Bin kişiden biri düztaban

Bin kişiden biri düztaban
Uzman Dr. Mustafa Esgin, sıklıkla karşılaşılan bu hastalığın tanısında dikkatli olunması gerektiğini söylüyor.

Bilimsel araştırmalara göre Türkiye'de düz tabanlığın görülme oranının binde üç olarak saptandığını belirten Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Dr. Mustafa Esgin, sıklıkla karşılaşılan bu hastalığın tanısında dikkatli olunması gerektiğini söylüyor.

Özel Doruk Tıp Merkezi Başhekimi Dr. Mustafa Esgin, halk arasında düz tabanlık ya da taban düşüklüğü olarak bilinen, tıp dilinde ise "Pesplanus" olarak adlandırılan hastalık hakkında bilgi verirken, hastalığın tedavisinde yakın takibin dikkat edilmesi gereken en önemli nokta olduğunu vurguluyor.

Düz taban hastalığının, ayak kısmında normalde bulunması gereken kemer yapısının zamanla kaybolarak, üzerine yük verildiğinde ayak tabanının tamamen yere temas etmesiyle ortaya çıktığını belirten Dr. Mustafa Esgin; "İnsanların farklı görünümlerde olması gibi, farklı şekil ve yapıda ayaklar da olabilir. Bu noktada önemli olan ayağa işlevsel açıdan bakılması ve düz tabanlık sorununun, normal bir fonksiyon kaybı olarak değerlendirmesidir" dedi.

Esgin, "Eskiden farklı sorunları olup da, ayak kemeri yüksek olmayan tüm hastalara bu tanı konur, çoğu kez temelde yatan neden göz ardı edilirdi. Ayrıca ayak tabanları düz olarak görüldüğü için ortopedik ayakkabıları yıllarca boşuna giyen çocuklar da madalyonun diğer yüzünü oluştururdu" diyerek açıklamalarını sürdürdü.

Temelde düz tabanlığın doğumsal ve edinsel olarak iki kategoriye ayrılabileceğini ifade eden Esgin, ayrıca hastalığın hafif, orta ve ileri derecelerde sınıflandırılmasının söz konusu olduğunu belirtti. En sık karşılaşılan yumuşak tip düz tabanlıkta ise, aileleri tarafından hekime götürülen çocukların genellikle ayakkabı sorunları ve ayağın görünümünden şikayet ettiklerini söyleyen Esgin, doğumsal sert tip düz tabanlıkta erken tanı ve tedavinin son derece önemli olduğunu, bu durumun çocuklarda; geç yürüme, çabuk yorulma, aktivite sırasında ağrı gibi şikayetlerin olabileceğinin altını çizdi.

Dr. Esgin, ailede düz tabanlığın olup olmadığının önemli bir ayrıntı olduğunu, ayaklardaki kemik dizilim ve biçimini etkileyen temel özelliğin genetik yapıdan kaynaklandığını hatırlatırken, düz tabanlığın tedavisinin, hastalığın tipine, derecesine, nedenine ve hastanın yaşına göre değiştiğini dile getirdi.

Tedavi için egzersiz, uygun ayakkabı, tabanlıklar ve cerrahi müdahalenin uygun olacağını belirten Esgin, "Sağlık sorunlarında hekim hasta ve hasta yakınları arasındaki dialog son derece önemli. 'Düz tabanlık' ortopedinin dinamik bir konusu olmakla birlikte bu konuda ki görüşler her geçen gün yenilenmekte. Tedavinin sürekliliği ise önem verilmesi gereken diğer bir konudur" dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.