"Krizden çıkışta Avrupa en geriden gelecek"
Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, G20 toplantılarında dünya ekonomisinde artık daralmanın sonuna gelindiğine ilişkin görüşün hakim olduğunu söyledi.
G20 Maliye Bakanları toplantısı için Londra'da bulunan Ali Babacan, toplantı sonrası yaptığı basın açıklamasında daralmanın sonuna gelindiğini ve yavaş yavaş bir toparlanmanın beklendiğini vurgulayıp, ancak bunun kırılgan bir toparlanma olacağını belirtti.
Avrupa ekonomisiyle ilgili beklentilerin pekte olumlu olmadığını, toparlanmada diğer kıtalara göre en geriden geleceğini belirten Babacan, ancak görüşmelerde Türkiye'nin Avrupa'ya kıyasla daha hızlı toparlanacağının belirtildiğini aktardı.
G20 toplantılarında bir çok ülkenin ekonomi bakanı başta olmak üzere IMF, Dünya Bankası ve uluslararası kuruluşların temsilcileriyle ikili görüşmeler yaptıklarını anlatan Babacan, IMF ve Dünya Bankası'na ilişkin yapılması istenilen reformlara açıklık getirdi. Türkiye'nin IMF'ye üye olan 186 ülke içinde hissesi artan 4 ülkeden biri olduğuna, ancak bunun Türkiye'nin geldiği noktada yeterli olmadığına işaret eden Babacan, toplantılardan Türkiye'nin temsil edilme hakkının güçlendirilmesi konusunda karar çıktığını söyledi.
Babacan, "IMF ve Dünya Bankası'nın yönetimleri de bizce önemli. Yani bir IMF, bir Dünya Bankası nasıl yönetilmeli, ülkelerin hissesi ne olmalı ve ne kadar söz sahibi olmaları da önemli. Özellikle Türkiye gibi gelişmekte olan ülkelerin bu kuruluştaki temsil haklarının daha güçlü olması konusu da bugün bir karar olarak açıklandı." dedi.
Türkiye'nin IMF ve Dünya Bankası yönetiminde temsil gücünün artacağını belirten Babacan, şöyle devam etti: "Türkiye'nin bir hisse artışı olmuştu. 186 ülkenin üye olduğu bir yapıda 182 ülkenin hissesi düşmüştü ancak içinde Türkiye'nin de bulunduğu 4 ülkenin hissesi artmıştı. Ancak bu yine de Türkiye'nin gücünü ve geldiği nokta için yeterli değil. Dolayısıyla bundan sonra 2011 yılında hem IMF hem de Dünya Bankası'nda Türkiye'nin hisseleri daha fazla olacak."
Ali Babacan, G20 ülkeleri içinde banka ikramiyeleri konusunda bir bölünmenin olup olmadığıyla ilgili soruya şöyle yanıt verdi: "Fransa'nın itirazı vardı ama deklarasyon ortak imzalarla yayınlandı. Bu dengeyi iyi kurmak lazım. Kuramadığınız zaman işler çok farklı yerlere gidebiliyor. Bunun zamanında Türkiye'de dengesini kurmuştuk. Türkiye'de banka sahibi olmak ciddi sorumluluk gerektirdiğini herkes bildiği için bankalarımız gayet dikkatli gidiyorlar, biz de bundan memnunuz." (CİHAN)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.