İslami bankacılığın temeli Kazakistan'da atıldı
Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev'in, ülkede İslami finans sisteminin düzenlenmesine ilişkin yasa tasarısını onaylamasının ardından Kuveyt Türk Katılım Bankacılığı, Orta Asya'daki ilk çalışmasını Almatı'da başlattı.
Kazakistan Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu ile Kuveyt Türk tarafından, ülkenin eski başkenti ve finans merkezi Almatı'da düzenlenen konferansta, İslamî bankacılığın dünü, bugünü, gelişimi, temeli ve uygulamaları anlatıldı.
Kazakistan Finans Birliği'nin organize ettiği konferans, 3 gün devam edecek. Türkiye'den alanında uzman 12 bankacının katıldığı konferansa Kazak finans çevrelerinden 60 bankacı katılıyor. Almatı'daki Avrasya Oteli'nde yapılan konferans sonrası katılımcılara sertifika verilecek.
Toplantıya, Kuveyt Türk Genel Müdür Yardımcısı Murat Çetinkaya, Kazakistan Finansçılar Birliği Başkanı Serik Ahanov, Kazakistan Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu Başkan Yardımcısı Murat Baysunov ve elçilik mensupları da iştirak ediyor.
Konferansın açılış konuşmasını yapan Kuveyt Türk Genel Müdür Yardımcısı Çetinkaya, İslamî Bankacılığın temelini ve uygulamalarını anlattı. Yaşanan global krizle birlikte İslam bankacılığının öneminin daha da arttığını söyleyen Çetinkaya, sektörün dünyada 1 trilyon dolar sermayesinin ve 76 ülkede 270 finans merkezinin olduğunu kaydetti.
Murat Çetinkaya, bu finans sektörüne sadece İslami kesimin değil, her kesimden insanların ilgi duyduğunu vurgulayarak sözlerine şöyle devam etti: "Krizden en az etkilenen finans sektörü İslami bankalar olmuştur. Bu sebepten dolayı da kriz İslami bankacılığı bir kez daha gündeme getirmiş; dünya gözünü bir kez daha İslami bankalara dikmiştir." dedi.
Genç bankacılara, paranın ticaretinin yapılmamasının İslami Bankacılığın en temel amacı olduğunu anlatan Murat Çetinkaya, bu toplantının Kazakistan'daki faizsiz bankacılığın gelişmesine büyük katkı sağlayacağına inandığını ifade etti.
İslami bankacılığın spekülasyonlara asla yer vermediğini, reel rakamlarla hareket ettiğini vurgulayan Çetinkaya: "İslami bankacılığın temelinde din etiği bulunmaktadır. Biz sadece İslam coğrafyasına hitap etmiyoruz. İslami bankacılık global bir sermayedir." dedi.
Faizsiz bankacılığın son derece istikrarlı bir yapıya sahip olduğunun altını çizen Murat Çetinkaya, bütün dünyayı sarsan küresel krizden en az İslami bankacılık sektörünün etkilenmesinin de tesadüf olmadığını sözlerine ekledi.(CİHAN)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.