Yılmaz: Mali disiplinin değerini biliyoruz
IMF-Dünya Bankası yıllık toplantıları çerçevesinde gerçekleştirilen "Merkez Bankalarının Küresel Tecrübelerinden Dersler" başlıklı semineri yöneten Yılmaz, küresel krizin dünyada yayılma hızının farklı olduğunu ancak, hız ne olursa olsun krizin etkili olduğunu kaydetti.
Yılmaz, Türkiye ekonomisinin de krizden etkilendiğine ve kriz karşısında yapılanlara değinirken, şimdiye değin alınmamış, uzun dönemli ekonomik önlemler gerektiğini ancak krizin ne zaman biteceği kestirilemediği için bu önlemlerin işlememesi durumunda ne yapılacağını bilmedikleri anlattı.
Mali açıklamalar yapıldığını, yetkili mercilerin harekete geçtiğini kaydeden Yılmaz, "Zor olan konu, hastanın sağlığına nasıl kavuşturulacağıydı. Dünya finans mimarisinin yeniden yapılandırılması gerekiyor" dedi.
Yılmaz, "30 yıldır Merkez Bankasında çalışan biri ve Merkez Bankası başkanı olarak, bankalarının likidite yönetimine dikkat etmesi, likidite yönetimi için spesifik çalışmalar yapması ve kiminle iş yaptığına dikkat etmesi gerektiğini söyleyebilirim" dedi.
Krizden çıkış için destek mekanizmalarının iyi geliştirmesi gerektiğine işaret eden Yılmaz, krizden dersler çıkarmak gerektiğini, bu amaca hizmet eden dönemde bulunulduğunu söyledi.
-TARİHTEKİ AĞUSTOS AYLARININ EN İYİSİ-
Brezilya Merkez Bankası Başkanı Henrique Meirelles, krize ilişkin olarak aldıkları önlemleri anlattı. Krizden, bazı sektörleri dünyadan ayrı olduğu için çok fazla etkilenmediklerini vurgulayan Meirelles, 2010 yılında Brezilya'nın yüzde 4 büyüyeceğini tahmin ettiklerini söyledi.
Meirelles, işsizliğin şu anda 2008 oranlarına yaklaştığını ancak ağustos ayında iş yaratma oranının, tarihteki ağustos aylarının en iyisi olduğunu bildirdi.
Meksika Merkez Bankası Başkanı Guillermo Ortiz ise, rezervlerin önemine dikkat çekerek, krizle mücadele ederken uluslararası rezervleri faydalı bulduklarını vurguladı. Ülkesinde, IMF ile birlikte aldıkları önlemlere eğinen Ortiz, "Rezerv havuzu yaratılsın diye ne tür bir mekanizma kurmak lazım? Uluslararası finansmanın mimarisi bunun üzerine dayanmalı" görüşünü dile getirdi.
AA
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.