TZOB: AB müzakeresinde "tarım" başlığı açılmalı
Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne üyelik müzakerelerinde tarım sektörüyle ilgili başlığın açılmamasının büyük bir haksızlık olduğunu söyledi.
Türkiye'nin tarım sektöründe potansiyelinin son derece yüksek olduğunu belirten Bayraktar, "Acaba Türkiye'nin bu potansiyelinden mi çekiniliyor? Bu haksızlığın giderilmesi ve tarımın müzakereye açılmasının bir an evvel sağlanması gerekiyor." dedi.
Sakarya'nın Akyazı İlçesi Ziraat Odası tarafından Kuzuluk Termal Otel'de düzenlenen 'Avrupa Birliği Sürecinde Tarım ve Kırsal Kalkınma' konulu konferansta konuşan Bayraktar, tarım sektörünün AB ile müzakere sürecinde son derece önemli olduğunu ifade etti.
Türkiye'nin AB'ye katılma sürecinde 2005 yılında tam üyelik müzakerelerine başladığını hatırlatan Bayraktar, müktesebatta Türkiye'yi en fazla uğraştıracak sektörün tarım sektörü olduğunu dile getirdi.
Tarım sektörünün bir an önce AB üyeliği sürecinde müzakereye açılması gerektiğinin altını çizen Bayraktar, şöyle konuştu: "2005 yılında üyelik müzakereleri başladı. 2006 yılına geldiğimizde 11 başlığın açıldığını görüyoruz. Bu, yeterli değil. Bizimle aynı dönemde müzakere sürecine başlayan Hırvatistan'da 22 başlık açıldı. Tarım sektörünün bir an önce AB üyeliği sürecinde müzakereye açılması gerekiyor. Bunu geri bırakmanın amacı nedir? Türkiye bunu da çok iyi değerlendirmek zorunda. Türkiye'nin tarım sektöründe potansiyeli fevkalade yüksek ve AB'ye girdiği takdirde politikalarını iyi götürüp, uyum sürecine iyi hazırlanırsa, AB'nin birçok ülkesi pazar haline gelecek. Acaba Türkiye'nin potansiyelinden mi çekiniyorlar? Türkiye tarımın müzakereye açılmasını bir an evvel sağlamalıdır."
"TÜRKİYE AB'YE YA TAM ÜYE OLACAK YA DA ÜYE OLMAYACAK"
Türkiye'nin AB'ye üyeliği sürecinde Fransa ve Almanya'nın imtiyazlı ortaklık meselesini dile getirdiğini anlatan Bayraktar, imtiyazlı ortaklık gibi dışarıdan anlaşmalarla Türkiye'nin AB'ye entegrasyonunun mümkün olmadığını kaydetti.
'Türkiye AB'ye ya tam üye olacaktır, ya da olmayacaktır." diyen Bayraktar, "Türkiye imtiyazlı ortak falan olmaz. Müzakere sürecine başlayan ve müzakere süreci açılan her ülke üye olmuştur. Türkiye'de sivil toplum örgütleri başta olmak üzere herkes imtiyazlı ortaklığa karşıdır. Türkiye ya tam üye olacaktır, ya üye olmayacaktır. Bunu net olarak ortaya koymak lazım. Şüphesiz müzakere sürecini şu ya da bu şekilde üye oluncaya kadar Türkiye götürecektir. Bu bir 'kazan kazan' oyunudur. Türkiye buradan kazanmayacaksa, bundan tek taraf olarak Avrupa kazanacaksa biz böyle bir üyeliğe TZOB olarak kesinlikle kabul etmiyoruz. Türkiye de bundan net olarak kazanmalıdır." şeklinde konuştu.
(CİHAN)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.