Ülkelerin kaderi ekonomik gücüne bağlı

Ülkelerin kaderi ekonomik gücüne bağlı
"Ülkelerin kaderini belirleyebilmesi ekonomik gücüne bağlıdır"

3. Balkan Ülkeleri Madencilik Kongresi (Balkanmine)'nin kapanışında konuşan bilim adamları, ülkelerin kendi kaderini tayin etmesi ve bağımsızlığını korumasında ekonomik gücün önemi üzerinde durdu. Bilimadamları, millî ekonomilerin temel sektörlerinden birinin de madencilik olduğunu hatırlattılar.

İzmir'de İZFAŞ ve TMMOB Maden Mühendisleri Odası'nın 1-3 Ekim tarihleri arasında düzenlediği Balkanmine 2009 sona erdi. Türkiye, Yunanistan, Arnavutluk, Makedonya, Bulgaristan, Romanya, Çek Cumhuriyeti, Sırbistan, Karadağ, Bosna Hersek, Hırvatistan ve Slovenya'nın yanı sıra Almanya ve Belçika'dan bilim adamları ve sektör temsilcilerinin katıldığı üç günlük kongre bin delege tarafından takip edildi, 66 yabancı ve 32 yerli bildiri sunuldu.

Açılış oturumunda, bildirilerde ve posterlerde gerek konuşmacılar, gerekse katılımcılar, bölge ülkelerindeki madencilik sektörünün mevcut durumuna ilişkin önemli saptamalar yapmıştı. Kongrenin kapanış konuşmalarında ize bilim adamları, ekonomik kriz dönemlerinde madenciliğin öneminin daha çok açığa çıktığı üzerinde durdu. Kongre vesilesiyle İzmir'i de tanıma fırsatı bulduklarını söyleyen bilim adamları şunları kaydetti: "Bilimin ve ekonomik gelişmenin diyalogla ilerlediği günümüzde hemen her tür sanayi için hammadde üreten, bölgesinde ekonomik ve sosyal kalkınmayı arttıran, doğrudan ve dolaylı istihdam sağlayan özellikleriyle madencilik, ülkeler arası önemini çoğaltarak sürdürmektedir."

Amacı madencilik teknolojisi, enerji ve sürdürülebilir kalkınmaya katkıda bulunmak olan ve iki yılda bir düzenlenen Balkan Ülkeleri Madencilik Kongresi'nin dördüncüsü, 2011'de Slovenya'da yapılacak. (CİHAN)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.