Öğrenci devamsızlığına "domuz gribi" takibi

Öğrenci devamsızlığına "domuz gribi" takibi
Domuz gribine karşı öğrenci devamsızlığı takip edilecek

Sağlık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Turan Buzgan, domuz gribinde ikinci dalgaya karşı okullarda eğitim seferberliğine başlayacaklarını söyledi. 

Türkiye genelindeki 15 milyon öğrenciye grip, bulaşma yolları ve belirtileri konusunda eğitim verileceğini kaydeden Buzgan, ailelere de bir sayfalık bilgilendirme notu gönderileceğini belirtti.

Okula devamsızlıkların da takip edileceğini ifade eden Buzgan, "Sebep grip ise, gerekirse okullar tatil edilecek." dedi.

Turan Buzgan, Cihan Haber Ajansı'na domuz gribinde ikinci dalgaya karşı alınacak önlemleri anlattı.

Okul çocukları ile alakalı eğitim, bilgilendirme ve farkındalık oluşturma için çalışma başlattıklarını aktaran Buzgan, "Okul öncesi, ilköğretim ve lise olmak üzere üç grupta ayrı ayrı standart eğitim kitleri hazırlandı. Bunun için de önce eğitici eğitimleri yapılacak." diye konuştu.

Bayram sonrasında eğitimlerin başlayacağını dile getiren Buzgan, şöyle devam etti: "Doktorlar, sağlık personeli ve öğretmenler eğitimlerini aldıktan sonra, bu kişiler ile illerde eğitimler başlayacak. Öğrencilere domuz gribi anlatılacak. Grip nedir, nasıl bulaşır, belirtileri nelerdir, korunma yolları nelerdir? Özellikle el hijyeni ve kişisel korunma yolları konusunda bilgi verilecek. Eğitimlerin yanı sıra da her öğrenciye ailelerine ulaştıracakları birer sayfalık bilgilendirme notu verilecek. Bu broşürü öğrenciler evlerine götürecek, böylece anne babalar da bilgi sahibi olacak."

Buzgan, en ücra köyler dahil toplam 15 milyon öğrenciye, okullar açıldıktan sonra iki ay içinde bu eğitimin verilmesini amaçladıklarını dile getirdi.

Okula devamsızlıkların da takip edileceğinin altını çizen Buzgan, "Diyelim 500 öğrencisi olan bir okulda bir gün için okula devamsızlık yüzde 1. Eğer bu ortalama aşılıyorsa, 'sebep ne, gripten dolayı mı gidilemedi?' gibi şeyler takip edilecek. Öğretmenler velileri arayacak. Biz de devreye gireceğiz." şeklinde konuştu.

Sebebin grip olduğunun tespit edilmesi halinde gerekirse okulun tatil edilebileceğini kaydeden Buzgan, "Grip belirtisi gösterenler ya da şüpheli belirtisi olanlar grip olmasalar bile bir süre izinli sayılacak. Böyle tedbirlerle erken müdahale ve yayılımı önlemiş olacağız." dedi.

Buzgan, "Tabi, okul çocuklarında kronik hastalığı olanlar varsa bunları zaten aşılamış olacağız." ifadesini kullandı.


RİSK GRUBUNDA 13 MİLYON KİŞİ VAR

İkinci dalganın ne zaman geleceği konusunda net bir takvim vermenin zor olduğuna dikkat çeken Buzgan, "Ancak belirtileri aynı olan mevsimsel grip daha çok Aralık ayında başlıyor ve Nisan'a kadar devam ediyor." diye konuştu.

Havaların soğuması ile birlikte dolaylı bulaşmaların da görüleceğini kaydeden Buzgan, "Öksüren, hapşıran birinin etraftaki eşyaları enfekte etmesi ile virüsler uzun süre kalmaya başlayacak. Birinin oraya dokunması, solunum yolu ile bulaştırması ile daha çok insanın hasta olmasını bekliyoruz." diye konuştu. Şu anda hastalığını mevsimsel grip trendinde seyrettiğini ifade eden Buzgan, "Bu iyi bir şey ama herhangi bir genetik mutasyonla hastalığın ağır geçmesi durumunda, çok daha ağır sonuçlar olabilir." şeklinde konuştu.

Hastalığa karşı risk gruplarını çıkardıkları bilgisini veren Buzgan, şöyle devam etti: "Kimlere aşı yapmak gerektiği konusunda bir tasnif yaptık. Sonuçta 13 milyona yakın risk grubunda insan tespit ettik. Bunların başında gebeler, 6 ay ila 3 yaş arası çocuklar, sağlık personeli, yangın söndürme, güvenlik güçleri, arama kurtarma gibi kritik kamu görevlerinde çalışan personel, diyabet, akciğer hastalığı gibi kronik hastalığı olan insanla, hac kafilesi ve sağlık çalışanları var."


(CİHAN)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.