Elektrik zammına sanayici kızgın
Türkiye Elektrik Ticaret ve Taahhüt A.Ş.'nin (TETAŞ) elektrik tarifesine zam talebiyle Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'na (EPDK) başvurması tepkiyle karşılandı.
Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Çetin Osman Budak, söz konusu talebi endişeyle karşıladıklarını bildirdi. Yazılı açıklama yapan Budak, TETAŞ'ın elektrik fiyatlarının petrol ve doğal gaz fiyatlarına ve döviz kuruna bağlı olduğunu söyleyerek tarife artışlarını açıklamaya çalıştığını belirterek "Ancak, 2009 yılı içinde doğal gaz fiyatları artmamış, azalmıştır. Petrol fiyatlarında da büyük bir yükseliş yok. Döviz kuru ise Ekim 2008 düzeyinde." dedi.
Yıl genelinde ekonominin yüzde 5 ile 7 oranında küçülmesinin beklendiğini kaydeden Budak, "Ekonomik durgunluğun devam ettiği, sanayi üretiminin ve enerji talebinin düşmüş olduğu bir dönemde elektrik fiyatlarına enflasyon oranının çok üzerinde zam yapılması ekonomik büyümeyi ve enflasyon beklentilerini olumsuz etkileyecektir." uyarısında bulundu.
Budak, elektriğin sanayi dışında turizm sektörü ve örtü altı tarımında önemli girdiler arasında yer aldığına işaret etti. Antalya gibi klima kullanımının yaygın olduğu illerde elektrik fiyatlarına yapılan zamların topluma maliyetinin çok daha yüksek olduğuna dikkat çeken Budak, şöyle devam etti: "Bu nedenle konunun ekonomik ve sosyal boyutlarının dikkate alınarak elektrik tarifesinde değişikliğe gidilmemesini talep ediyoruz. TETAŞ'ın görev zararı bütçe kanalıyla veya kurumun ve enerji piyasasının daha etkin çalıştırılmasıyla karşılanmalıdır."
Budak, önceki yıllarda hükümetin hedefleri arasında yer alan elektrik fiyatındaki yüzde 2'lik TRT payının kaldırılması konusunda da ilerleme sağlanmasını istedi. Kamu televizyon kanalının elektrik tarifesi kanalıyla, özellikle sanayi sektörüne yük olarak yansıtılmasının yanlış olduğunu vurgulayan Budak, "İngiltere, Almanya, Fransa ve İtalya gibi ülkelerde kamu televizyonları konut ve binalardan alınan sabit vergi ve reklam geliri ile finanse edilmektedir. Dolayısıyla TRT'nin gerek bütçesi gerek çalışma sistemi de yabancı ülke örnekleri dikkate alınarak tartışılmalı ve bu sorun çözüme kavuşturulmalıdır." diye konuştu.
ATSO Başkanı, ekonominin temel girdi ve toplumun ana tüketim kalemi olan elektriğe otomatik zam yapmak yerine farklı çözümler aranmasını istedi.
BTSO Başkanı Sönmez: Elektrik zammı sanayicinin rekabet gücünü olumsuz etkileyecek
Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Celal Sönmez, Ağustos ayı enflasyon rakamlarını değerlendirdi. Sönmez, küresel finansal krizden çıkış işaretlerinin ilkbahardan itibaren hem dünyada hem de bizde görülmeye başladığını belirterek, "Ancak, canlanmaya, yeniden ekonomik büyümeye geçiş kolay olmayacağa benziyor. Diğer yandan, son aylarda gözlenen mevduat faizlerindeki düşüş kredi faizlerine de yansımaya başladı ve bu son derece olumlu bir gelişme." dedi.
Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanan Ağustos ayı enflasyon oranlarını değerlendiren BTSO Başkanı Sönmez, üretim ve tüketici güveni anlamında Nisan ayında başlayan hareketlenmenin, Haziran ayında tekrar durma noktasına geldiğini vurgulayarak; "Temmuz ve Ağustos aylarında da üretim anlamında bu iç ve dış talep ile fazla bir şey beklemek zor. Merkez Bankası da aynı görüşlere sahip olduğu için faizleri indirmeyi sürdürüyor. Kısaca, Ağustos ayında enflasyonda bir kıpırdanma beklemek için hemen hemen hiçbir neden yoktu ve yayınlanan endeksler de bu durumu gösteriyor." diye konuştu.
Elektriğe yapılan zammın enflasyon için olumsuz bir haber olduğunun altını çizen BTSO Başkanı Sönmez, şöyle devam etti: "Yıllık enflasyonun kabaca yüzde 6 olduğu bir ortamda, elektrik gibi önemli bir girdiye, tüketiciye ve sanayiciye yüzde 7-10 aralığında yansıyacak bir zammın bir defada yapılması elbette önümüzdeki aylarda enflasyona yansıyacaktır. Bu zammın etkileri arasında, sanayicinin rekabet gücünün olumsuz etkileneceğini belirtebiliriz. Düşen ihracat ortamında bu tür maliyet artırıcı etkilerin sanayimizin rekabet gücünü azaltacağı açıktır. Düşük iç ve dış talep ile çalışmak zorunda kalan sanayici ve ticaret erbabımızın maliyetlerle daha fazla zorlanması olumsuz etkiler üretecektir. Ayrıca, enflasyon beklentilerindeki bozulmayı da bu etkiler arasına katmamız gerekir." (CİHAN)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.