TİM, farkın yüzde 15'e indirilmesini istedi

TİM, farkın yüzde 15'e indirilmesini istedi
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, borçlanma ve borç verme faiz oranları arasındaki farkın zamanla daralmasını ve faiz indiriminin başladığı zamanki yüzde 15 oranına gelmesini istediklerini bildirdi.

Büyükekşi, Merkez Bankasının faiz indirimleri ve döviz kurlarında yaşanan gelişmelerle ilişkin yazılı açıklamasında, reel sektör ve ihracat dünyası olarak, faiz oranlarının geldiği noktadan memnuniyet duyduklarını ifade etti. 

Faiz oranlarındaki indirimlere rağmen, borçlanma ve borç verme arasındaki farkın 2,5 puanla aynı kaldığını belirten Büyükekşi, şu değerlendirmelerde bulundu: ''İlk indirimin gerçekleştiği Kasım 2008'de aradaki fark borçlanma faiz oranının yüzde 15'ine tekabül ederken, son yapılan indirimle aradaki fark, borçlanma faiz oranının yüzde 37'si olarak gerçekleşti. Bu gelişme, şirketlerimizin ucuz borçlanmasını engellemektedir. Faiz indirimleri kadar önemli olan borçlanma ve borç verme faiz oranları arasındaki farkın zamanla daralmasını ve faiz indiriminin ilk başladığı zamanki yüzde 15 oranına gelmesini istiyoruz.'' 

-''DOLAR KURUNDA 1,50 TL KRİTİK EŞİK''-
Düşen faiz oranlarının, döviz kurlarına eskisi kadar destek olmadığına işaret eden Büyükekşi, dolar kurunda 1,50 lira seviyesinin, kendileri için ''kritik eşik'' ve ''hayati mesele'' olduğunu kaydetti. Büyükekşi, ''Kurdaki gelişmeler aynı yönde olursa sadece ihracatçılar değil, tüm Türkiye kaybedecektir'' diyerek Merkez Bankasının döviz kurunun daha gerçekçi seviyelerde oluşması için katkı vermeyi beklediklerini söyledi.

Mehmet Büyükekşi, Merkez Bankasının öncelikle fiyat istikrarı ve ekonominin canlandırılması hedefleriyle uyumlu, TL'nin istikrarını ve rekabetçi seviyesini koruma hedefini ilan etmesi gerektiğini savundu.

TİM Başkanı Büyükekşi, bir dizi para politikası seçenekleri kullanılması gerektiğini belirterek, bu bağlamda yapılması gerekenleri şöyle sıraladı: ''Doğrudan döviz alımları ile piyasanın TL likiditesi karşılanmalıdır. 
  Döviz alım ihaleleri, günlük alım miktarları olan 30 milyon dolar arttırılarak sürdürülmelidir. Merkez Bankası 2009 yılının geri kalanı ile 2010 ve 2011 yılları için net döviz rezervi hedef aralıkları koyarak ilan etmelidir. Piyasalara rezerv hedefi ile kuvvetli mesaj vermelidir.'' 

Büyükekşi, Hazine Müsteşarlığının iç borçlanma stratejisiyle döviz talebine katkı sağlaması, döviz arzını sınırlaması, bu amaçla, döviz cinsi iç borçlanma itfaları için yine döviz cinsi yeni borçlanmaya gidilmesi gerektiğini savundu.

Mehmet Büyükeşki kısa vadeli, döviz piyasasında istikrarsızlık yaratan hareketler yerine uzun vadeli yatırımları özendiren vergisel düzenlemeler olması gerektiğine işaret ederek, ''Yapılacak düzenleme kurda istikrarı desteklemelidir'' dedi.

(AA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.