Çukurova'da mısır ve pamuktan da yüksek verim
Ceyhan İlçe Tarım Müdürü Muzaffer Demirağ, Çukurova bölgesinde buğdaydan sonra mısır ve pamukta da yüksek verim elde edildiğini söyledi.
Çiftçilerin bilinçli tarım yaptıkları takdirde verimin yüksek miktarda elde edileceğini anlatan Demirağ, "Verimin yüksek olmasında hava şartlarının da etkisi çok büyük. Bu yıl bahar aylarında yağmur çok etkili oldu. Bundan dolayı ikinci ürünler 10-15 gün gecikmeli ekildi. Buna rağmen iyi bakım ve ilgi ürünün verimini arttırdı." dedi.
2009 yılında Ceyhan genelinde birinci ve ikinci ürün mısırın toplam 400 bin dönüm arazisinde üretimi yapıldığını belirten Demirağ, "Birinci ürün mısır hasadının ardından elde edilen verim dönümüne bin 200 ile bin 300 kilo arasında oldu. Mısır fiyatı destekleme ile 49 kuruş oldu. Bize gelen intibalara göre çiftçi memnun durumda. Çiftçi para kazandığı zaman bizde memnun oluyoruz." diye konuştu.
Çukurova gibi ürün çeşitliğinin çok zengin olduğu bir coğrafyada bulunduklarını belirten Demirağ, "Bu yıl beyaz altın diye tabir edilen pamukta 60 bin dönüm arazi ekildi. Bu arazilerde yapılan hasatta ise dönümüne yaklaşık 450-500 kilo verim elde edildi. Pamukta henüz fiyatlar açıklanmamasına rağmen piyasada kilosu 85 ile 90 kuruştan satılıyor. Tarımsal alanda çok önemli bir yeri alan soyanın da 20 bin dönüm arazide ekili durumda. Hasadına daha bir 15 gün kalan soyadan ise 400-500 kilo bekliyoruz." şeklinde konuştu.
Demirağ, "Çiftçilerimizle sürekli diyalog halindeyiz. Bu diyalogların neticesini görüyoruz. Ülkenin en verimli ve bereketli toprakları Çukurova'da bulunuyor. Bunun kıymetini hep birlikte bileceğiz. Çiftçilerimiz, ürünlerinde verimliliklerinin arttırmasında en önemli faktörün gübreleme, ilaçlama ve sulamanın yerinde ve zamanında yapılması. Tarımda bu bölgenin dışında hiçbir bölgede 2 veya 3 ürün elde edilemezken, iklim ve coğrafya şartlarından dolayı burada 3 ürün de yetiştirilebiliyor." ifadesini kullandı.
Ceyhan Girişimci İşadamları Derneği (CEYGİD) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Şükrü Bozçalar ise, bu yıl bin 500 dönüm arazide pamuk üretimi yaptıklarını belirtti.
Tahıl ve hububat ürünlerinin büyük bir kısmının karşılandığı bölgenin Çukurova olduğunu hatırlatan Bozçalar, "İç Anadolu ve Doğu Anadolu'da buğdayın dönümüne 250-300 arası verim alınıyor. Sadece buğdaydan değil diğer tarım ürünlerinde de Çukurova bölgesinde verim yüksek miktarda oluyor. Onun için tarım bakanlığının Çukurova ayrı bir statü getirmesi gerekiyor. Çünkü Çukurova bölgesi en çok çeşitli tarım ürünlerinin üretimi yapıldığı bölge durumunda." açıklamasında bulundu.
(CİHAN)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.