1 ton geri dönüşüm: 8 ağaç

1 ton geri dönüşüm: 8 ağaç
"Bir ton geri dönüşüm kağıdı, 8 ağacın kesilmesini önlüyor"

Osmaniye'nin Kadirli ilçesinde toplanan atık kâğıtlar, geri dönüşüm fabrikalarına gönderilerek yeniden ekonomiye kazandırılıyor.

Uzun zamandır karton, eski kitap, defter gibi atıkları toplayarak geri dönüşüm için şehir dışındaki fabrikalara gönderdiğini söyleyen Hakan Püsküllü, "Kadirli'de tüm eski kâğıtları ben alıyorum. Sokağa atılan veya evlerde biriktirilen atıkları toplayıp bana getirerek ekmek parası kazanan insanlar var. Topladığımız atık kâğıtları depomuzda biriktirip, kamyonla Adana'daki bir kâğıt fabrikasına gönderiyoruz. Atıklar burada yeniden hamur haline getirilerek kâğıda dönüştürülüyor. Böylece geri dönüşümle ülke ekonomine katkı sağlanmış oluyor." dedi.

Normal şartlarda kâğıt elde etmenin maliyetinin yüksek olduğunu söyleyen Püsküllü, "Bir ton kâğıt için 8 çam ağacı kesiliyor. 450 kilovat elektrik ile 45 ton su harcanıyor. Bir ton kâğıdın geri dönüşümünde 8 çam ağacını kesilmekten kurtarıyoruz. Bunun için 55 kilovat elektrik yakıp 5 ton su harcıyoruz. Ayrıca bu işlemin yapıldığı fabrikada işçi istihdam ediliyor. Atık kâğıtları ekonomiye kazandırmak için vatandaşlar da destek olmalı. Vatandaşların hurda kâğıtları çöplerle karıştırmamalı ya da kâğıt toplayan kişilere vermeli." diye konuştu.

Birçok kişinin hurda kâğıtların geri dönüşümle tekrar kâğıt yapıldığından haberinin olmadığını iddia eden Püsküllü, "Atık kâğıtlar çöplerle aynı poşet içinde atılmakta. Çöple karışan kâğıtlar hiçbir işe yaramıyor. Çünkü çöp kâğıdın özelliğini bozuyor. Ülkemiz ekonomisi için lütfen atık kâğıtlarımızı geri dönüşüme uygun halde koruyalım ve gerekli yerlere ulaştıralım." şeklinde konuştu.

(CİHAN)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.