Denizlerdeki kirlilik canlıları tehdit ediyor

Denizlerdeki kirlilik canlıları tehdit ediyor
Türk sularında yaşayan Akdeniz foku ve caretta caretta gibi canlıların yanı sıra 472 balık türünden 50'sinin soyunun

BURSA Türk sularında yaşayan Akdeniz foku ve caretta caretta gibi canlıların yanı sıra 472 balık türünden 50'sinin soyunun, denizlerdeki kirlilik yüzünden tükenme tehlikesiyle karşı karşıya olduğu bildirildi.

Deniz Temiz Derneği/TURMEPA Genel Müdürü Levent Ballar, üç tarafı denizlerle çevrili olan Türkiye'nin denizlerinin en çok karadan gelen atıklarla kirlendiğini, evsel ve endüstriyel atıkların, denizlerdeki kirliliğin yüzde 44'ünü oluşturduğunu belirtti.

Ballar, denizlerdeki kirliliğin, canlıların sayı ve türlerini olumsuz etkilediğine dikkati çekerek, deniz canlılarının sayı ve türlerindeki azalmanın, büyük oranda deniz kirliliği, kaçak avcılık, deniz altında avlanma, su ısısı ve akıntılardaki değişim gibi etkilere bağlı olduğunu belirtti.

Ballar, canlı türlerinin giderek azaldığını vurgulayarak, ''Türkiye denizlerinde 1970'lerde 150-300 arasında Akdeniz Foku olduğu tahmin edilirken, günümüzde 100'den az kalmıştır.'' dedi.

Denizlerdeki kirliliğin sadece deniz canlılarını değil, insanları da tehdit ettiğine dikkati çeken Ballar, şunları kaydetti:

''Sanayiden kaynaklanan ağır metal atıkları, balıklar ve özellikle midye ve istiridye gibi canlıların bünyelerinde depolanarak besin zinciri yoluyla insanlara aktarılıyor. WHO'nun yaptığı bir çalışmaya göre, Akdeniz'deki deniz kabuklularının yüzde 93'ü maksimum değerden daha fazla dışkı bakterisi içeriyor. Bu da insan sağlığı açısından çok tehlikeli.''

AA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.