Şevket Yılmaz, sağlık ocağı oldu

Şevket Yılmaz, sağlık ocağı oldu
Şevket Yılmaz Devlet Hastanesi, araştırma hastanesi yerine sağlık ocağı oldu

Şevket Yılmaz Devlet Hastanesi'nde Mayıs ayında çıkan yangının ardından belirsizlik sürüyor. 8 kişinin hayatını kaybettiği hastanenin geleceğinin ne olacağı belli değil. Daha önce günde 3 bin 500 hastaya hizmet veren hastanede, şu anda ortalama 2 bin kişiye poliklinik hizmeti veriliyor. Ameliyathane, yoğun bakım, doğumhane, tomografi gibi hayati önem taşıyan bölümleri faaliyete geçirilemeyen hastanenin, döner sermayesiyle 10 günde eski haline gelebileceği belirtiliyor. 

Şevket Yılmaz Hastanesi'nde 26 Mayıs'ta tomografi bölümünde meydana gelen elektrik kontağı sebebiyle yangın çıkmıştı. Havalandırma borularından geçen duman yoğun bakım ve çocuk ünitesinde etkili olmuştu. Yoğun bakımda yatan 16 hastadan 8'i hayatını kaybetmişti. Olayın ardından başhekim Osman Naci Çelik görevinden alındı.

Yangınla birlikte adeta kaderine terk edilen hastane, kapasitesinin çok altında çalışmaya başladı. Yangından önce 3 bin 500 hastanın muayene edildiği Şevket Yılmaz'a başvuran hasta sayısı yarı yarıya düştü. Yangının olduğu günün ertesinde 650 hastaya hizmet veren hastane, ortalama bin kişiye bakmaya başladı. Ameliyathane, yoğun bakım, doğumhane, tomografi gibi bir çok bölümü çalışmayan hastanenin, hasar gören bölümleri hala onarılmayı bekliyor. Hastane içerisinde ekleme kablolarla elektrik beslemesi yapılarak az sayıdaki hastaya hizmet vermeye çalışılıyor. Daha önce Eğitim ve Araştırma Hastanesi olarak yapısının değiştirilmesine karar verilen Şevket Yılmaz Hastanesi'nin aylardır hizmete açılamaması tepkiyle karşılanıyor. Bursa'nın en modern hastanesi olarak kabul edilen hastanenin, sağlık ocağı statüsünde hizmet vermesi, hastaları mağdur ediyor.

Türk Sağlık Sen Bursa Şube Başkanı Mustafa Köse, 6 ay geçmiş olmasına rağmen hastaneye hala başhekim atanmamasının sorunları beraberinde getirdiğini söyledi. "Bakanlık, Bursa'da başhekimlik yapacak kapasitede birinin bulunmadığını mı düşünüyor." diye soran Köse, kentte başhekim yapacak kapasitede çok sayıda hekimin bulunduğuna dikkat çekti. Köse, şöyle konuştu: "Bursa'nın nüfusunun yaklaşık yarısına hizmet veren bir hastane burası. Acil çözülmesi lazım. Bıçak kemiğe dayanmış durumda. Bu durum diğer hastaneleri de sıkıntıya sokmaktadır. Cerrahi birimlerin çalışmaması nedeniyle doktorların döner sermaye sıkıntıları da var. Hastanede başhekim olsaydı çalışmalar bitirilmiş olurdu. Hastane kendi döner sermayesiyle buradaki tadilatları en fazla 2 ay içerisinde bitirebilir."

Bursa Tabip Odası Başkanı Bülent Aslanhan, bu büyüklükteki bir hastanenin 6 aydır sağlık ocağı gibi çalıştığına dikkat çekerek, bu süre zarfında ameliyathane ve yoğun bakım ünitelerinin hala onarılamamış olmasının kabul edilebilir olmadığını dile getirdi. Hastanenin siyasi çekişmelere kurban edildiğini savunan Aslanhan, istenmesi halinde ameliyathane ve yoğun bakım ünitelerinin hızla açılabileceğini ifade etti. 6 aydır hala başhekim atanmamasını da eleştiren Aslanhan, buradan yararlanan vatandaşların ve orada çalışan hekimlerin mağdur olduğunu kaydetti. Aslanhan, gerekirse hastane önünde çadır kurarak sabahlamayı da düşündüklerini sözlerine ekledi.

Aile hekimliğini tercih ederek il sağlık müdürlüğünü bırakan Dr. İsmail Hakkı Çelik'in yerine Sağlık Müdürlüğü'ne atanan Özcan Akan, önceliklerinin Şevket Yılmaz Hastanesi olduğunu söyledi. Hastanenin onarılarak yeniden vatandaşın hizmetine sunulacağını belirten Akan, vatandaşların sabırlı olmasını istedi.

Hastane Başhekim yardımcısı Dr. Ayşe Erdoğan ise yangından sonra hastanenin düşük kapasiteyle hizmet verdiğini belirterek, şu bilgileri verdi: "Hastanemiz yangından önce günlük yaklaşık 4 bin hastaya bakıyordu. Şu an ise bin 800 ile 2 bin 500 hasta arasında değişiyor. Hastanenin onarımı için proje hazırladık ve Ankara'ya gönderdik. Onaylandıktan sonra bakanlık ihalesini yapacaktır. Artık o süreç ne kadar sürer bilemiyorum. 1 milyon TL civarında bir masraf çıkacağı tahmin ediliyor."

SEDAT DEMİR'DEN TEPKİ

Bu arada, AK Parti Bursa İl Başkanı Nagip Vardar tarafından Şevket Yılmaz Devlet Hastanesi Başhekimliği için adı açıklanan Doç. Dr. Sedat Demir, adından vazgeçilmesine tepki gösterdi. Kendisinin böyle bir göreve talip olmadığını belirten Demir, görevi kabul etmesi için ricada bulunulduğunu ve kendisinin de 'olur' dediğini anlattı. Demir, daha önce 5 defa başhekimlik yaptığını belirterek, "Kimseye hiçbir şey ispat etmek gibi bir görevim yok. Bundan sonraki süreçte ismini kamuoyuna açıklayıp arkasında duramayanların düşünmesi gerekir. Bugün itibariyle Şevket Yılmaz Devlet Hastanesi Başhekimliği konusu benim açımdan kapanmıştır." dedi. (CİHAN)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.