Elektrik fiyatının artması nasıl avantaja dönüşecek!
Sina Enerji Yönetim Kurulu Üyesi Yard. Doç. Dr. Ahmet Kavlak, yönetmelik çıktığında sanayi ve evlerde elektrik üreten tüketicilerin ihtiyaç fazlasını devlete satabileceğini söyledi. Kavlak, "Tüketiciler aynı zamanda üretici konumunda olacak. Çünkü üretilen elektriğin kalan kısmını devlete satacağı için fiyatların yüksek olması onun için avantaj olacak." dedi.
Türkiye'de ilk kez düşük rüzgârda enerji üretebilen türbinin mucidi Sina Enerji'nin Yönetim Kurulu Üyesi Kavlak, yenilenebilir enerji konusundaki son gelişmeleri Cihan'a değerlendirdi. Değeri son dönemde anlaşılan yenilenebilir enerjide ilerleme sağlanması için ilgili yönetmeliklerin çıkmasını beklediklerini ifade eden Kavlak, sanayicilerin yanı sıra evlerde güneş ya da rüzgâr enerjisinden elektrik üretilmesine olanak veren yönetmeliklerin Türkiye'de enerji sorununu çözeceğine inandığını söyledi. Kavlak, "Bireysel çapta yapılan üretimler büyük megavatlardan daha fazla bir yekûn tutacağı için enerji sorununda çok büyük bir adım atılmış olacak. Asıl çözüm büyük kilovatların, megavatların üretilmesiyle olmaz. Bunu üretebilecek insan sayısı çok az. Asıl çözüm bireysel tüketicinin 400-500 vat da olsa bunu şebekeye bağlayabildiği, devlet de buna alım garantisi getirdiği zaman Türkiye'de enerji krizini çözmek için büyük bir adım atılmış olur." diye konuştu.
Yenilenebilir enerjiden uzun yıllardır bahsedildiğini, ancak son dönemlerde somut adımlar atıldığını belirten Ahmet Kavlak, son yıllarda birçok şirketin alanı olmadığı halde enerji sektöründe faaliyet göstermeye başlamasını da hükümetin bu konudaki ciddiyetine bağladı. "Hükümetin ciddiyeti ve kârlı bir alan olması şirketleri bu sektöre yöneltti." diyen Kavlak, Hükümetin açıklamalarının enerjinin artık üretilip satılacağı düşüncesini doğurduğunu kaydetti.
Yenilenebilir enerji alanında yatırım yapacak firmaların kârlı çıkacağını aktaran Kavlak, "Şu anda kapsamlı bir üretim olmadığı için bir rekabet ortamı yok. Yani kim başlasa onun içinde çok büyük bir pazar var. Bu Türkiye ile sınırlı değil. Biz üretime başladığımızda bize inanılmaz ülkelerde büyük siparişler geldi. Afrika'da elektrik yok. 16 bin sipariş geldi.
Dünyayı da düşünürseniz nasıl türbin olursa olsun muhakkak satılır. Dünyaya açık bir pazar, enerji. Herhangi bir firma çıksın üretim yapsın, verimliliğini ispat etsin her ülkeden sipariş gelecektir." değerlendirmesinde bulundu.
Rüzgâr türbinlerine ihtiyacın uzun yıllar devam edeceğini vurgulayan Kavlak, "Türkiye'nin elektrikle ilgili enerji açığı yılda birkaç nükleer santral kurulursa ancak kapanır." dedi.
(CİHAN)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.