SPK’nın 4 ay geciktirdiği dosyadaki suçlar!
Vergi kaçağı ve cezalarıyla başı dertte olan medya patronu Aydın Doğan, Maliye’nin istediği teminatları verebilmek için çırpınırken, bir şok da Sermaye Piyasası Kurulu’ndan (SPK) gelmişti. Doğan Grubu’nun yurtdışından halka açık olan şirketlerine kağıt alımı yaparken, küçük yatırımcılarını zarara uğrattığını 50 bin sayfalık raporla ortaya koyan SPK, 4 ay gecikmeli de olsa yaptığı suç duyurusuyla konunun yeniden soruşturulmasını sağladı.
Aydın Doğan’ın gazeteleri Hürriyet ve Milliyet’e kağıt ithalatı sırasında küçük yatırımcının nasıl zarara uğratıldığı, Üsküdar Cumhuriyet Savcısı’nın soruşturma dosyasında detayıyla anlatılıyor. Doğan Grubu gazetelerinin, “suç tespit edilemediği için takipsizlik verildi” şeklinde yaptığı propagandasının aksine, soruşturmayı yürüten Cumhuriyet Savcısı Celal Avar, küçük yatırımcının zarara uğratıldığı kanaatine varıldığını belirtiyor ve küçük yatırımcının nasıl zarara uğratıldığını detayıyla ortaya koyuyor.
Savcı Celal Avar tarafından hazırlanan soruşturma evrakında halka açık şirketler Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş. ile Doğan Gazetecilik (Milliyet) A.Ş.’nin gazete kağıdı ve baskı malzemelerinin Doğan Dış Ticaret ve Mühendislik A.Ş. üzerinden ithal edilmesi şeklinde bir yapılanmaya gidildiği belirtildi.
MÜMESSİLİ OLDUĞU FABRİKADAN ARACI İLE KAĞIT ALINMIŞ
Üsküdar Savcılığı’nın yaptığı soruşturmada, Doğan Dış Ticaret’in, halka açık şirketler olan Hürriyet ve Milliyet’e satacağı kağıtların ithalatını yaparken, mümessili olduğu fabrikadan aracı vasıtası ile kağıt aldığı belgelendi. Doğan Dış Ticaret’in, Finlandiya merkezli kağıt üreticisi Stora Enso’nun Türkiye mümessili olduğunun belgelerinin de yer aldığı soruşturma dosyasında, bu şirketin yurtdışında kurulu herhangi bir şirketin danışmanlığına veya aracılığına ihtiyacı olamayacağı da belirtildi. Gazete kağıdını direkt Stora Enso’nun üretim fiyatları üzerinden Türkiye’ye getirebilmesi mümkün iken Hürriyet ve Milliyet’e satılan gazete kağıtlarını üretici firma Stora Enso’dan temin etmeyerek, tabela şirketi olarak kurulan Sortal ve Shawcliff üzerinden yüksek kâr marjlarıyla ithal edildiği, savcılık kararında açıkça belirtildi.
YURTDIŞINDA KURULU TABELA ŞİRKETLERİNDE KİMLER ORTAK
Savcılık yazısında, üzerlerinden kağıt ithalatı gerçekleştiren Sortal ve Shawcliff şirketlerin Aydın Doğan kontrolündeki FALCON HOLDİNG’e bağlı oldukları anlatılıyor. Falcon Holding’in yüzde 84.29’u Aydın Doğan’a, yüzde 8.57’si ise Doğan Dış Ticaret’e ait olduğuna dikkat çekiliyor. Savcılığın yaptığı soruşturmada; Doğan Dış Ticaret’in çoğunluk hisselerinin başlangıçta Adilbey Holding’e aitken 2004 yılından itibaren hisselerinin yüzde 98.25’inin Doğan Yayın Holding’e nakledildiği, Doğan Yayın Holding’in de Hürriyet Gazeteciliğin yüzde 60, Milliyet Gazeteciliğin yüzde 58.09’una sahip olduğu, dolayısıyla tüm bu şirketlerin Doğan ailesinin kontrolünde olduğunu da ortaya koydu.
DOĞAN DIŞ TİCARET, HÜRRİYET VE MİLLİYET’E ÇALIŞMIŞ
Savcılığın tespitlerine göre; Doğan Dış Ticaret’in 1997-2007 yılları arasında, yaptığı 1.023.680.727 YTL tutarında gazete kağıdı satışının yüzde 87’sini (888.856.246 YTL) Hürriyet ve Milliyet’e yaptı. Doğan Dış Ticaret, aynı yıllarda yaptığı 92.239.83 YTL’lik baskı malzemesi satışlarının ise yüzde 91’ini (92.239.183 YTL) Hürriyet ve Milliyet’e yaptı. Bu rakamların ortaya konulduğu savcılık yazısında şu değerlendirme dikkat çekiyor: “Doğan Dış Ticaret’in yurtiçi satışlarının büyük bir kısmının Hürriyet ve Milliyet’e yapılıyor olmasının yurtdışında kurulu olan ve Doğan ailesinin sahibi olduğu/kontrolü altında bulundurduğu şirketlerin kağıt talebinin asıl kaynağının Hürriyet ve Milliyet olduğunu gösterdiği ifade edildi.”
***
DOĞAN’A SUÇÜSTÜ: ÖDEMELER DİREKT DOĞAN HOLDİNG’TEN
Savcılık kararında, tabela şirketleri Sortal, Shawcliff ve Eurozone’nin gazete kağıdı ithalatı sürecinde fiili olarak hiçbir katkılarının olmadığının tespit edildiği de belirtiliyor. Kağıdın Store Enso’dan alınıp, nihai olarak Hürriyet ve Milliyet tarafından tüketildiği; ancak araya iki ayrı şirketin girerek kâr elde ettiklerinin açıkça görüldüğünün belirtildiği savcılık soruşturmasında, aradaki kağıt üzerinden kâr elde eden firmaların da Aydın Doğan’a ait olduğuna dikkat çekiliyor. Doğan’ın kağıt ithalatı işlemlerini yurtdışında takip ettirdiği tabela şirketi konumundaki Falcon Purchasing’in aktif çalışanlarının da Doğan Dış Ticaret A.Ş. personeli olduğuna da savcılık iddianamesinde dikkat çekildi.
***
KÜÇÜK YATIRIMCININ CEBİNDEN DOĞAN’A PARA TRAFİĞİ!
Üsküdar Cumhuriyet Savcısı Celal Avar, Doğan Grubu’nun yurtdışından yaptığı kağıt alımı üzerinden küçük yatırımcıyı ne kadar zarara uğrattığını da detaylarıyla anlatıyor. Sortal ve Shawcliff’e gazete kağıdı ithalatı işlemleri üzerinden 1999 - 2007 döneminde faiz hariç; 31.134.865 TL, 25.429.045 Dolar ve 333.656 Avro tutarında para kazandırıldığı belirtilen savcılık yazısında, baskı malzemesi ithalatı işlemleri üzerinden ise 2000 - 2007 döneminde faiz hariç 1.983.049 TL (1.193.298-Avro) tutarında maliyet fazlası ödeme yapıldığı anlatılıyor.
VAKİT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.