Ramazan öncesinde gıda fiyatlarında artış yok
TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, düzenlediği basın toplantısında, Ramazan öncesinde ürünlürin fiyatlarıyla ilgili değerlendirmede bulundu. Bayraktar, Türkiye Ziraat Odaları Birliği olarak yaklaşık iki yıldır ürün ve gıdalardaki fiyat değişimleri ve spekülatif hareketler konusunda kamuoyunu doğru bilgilendirmek üzere çalışma yaptıklarını belirtti.
İki hafta önce yaptıkları açıklama ile Türkiye Ziraat Odaları Birliği olarak spekülatörlerin oyununu bozduklarını ifade eden Bayraktar, "Ramazan öncesinde halkımızın mağdur edilmemesi, bu mübarek ayda sağduyulu davranılması, spekülatörlere fırsat verilmemesi ve gereken tedbirlerin alınması yönünde Birliğimiz tarafından yapılan uyarılar etkisini göstermiş, çeşitli kesimlerden konu ile ilgili açıklamalar ardı ardına gelmiştir." dedi.
Bayraktar, beyaz et sektöründe faaliyet gösteren firmalarca, piliç eti fiyatlarına yüzde 20 zam yapıldığı yönündeki gazete haberlerinin kamuoyunda oluşturduğu tepki sonrasında, bazı firmaların piliç etine zam yapmayı düşünmediklerini açıkladıklarına işaret etti. Bayraktar, bir pirinç firmasının yönetim kurulu başkanının, tüketimi artırmak için indirime gideceklerini, Fırıncılar Federasyonu Başkanı'nın bu yıl Ramazan ayında pide fiyatlarına ilk kez zam yapmayacaklarını ve pidenin geçen yılki fiyattan satılacağını duyurduklarını belirtti. Bayraktar, "Toprak Mahsulleri Ofisi, kendilerince belirlenen satış fiyatlarından satmak şartıyla marketlere ürün verdiklerini ve Ofis olarak gıdada spekülatif fiyat artışlarına hiçbir şekilde izin vermeyeceklerini açıklamışlardır. Ayrıca, Maliye Bakanlığı ile Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'nın da ortak hareket edeceği, Gümrük Müsteşarlığı'nın Ramazan ayı öncesinde ithal edilen ürünlere ilişkin kontrollerini artıracaklarına ilişkin açıklamalar basında yer almıştır. Tüketiciler Birliği Genel Başkanı da Ramazan'da zam yapanları açıklayacaklarını ilan etmiştir. "diye konuştu.
Bayraktar, bazı ürünlerin son 15 gün içerisinde fiyatlardaki değişimi şu şekilde açıkladı: "Market fiyatlarında nohut, kırmızı mercimek, pirinç, kuru kayısı, kuru üzüm, kuru incir, fındık ve yumurtada fiyat değişimi görülmezken, havuçta yüzde 2,2, şeftalide yüzde 4,2, domateste yüzde 6, patlıcanda yüzde 7,7, sivri biberde yüzde 8,7, yeşil fasulyede yüzde 10,3, patateste yüzde 17,8, kavunda yüzde 17,9, karpuzda yüzde 19,2 fiyat düşüşleri görülmüştür. Buna karşılık; limonda yüzde 9,3, salatalıkta yüzde 8,8, elmada yüzde 4,2, kuru fasulyede yüzde 1,6, dana etinde yüzde 1,6, tavuk etinde yüzde 1,3, yeşil mercimekte yüzde 0,8, kuzu etinde yüzde 0,6, sütte yüzde 0,4 fiyat artışları olmuştur."
Bayraktar, yaş sebze ve meyvede hasat dönemi olması nedeniyle, Ramazan ayında bu ürünlerde fiyat artışı beklemediklerini açıkladıklarına işaret ederek, "Nitekim marketlerde fiyatı düşen ürün grubu yine yaş sebze ve meyve olmuştur. Marketlerde geçen ay fiyatı artan ürünlerden olan patates ve domates gibi ürünlerde hasadın yoğunlaşması ile birlikte market fiyatları düşmüştür. Birliğimizin tespitlerinin ne denli isabetli olduğu verilerden görülmektedir." dedi.
Türkiye Ziraat Odaları Birliği olarak dikkat çektikleri tavuk eti ve kuzu eti fiyatlarında sırasıyla yüzde 1,3 ve yüzde 0,6 oranında çok küçük bir artışın olduğunu vurgulayan Bayraktar, uyarıları sonucu artışın daha fazla olmasını engellediklerini kaydetti. 2009 yılı Temmuz ayında tüketici gıda fiyatlarının yüzde 8.51 arttığını hatırlatan Bayraktar, sözlerine şöyle devam etti:
"Yani, yaklaşık son 2 yıldır tarımsal ürünlerde üretici fiyatları sabit kalırken, gıda fiyatları yüzde yüzde 10'un üzerinde bir artış göstermiştir. Gıdada yaşanan bu fiyat artışlarının sorumlusu çiftçimiz değildir. Fiyatlardaki gelişmeleri genel olarak incelediğimizde, market raflarında 9 üründe fiyat artışı görülürken, 8 ürünün fiyatı değişmemiş, 9 üründe ise fiyat düşüşü görülmüştür." dedi.
(CİHAN)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.