Uyku değil, eğitim saati!

Uyku değil, eğitim saati!
Anadolu Meslek Liseliler saat 20.20’de dersten çıkacak

Yeni eğitim öğretim yılı başlarken yüzlerce Anadolu Meslek Lisesi’ndeki onbinlerce öğrenci bir büyük problemle karşı karşıya kaldı. Milli Eğitim Bakanlığı Talim ve Terbiye Kurulu’nun AML’de ders saatlerini zaten çok olan 8 saatten 9 saate çıkartan bir karar alması; öğrenci, öğretmen ve okul yöneticilerini zor durumda bıraktı. Yeni uygulama ile büyük bir bölümü ikili öğretim yapan Anadolu Meslek Liseleri’nde sabah eğitiminin 07.00’de başlaması, ikinci eğitimin ise 20.20’de bitmesi gerekecek. İşin ilginç yanı ise çok sayıda okul müdürünün, daha önceki 8 saatlik ders uygulamasının pedagojik, psikolojik, biyolojik, sosyal, ulaşım ve güvenlik açılarından sakıncalı olduğunu ortaya koyan ve Milli Eğitim Bakanlığı’na ulaştırdıkları raporlarına rağmen Talim Terbiye Kurulu’nun bu süreyi daha da arttıran kararı alması oldu.  

M.FATİH ERDOĞAN/VAKİT

Anadolu Meslek Liseleri yeni öğretim sezonuna sancılı başladı. Milli Eğitim Bakanlığı Talim ve Terbiye Kurulu’nun okulların açılmasına bir hafta kala aldığı “dokuz saatlik ders uygulaması”, öğrenci, öğretmen ve okul yöneticilerini zor durumda bıraktı. Yeni uygulama ile büyük bir bölümü ikili öğretim yapan Anadolu Meslek Liseleri’nde sabah eğitiminin 07.00’de başlaması, ikinci eğitimin ise 20.20’de bitmesi gerekecek.

MEB’E RAPORLAR GÖNDERİLDİ AMA…

Okulların açılmasına bir hafta kala alınan karar, AML’lerdeki bütün ders plan ve programlarını altüst etti. İşin en ilginç yanı ise geçmiş yıllarda 8 saatlik eğitim süresini uygulamakta zorlanan pek çok okul yöneticisinin Milli Eğitim Bakanlığı’na uygulamanın günde 6 ya da 7 saate indirilmesini talep eden raporlar göndermelerine karşılık, bakanlığın yeni kararla günde 9 saat ders uygulamasına geçmesi oluşturdu.

PEDAGOJİYE AYKIRI

MEB arşivinde bulunan bu raporların birisinde, günde 8 saatlik uygulamanın, öğrenciler üzerinde pedagojik, psikolojik, biyolojik ve sosyal açıdan olumsuz etkileri olduğu vurgulandı. Dünyada günde 8 saat ders uygulamasının örneği bulunmadığı görüşü savunulan raporda, daha sonra şu değerlendirmelere yer verildi:

“Psikolojik olarak 8 saatlik bir ders programında öğrencinin ilgisini diri tutabilmek mümkün değildir. Biyolojik olarak ise öğrencilerin değişik ve aktif ortamlarda bulunması gereken yaş dönemlerinde sekiz saat sürekli oturması başta omurga yapısı olmak üzere pek çok sağlık sorununa yol açmaktadır. Sosyal açıdan ise öğrencinin kendini ifade etme, kimlik sahibi olma döneminde çok çeşitli soysa-kültürel cazibe odaklarına ilgi duyarken sekiz saat edilgen bir durumda tutulması da olumsuzluklar doğurmaktadır.”

ULAŞIM VE GÜVENLİKTE DE SORUNLAR YAŞANIYOR

Raporda, Anadolu Meslek Liseleri’ne çok erken saatlerde gelinip, çok geç saatlerde çıkılmasının öğrencilerin ulaşım ve güvenlikleri ile ilgili sıkıntılara yol açtığı uyarısı da yer aldı. Raporda; sabah 07.00 ya da 07.20’de derse başlanması gerektiği için özellikle büyük şehirlerde öğrencinin 06.00 gibi evinden çıkmış olması gerektiği, bu saatte ise toplu taşım araçlarının bulunmadığı, okul servislerinin ise normal saatlerde öğretime başlayan öğrencileri dikkâte alarak hizmet verdikleri, AML’li öğrencileri kabul etmedikleri kaydedildi. Benzer sıkıntıların akşam çıkış saatlerinde de yaşandığı belirtilen raporda, her iki tedrisatta da gençkızlık dönemini yaşayan başta kız öğrenciler olmak üzere tüm öğrencilerin güvenlik açısından riskli grup haline geldikleri kaydedildi.

ŞİMDİ NE OLACAK?

Haftada 40 saat, günde 8 saat olarak belirlenen programa eleştiri olarak hazırlanan raporların varlığına rağmen Milli Eğitim Bakanlığı’nın AML’lerde ders saatini günlük 9 saate çıkarması üzerine adı geçen okulların yeni eğitim döneminde nasıl bir yöntem izleneceği merakla bekleniyor. Yapılan hesaplamalara göre, sabah saat 07.00’da eğitime başlanıp, sadece 10’ar dakikalık teneffüs ile 20 dakikalık öğlen arası verildiği taktirde Anadolu Meslek Liseleri’nde ikinci öğretim saat 20.20’de sona erecek.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.