Türk-İş: IMF'ten Türkiye'ye dost olmaz
Konfederasyon IMF ve Dünya Bankası yıllık toplantılarının Türkiye'de gerçekleştirilmesi dolayısıyla Türkiye'nin IMF ve Dünya Bankası ile ilişkileri konusunda bir rapor hazırladı.
''IMF-Dünya Bankası Kavşağında Türkiye-Sendikal Yaklaşım'' isimli raporda, Türkiye'de ve dünyada başta IMF ve Dünya Bankası olmak üzere ''uluslararası sermaye örgütlerine'' yönelik tepkilerin temelinde, bu kurumların ülkelere önerdiği politikaların ulusal çıkarlara aykırı olması ve başta çalışanlar olmak üzere, dar ve sabit gelirli kesimlerin yaşama ve çalışma koşullarını kötüleştirmesi bulunduğu savunuldu.
Siyasal iktidarlar tarafından ülkede çeyrek yüzyıldır uygulanan ekonomik ve sosyal politikaların ağırlıklı olarak IMF ve Dünya Bankası tarafından ''önerilen/dayatılan'' programlar olduğu görüşüne yer verilen raporda, uygulanan bu politikaların, IMF ile yapılan müzakereler sonucunda, onların koyduğu çerçeve ve koşullarda oluşturulduğu kaydedildi.
Raporda, bu politikaların uzun dönemli sonuçlarından birisinin gelir dağılımının emek gelirleri aleyhine ve eşitsizlikleri artırıcı yönde değişmesi olduğu belirtilen raporda, ''Uluslararası sermaye örgütlerinin önerdiği ve benimsenerek uygulanan politikalar sonucu çalışanlar sermaye birikiminin kaynağı haline gelmiş ve bireysel/sınıfsal kazanımlarını kaybetmişlerdir'' değerlendirmesinde bulunuldu.
-''ÜLKEYİ ÇIKMAZA SÜRÜKLÜYOR''-
Raporda, Türkiye'nin uzun yıllar IMF gözetiminde ve denetiminde ekonomisini sürdürmek durumunda kalan bir ülke olduğu belirtildi.
Türkiye'nin IMF'ye katıldığı 1947'den bu yana 19 stand-by anlaşması yaptığı ve IMF desteğini kullandığı anımsatılan raporda, gündemde 20. anlaşmanın yapılıp yapılmayacağı konusu bulunduğu ifade edildi.
Türkiye ekonomisinde yaşanan krize ve karşılaşılan sorunlara çözüm getirilmesi çalışmalarında IMF-Dünya Bankası kavşağı ile girilen yolun ülkeyi çıkmaza sürüklediği savunulan raporda, Türkiye'ye dayatılan politikanın uygulamada kalan düşük ücret, maliye, para ve döviz kuru, özelleştirme, tarım, sosyal güvenlik reformu gibi araçlarının temelde değişmediğine yer verildi. Raporda, bu uygulamaların Türkiye'nin ekonomik ve siyasal bağımsızlığına yönelik tehditler oluşturduğu ve emeği ile geçinen geniş halk kesimlerinin yaşama ve çalışma koşullarını, kazanılmış haklarını gerilettiği görüşü dile getirildi.
Raporda, ''IMF'den Türkiye'ye dost olmayacağı, önerilerinden reçete çıkmayacağı ortadadır. Türk-İş olarak, IMF-Dünya Bankası patentli politikaların terk edilmesi yönündeki çağrımızı yineliyor ve siyasal tercihin bu yönde oluşmasını talep ediyoruz''denildi.
AA
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.