İran krizden İslâmi modelle kurtuldu
İran'ın faizsiz bankacılık sayesinde küresel krizin tehlikelerinden büyük ölçüde kurtulabildiğini belirten İran Maliye Bakanı Seyid Shemsettin Huseyni, Türk yatırımcıları 2010 yılına kadar devlet şirketlerinin yüzde 80'ini özelleştirmeyi hedefleyen ülkesine yatırıma davet etti.
Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) bünyesinde faaliyet gösteren Türk-İran İş Konseyi 9.Ortak Toplantısı Grand Cevahir Otel'de başladı. Uluslararası Para Fonu (IMF) ve Dünya Bankası Yıllık Toplantıları için İstanbul'da bulunan İran Maliye Bakanı Huseyni ve beraberindeki 200 kişilik iş adamı heyeti, Türk-İran İş Konseyi Ortak Toplantısı'nda Türk iş adamlarıyla bir araya geldi.
Toplantının açılışında konuşan konuk bakan Huseyni, bu toplantının iki ülke ekonomik ilişkileri açısından yeni bir başlangıç noktası olduğunu söyledi. Son mali krizden kaynaklanan karışıklıkların gelişmiş ülkelerde ve onlara bağlı ekonomilerde büyük sorunların meydana gelmesine yol açtığını anlatan Huseyni, "Sermaye sahipleri kendilerini uluslararası krizin etkilerinden kurtarabilmek için şu anda yeni güvenli mekanlar aramaktadır. Bu doğrultuda iki ülke işbirliği fırsatlarının araştırılması son derece önemlidir." dedi.
İran ekonomisinin uluslararası mali piyasalara tam olarak enteğre olmadığı ve faizsiz bankacılık sistemi sebebiyle küresel krizin tehlikelerinden büyük ölçüde kurtulabildiğini ifade eden İranlı Bakan, ülkesinde yatırımın tam zamanı olduğunu vurguladı.
Huseyni, Tahran Borsası'nın piyasa değer arıtışı açısından borsalar federasyonundaki 52 ülke arasında birinci olduğunu, 2008 ağustosundan 2009 ağustosuna kadar bütün borsaların piyasa değeri azalmasına rağmen yüzde 40'dan fazla değer artışı yaşadığını dile getirdi. Son 6 ayda 9 milyar dolardan fazla devlet hisselerinin Tahran Borsası'nda satıldığı bilgisini verdi. Bu doğrultuda ve küresel krizin az etkisi göz önüne alınırsa İran'ın güvenli bölge arayan yatırımcılar için uygun bir ülke olduğunu kaydetti.
İran Maliye Bakanı Seyid Shemsettin Huseyni, son yıllarda uygulanan politikaların İran'da yatırımın gelişmesi için gerekli ortamı hazırladığını belirterek, şöyle konuştu:
"2010 yılına kadar devlet şirketlerinin yüzde 80'i satılacak ve bu benzersiz bir fırsattır, İran'da yatırımda bulunmak için. Halen çeşitli sektörlerin devredilmesi için geniş kapsamlı program uygulanmaktadır. İran'da yabancı yatırımcılar için bazı teşvikler de bulunmaktadır. Türk yatırımcılar rahatlıkla ve tam bir huzur içinde bütün ekonomi alanlarında bütün bölgelerde ülkenin yatırımda bulunabilirler ve devletin tam bir desteğine sahip olacaklardır."
(CİHAN)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.