Bursalılar aile hekimliğini sevdi
1 Ekim'de uygulamanın başladığı kentte, aile hekimleriyle tanışmak isteyen vatandaşlar sağlık ocaklarına akın etti. Sağlık ocaklarında tedavisi mümkün olan rahatsızlıklar için hastaneye gitmekten kurtulan vatandaşlar, sistemin hayata geçmesinden mutluluk duyduklarını dile getirdi. Sağlık İl Müdürlüğü yetkilileri ise 2,5 milyon nüfuslu, 22 hastane ve 10 bin sağlık personelinin bulunduğu şehirde, kişisel bazı sorunlar dışında önemli bir sıkıntı yaşanmadığını bildirdi.
1 Ekim'de aile hekimliği uygulaması ile tanışan Bursa, 9 gündür bu sistemi başarı ile uyguluyor. Şehirde 731 doktor, aile hekimi olarak görev yapıyor. Hazırlıklara aylar öncesinden başlayan Bursa İl Sağlık Müdürlüğü, yaklaşık 2 bin doktora uygulamayla ilgili eğitim verdi. Aile hekimi olmak için müracaat eden bin 200 doktordan şehir genelinde yapılan planlama doğrultusunda 731 doktora görev verildi.
Bursa'da her aile hekimine 3 bin 200 kişi düşüyor. Uygulama ile sağlık ocağına giden hastanın hangi doktor tarafından muayene edileceği belli. Hastalar sağlık ocağı, verem savaş dispanseri ve sağlık merkezi gibi kurumlarda tedavi edemeyeceği hastalıklar için ikinci basamak kuruluşlara müracaat edebilecek. Birinci basamak kurumlarda tedavi edilecek rahatsızlık için ikinci basamak kuruluşlara müracaat eden hastalar ise katkı payı ödeyecek.
Bursa İl Sağlık Müdürü İsmail Hakkı Çelik, görevini bırakarak aile hekimliği uygulamasını tercih etti. Yılbaşına kadar müdürlük görevini devredecek olan Çelik, kentte 10 gündür uygulanan aile hekimliğinde çok büyük bir başarı yakaladıklarını söyledi. 112 Acil Servis, hastaneler ve sağlık ocaklarında kişisel birkaç problem dışında önemli bir sorunla karşılaşmadıklarını ifade eden Çelik, 2,5 milyon nüfuslu, 22 hastane ve 10 bin sağlık personelinin bulunduğu şehirde, bunun büyük bir başarı olduğunu kaydetti. Halkın aile hekimliğine ilgisinin çok yüksek olduğunu vurgulayan Çelik, şöyle konuştu: "Sağlık ocaklarında büyük bir yoğunluk oluştu. Bunda, SGK'nın katkı paylarını artırması da etken oldu. 1 Ekim'de katkı paylarındaki artış aile hekimliği ile birlikte uygulamaya girdi. Hastanelere para vermek istemeyen vatandaşlar sağlık ocaklarına giderek aile hekimleri ile tanıştı. Uygulamada küçük pürüzler dışında baş ağrıtan sorunlar yaşanmadı."
Aile hekimliğinin uygulanışı hakkında da bilgi veren Çelik, her ailenin hekimi bulunduğunu ve hekimlere mahallelerde belli sokakların verildiğini dile getirdi. Çelik, insanların il sağlık müdürlüğü resmi sitesinden kimlik numaralarını girerek ya da sağlık ocaklarında asılı olan evraklardan aile hekimlerini öğrenebildiklerini aktardı. Sağlık ocaklarında her sokağın hekiminin isminin yazıldığını hatırlatan Çelik, şu bilgileri verdi: "Bir yerden başka bir yere taşınan hastalarımız da, sağlık ocağında misafir hasta olarak bakılacaklar. Taşındıkları yerde istedikleri hekime, ikametgah, kimlik belgesi fotokopisi ve hekim talep formu ile kayıtlarını yaptırabilirler. Hekimini beğenmeyen hastalarımız ise kentin herhangi bir yerindeki bir doktora kayıtlarını yaptırabilirler. Ancak hekim değiştirmek için seçtikleri doktorda en az 6 ay kalmak zorundalar. Vatandaşlarımız, aile hekiminin yanında şu anda diğer hastanelere de gidebilirler. İlerleyen dönemlerde sevk zorunluluğu getirilecek. O zaman acil vakalar hariç, diğer hastalar aile doktorlarından sevk alacaklar."
VATANDAŞLAR UYGULAMADAN MEMNUN
Dikkaldırım Mahallesi'nde ikamet eden Fatma Aydoğdu (46), aile hekimi uygulamasının ardından ilk kez sağlık ocağına geldiğini belirterek, sistemden çok memnun olduklarını söyledi. Aydoğdu, şunları ifade etti: "En azından artık doktorumuzu bileceğiz. Sağlık ocağı evimize yakın. Her durumda buraya gelmemiz çok kolay. Ayrıca doktorumuz güler yüzlü. Bizimle daha iyi ilgilenecekler."
Hüdavendigar Mahallesi'nde oturan ve 8 yaşındaki kızı Emine'yi aile hekimine getiren Fehime Baltacı, aile hekimlerinin kim olduğunu sağlık ocağına geldiklerinde öğrendiğini dile getirdi. Doktoruyla yeni tanıştığını ve gösterdiği ilgiden memnun kaldığını belirten Baltacı, artık her durumda uzak mesafelerdeki hastanelere gitmek durumunda kalmayacakları için memnun olduğunu kaydetti. Baltacı, aileyi yakından tanıyan bir doktorun, çok daha verimli olacağına inandığını vurguladı.
Bağlarbaşı Mahallesi'nde oturan Zümral Yeğin, her zaman gittiği Bağlarbaşı Sağlık Ocağı'nda kaydını bulamadığını, ancak aile hekiminin bulunduğu sağlık ocağını öğrendiğini dile getirdi. (CİHAN)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.