Okul sütü

Okul sütü
Ziraat Mühendisleri yepyeni bir uygulama için harekete geçti.

Ziraat Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Prof. Dr. Kamil Okyay Sındır, kamuoyunda süt ve süt ürünlerinin üretim ve tüketimine zarar verecek çok sayıda yayın yapıldığını ifade etti. Pastorize sütün doğal olmadığı yönündeki iddiaların ilköğretim çağındaki çeşitli kitaplarda da yer aldığını dile getiren Sındır, yanlış bilgilerin özellikle çocuklar üzerinde olumsuz etki bıraktığını kaydetti.

Prof. Dr. Sındır, İzraat Mühendisleri Odası İzmir Şubesi'nde yönetim kurulu üyeleri ve Ege üniversitesi Ziraat Fakültesi Süt Teknolojisi Bölümü'nden Prof. Dr. Harun Uysal ile birlikte basın toplantısı düzenledi. Sağlıklı nesiller için daha çok süt içilmesi gerektiğine dikkat çeken Kamil Okyay Sındır, ilköğretim kitaplarında sütte yapay bileşikler bulunduğu bilgilerinin yanlış olduğunu dile getirdi.

Sındır'ın eleştirdiği konu, 4. sınıfların okuduğu Fen ve Teknoloji kitabında yer alıyor. Kitabın bir bölümünde, "Süt, inekten elde edildiği için doğaldır. Pastorize edilmesi için içine çeşitli kimyasal maddeler katılır. O halde pastörize süt doğal mıdır, işlenmiş midir?" deniyor. Pastörize sütün doğal olduğunu iddia eden Sındır, içinde herhangi bir katkı maddesi bulunmadığını, hızlı ısıtma ve soğutma işlemine tâbi tutularak pastörize edildiğini söyledi. Okullarda okul sütü programları başlatılması gerektiğini belirten Sındır, "Sütün en önemli özelliği, kalsiyum kaynağı olmasıdır. Yarım litre süt içerek aldığımız kalsiyumu 5 kilogram et, 2.5 kilogram ekmek, 6.5 kilogram patates, 8.5 kilogram elma ya da 1.5 kilogram havuç yiyerek alabiliriz." şeklinde konuştu.

Prof. Dr. Uysal ise genç yaşlarda içilen ve yenen süt ve süt ürünlerinin, özellikle ileri yaşlarda hanımlarda sıkça görülen kemik erimesinin önüne geçtiğini vurguladı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.