Babacan: Bütçe açığı 63 milyar TL olacak

Babacan: Bütçe açığı 63 milyar TL olacak
Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, 2009 yılı başında yaklaşık 10 milyar lira olarak görünen 2009 yılı merkezi yönetim bütçe açığının yıl sonu itibariyle yaklaşık olarak 63 milyar liraya ulaşmasını beklediklerini bildirdi. 

Babacan, Başbakanlık yeni binada düzenlediği basın toplantısında, bu yılın son çeyreğinde artı 1 büyüme rakamını olası gördüklerini belirterek, ''Ancak bunu garantileyemiyoruz'' dedi. 

2009 yılı başında yaklaşık 10 milyar lira olarak görünen 2009 yılı merkezi yönetim bütçe açığının yıl sonu itibariyle yaklaşık olarak 63 milyar liraya ulaşmasını beklediklerini de belirterek, şöyle konuştu: 

''Ki bu GSYH'ye oran olarak baktığımızda 2008 için yüzde 1,8 olan bu oranın 2009 da yüzde 6,6'ya yükseleceğini görüyoruz. Yine faiz dışı denge açısından baktığımızda ise yılbaşında bütçemizde yaklaşık 30 milyar lira civarında fazla vermesi öngörülen program tanımlı faiz dışı dengenin, yıl sonu itibariyle 21 milyar lira açık vermesini bekliyoruz. Bunun da GSYH'ye oranına baktığımızda yüzde 2,1'e tekabül ediyor. Yani yıl sonu itibariyle beklentimiz merkezi yönetimin bütçe açığı yüzde 6,6 oranında gelişmesi, toplam kamu faiz dışı dengesinin de eksi yüzde 2,1 oranında gerçekleşmesi...''

-PROGRAMIN TEMEL HEDEFLERİ-

Babacan, Orta Vadeli Programı açıkladığı toplantıda, programın temel hedeflerini anlattı.

Birinci ve belki de en önemli hedeflerinin, özel sektörün kullanabileceği kaynaklar üzerindeki baskıyı azaltıp, geleceğe yönelik öngörülebilirliği artırarak özel sektör önceliğindeki büyümeyi desteklemek olduğunu anlatan Babacan, Türkiye'nin tekrar özel sektör öncülüğünde bir büyüme dönemine girmesini sağlamayı ve ekonominin rekabet gücünü, esnekliğini artıracak yapısal reformları hayata geçirmeyi hedeflediklerini söyledi. 

Orta Vadeli Programın makro ekonomik önceliklerine değinen Babacan, büyümenin kademeli biçimde potansiyel düzeyine yükselmesini ve Türkiye'deki istihdamı 2010 yılından itibaren artırmayı hedeflediklerini söyledi.

Enflasyondaki düşüş eğilimini devam ettirmeyi çok önemsediklerini, bunun Türkiye'nin yıllardan sonra elde ettiği çok önemli bir kazanım olduğunu anlatan Babacan, bu konuda asla taviz beklenmemesi gerektiğini ifade etti. Babacan, 34 yıldan sonra tek haneye inen enflasyonun ve enflasyonla mücadelede sağlanan bu başarının devamının önemini de vurguladı. 

-"YARGI SİSTEMİMİZİ REFORME ETMEMİZ GEREKİYOR"

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Türkiye ekonomisinin önünü açmak için yargı sisteminde reformun yapılmasının zorunlu olduğuna işaret ederek, ''Aksi halde ne yaparsak yapalım, hangi programı uygularsak uygulayalım, iş dünyası hukuki sorun yaşadığı sürece ya da anlaşmazlıklar mahkemeye gittiğinde mahkeme süreçleri, (Türkiye iyi bir yatırım yeri mi değil mi) sorusuna verilecek yanıt, çok önemli bir etken olacaktır'' dedi.

Babacan ekonomide sıkıntılı dönemlerin yaşandığı dönemlerde uzun vadeli bir mali kural olmasının, ekonomiye çok önemli bir öngörü getireceğini de ifade etti.

-İSTİHDAMDA ARTIŞ BAŞLAYACAK-

Programdaki rakamlara bakıldığında Türkiye'de önümüzdeki yıldan itibaren istihdamda artış döneminin başlayacağını ve işsizlik oranının da düşmeye başlayacağının görüldüğünü anlatan Başbakan Yardımcısı Babacan, şöyle konuştu:

''2009 yılında yıl ortalaması yüzde 14,8'e çıkacağını öngördüğümüz işsizlik oranı, gelecek yıl 14,6'ya düşmesini bekliyoruz ancak, 2009'dan 2010'a toplam istihdamda yaklaşık 300 bin kişilik bir artış bekliyoruz.

Peki (istihdam artıyor, niye işsizlik oranı çok düşmüyor?) diye soracak olursanız, ekonomimiz yavaşlasa da hızlansa da nüfusumuz bizim her yıl 800 bin civarında artıyor. Dolayısıyla bu 2008'deki 0,9'luk büyüme, arkasından 2009'daki yüzde 6 oranındaki daralma, işsizlikte bir defalık bir sıçramaya sebep oldu. Ancak bunun eritilmesi işsizlik oranı olarak baktığımızda biraz zaman alacaktır. Bu, sadece bizde değil bütün dünyadaki tablo böyle. Ancak, bizim ekonomik büyümemiz istihdam artışını sağlayacak. Örneğin 2009'dan 2010'a istihdamda 300 bin kişilik, 2010'dan 2011'e 400 bin kişilik, 2011'den 2012'ye 550 bin kişilik artış bekliyoruz. Yani toplamda program döneminde istihdamda 1 milyon 250 bin kişilik bir artış bekliyoruz.''

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Babacan, kamu faiz dışı dengesinin bu yıl yüzde -2,1'e düşeceğinin, 2012'de de yüzde 1 olacağının öngörüldüğünü söyledi.

Babacan, Orta Vadeli Programı (OVP) açıkladığı toplantıda, gelecek yıl bir miktar daha faiz dışı açık verileceğini, ama bunun çok yüksek bir miktar olmayacağını söyledi. Babacan, bu rakamın 2010'da yüzde 0,3, 2011'de yüzde 0,4 ve 2012'de de yüzde 1 olarak öngörüldüğünü bildirdi.

Ali Babacan, OVP'de kurumlar vergisi, gelir vergisi ve katma değer vergisi oranlarında herhangi bir artış öngörmediklerini de belirtti.

Bakan Babacan, programın en önemli hedeflerinden birinin de 2011 yılından itibaren mali kurala geçilmesi olduğunu bildirdi.

AA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.