Eczacılar, değişiklikleri adil bulmadı
Türk Eczacıları Birliği 18. Bölge Trabzon Eczacı Odası Başkanı Sabih Tekin Çağlar, ilaç fiyat kararnamesinde yapılan son değişikliğin, ilaçta dışa bağımlılığı artıracağını savundu.
Çağlar, sağlık alanında yapılan yeni düzenlemelere ilişkin yaptığı açıklamada, Tedavi Katılım Payının Uygulanması Hakkında Tebliğ'de yapılan son değişiklikler ile sağlık alanında yeni bir dönem başlatıldığını anlattı. Yeni uygulama ile 1 Ekim'den itibaren tüm vatandaşların sağlık ocakları ve aile hekimliği muayenehanelerinde 2 TL, kamu hastanelerinde 8 TL ve özel sağlık kuruluşlarında 15 TL muayene ücreti ödeyeceklerini hatırlatan Çağlar, muayene ücretlerinin artırılmasının sağlık hizmetine erişimi ciddi biçimde sınırlandıracağı iddiasında bulundu.
Çağlar, ilaç fiyat kararnamesinde yapılan değişikliklerin de halk sağlığını etkileyecek boyutlarda olduğunu savundu. Yeni kararnameye göre, eşdeğeri olmayan ilaçlar için bir referans fiyat oluşturulacağı ve kamunun bu fiyat üzerinden ödeme yapacağı bilgisini veren Çağlar, "Ta ki o ilacın eşdeğeri çıkana kadar, fiyatı 10 TL olan bir ilacın ilk eşdeğeri çıkınca fiyatı 6 TL'ye inecek, eşdeğeri ise 3,6 TL'den işlem görecektir. İlk bakışta ilacın ucuzlaması anlamında şirin bile gözükebilecek işlemler, eşdeğer ilacın üretilmesi önünde çok büyük bir engeldir." dedi.
Bu uygulamanın orijinal ilacı piyasada tek başına bırakacağını öne süren Çağlar, devamında ise yerli sermayeli eşdeğer üreticisi firmaların ya kapanacağı ya da çok ucuz bedellerle uluslar arası firmalara satılacağını söyledi. Çağlar, bu durumun da Türkiye'yi ilaçta dışarıya bağımlı hale geleceğini iddia etti.
2005'ten bu yana ilaç firmalarının kamuya özel bir indirim yaptığını dile getiren Çağlar, bu iskontonun eczaneler üzerinden yapılmasına karşı olduklarını savundu. İlaç firmalarının kamuya indirim yapmalarının doğru ve zorunluluk olduğuna vurgu yapan Çağlar, "Eczacıların bu anlamda bir çekinceleri yoktur. Bizim itirazımız; bu iskontoya eczanelerin aracılık etmesindedir. Çünkü bu yöntemde ilaçta iki ayrı fiyat oluşmakta ve vatandaş pahalı, devlet ucuz ilaç almaktadır." diye konuştu.
Çağlar, bu konudaki çözüm önerilerini ise şöyle sıraladı: "Birinci önerimiz; ilaç fiyatlarının bir kereye mahsus olmak üzere ilaç fiyatlarının iskonto oranında indirilmesidir. Bu yöntemde fiyatları ucuzlayacak ve insanlar ilaca daha rahat ulaşacaklardır. İkincisi ise, ilaç firmalarının devlete sattığı ilaç tutar ve oranında iskontonun doğrudan devletin kasasına yatırılmasıdır."CİHAN
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.