Bankalar kredi kartı borçlarını şişiriyor!

Bankalar kredi kartı borçlarını şişiriyor!
Bankaların, kredi kartı borçlarını BDDK'nın hesaplamalarından farklı hesaplayarak mağdurlardan daha fazla para aldığı belirtildi. Bursa Tüketiciler Derneği Başkanı Sıtkı Yılmaz, kredi kartı borç yapılandırması ile ilgili yasal sürenin 6 Eylül'de dolacağın

Bursa Tüketiciler Derneği Başkanı Sıtkı Yılmaz, Merkez Bankası önünde yaptığı basın açıklamasında, kredi kartına sahip tüketicilerin bankalar tarafından mağdur edildiğini ifade etti. Yılmaz, bugüne kadar derneklerine gelen şikayetler incelendiğinde, taraflar arasındaki anlaşmazlıkların üç ana başlık altında toplandığına işaret ederek, "31 Mayıs tarihi itibari ile temerrüte düştüğü halde haklarında yasal takip yapılmayan tüketicilerle ilgili sorunlar, yasadan yararlandıkları halde borç miktarı üzerinde bankalar veya varlık şirketleriyle anlaşma sağlanamadığı için ödeme planı imzalanmayan tüketicilerin sorunları ve bankalar ve varlık şirketleriyle anlaşma yaptığı halde ödeme planı belgesini alamayıp sözlü olarak öğrenen tüketicilerin sorunları." diye konuştu.

Borç yapılandırmada, Merkez Bankası'nın belirlediği faiz oranları üzerinden tüketiciler yararlansın diye BDDK'nın Web sitesinde 'Hesap Ekranında' borcun nasıl hesaplanacağının gösterildiğini aktaran Sıtkı Yılmaz, "Bazı bankalar buna uymadıkları için hesaplamalarda 2 bin TL'ye yakın fark ortaya çıkmakta. Hesaba itiraz eden tüketicileri ise 'ya imzalayın ya da nereye başvuracaksanız vurun' dedikleri bize gelen şikayetler arasındadır. Ayrıca, icra takibinin başladığı tarihten sonra bankaların tüketiciden defaatle tahsil ettiği paralar da sonradan borç yapılandırma kapsamında ana borçtan düşülmemekte. Tüketicilerin hiç şüphe yok ki başvuracakları merci hukuktur. Yanlış hesabın döndüğü yerin de hukuk olduğunu tüketiciler bilmektedir." şeklinde konuştu.

Bankalar, yetkili vekilleri ve varlık şirketleri ile anlaşmazlığa düşen tüketicilerin Tüketici Sorunları Heyeti ve Tüketici Mahkemesi'ne başvurabileceklerine dikkat çeken Sıtkı Yılmaz, "Kredi kartı borç yapılanmasını düzenleyen yasada icra takibi için yapılan masrafların vekalet ücretide dahil ancak yüzde 25 alınması öngörülmekte. Borç yapılanmasındaki temel sorunlardan biri de budur. Dernek olarak konunun takipçisi olacağız." ifadesini kullandı.

Kredi kartı mağduru Sezayi Savaş ise BDDK tarafından kendisine çıkarılan 5 bin 600 TL'lik borca rağmen, ilgili bankanın kendisinden icra yoluyla 8 bin 293 TL para kestiğini belirterek, şöyle dedi: "Ben ilgili bankaya bunun nedenini sorduğumda ise yüzsüz ve terbiyesiz insanlar bana cevap dahi vermiyorlar. Bana hakaret ederek bu parayı ister yatır ister yatırma, bize derdinizi anlatmanıza gerek yok, şeklinde telefonu yüzüme kapatıyorlar."

Kendisinden 2 bin 700 TL fazladan alındığını iddia eden Sezayi Savaş, "Benim elimde makbuzlar var, hukuki yollara başvuracağım. Ben tek başıma yaşıyorum. Bu kredi kartı yüzünden eşimden oldum, çocuklarımdan oldum, param ve sağlığımdan oldum. Borcumu ödemek için bankalara başvurdum ama bana kredi vermediler." dedi.

(CİHAN)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.