Hocaların hocası "domuz gribi aşısını" yorumladı

Hocaların hocası "domuz gribi aşısını" yorumladı
Prof. Dr. Özbal: Sağlık Bakanlığı gerekli tedbiri aldı, halkımız ve medya panik yapmamalı

Sağlık Bakanlığı'nın domuz gribine önlem için getirttiği grip aşısı ile ilgili eleştiriler yapılırken, uzmanlar Sağlık Bakanlığı'nın aldığı tedbirlerin yerinde olduğunu ve uyarıların dikkate alınmasını istiyor. Domuz gribinin yayılmasının normal olduğunu dile getiren uzmanlar, grip aşısının da önleyici bir tedbir olduğunu ve vatandaşların endişe ve paniğe kapılmamasını söylüyor. Özellikle yurt dışına gideceklerin, bazı risk altında olan meslek gruplarındaki insanların mutlaka grip aşısı yaptırmaları gerektiği vurgulanıyor. 

Kayseri Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Yusuf Özbal, vatandaşların grip aşısı ve domuz gribi konusunda endişe etmemelerini, Sağlık Bakanlığı'nın konu ile ilgili bütün önlemleri aldığını açıkladı. 'Böyle bir pandemi durumunda önce hastalığın karakteri moleküler etkenin ve biyolojinin tanısı yapılmalıdır. Ki bu şu an yapılmıştır' diyen Prof. Dr. Özbal, şöyle konuştu: "Bakanlık, bunların yanı sıra uzmanlardan oluşan bir koordinasyon kurulu da oluşturdu. Bu önemli bir çalışma idi. Ancak bu uzmanlar kuruluna ek olarak her an ulaşma imkanı sağlayabilecek komünikasyon sistemi de oluşturulmalıdır. Hastanelerde bu tip hastalıkları göğüsleyebilecek izole servisler açılmalıdır. Üniversite hastanemizde vardır. Diğer hastanelerde de yapılmalıdır."

Vatandaşlarımız ve medyanın bir panik içinde olmasını yersiz bulan Prof. Dr. Özbal, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bu paniğe hiç gerek yok. Gerekirse karantina uygulanır. Bu uygulama belki gerekebilecektir. Bu da medyayı paniğe sevk edecektir. Bu yapılmasın. Çünkü bakanlık bütün gerekli önlemler almıştır."

Özellikle yurt dışına gideceklerin mutlaka grip aşısı olmasını isteyen Prof. Dr. Özbal, Türkiye'nin hem turizm ülkesi hem de ticari ilişkileri çok fazla olduğunu ve Türkiye'ye gelen ile giden kişi sayısının fazla olduğuna işaret etti. Özbal, bu nedenle mutlaka yurt dışına gideceklerin aşı olmasını, hacı adaylarının da grip aşısı yaptırmalarının kendileri adına faydalı olacağına dikkat çekti. Bu virüsün insan nereye giderse oraya gittiğini anlatan Özbal, şu bilgileri verdi: "Bu virüs yani hastalık kolay bulaşabiliyor. Bu herkes için geçerlidir. Para ile posta ile hepsiyle bulaşabilir. Tedbir olarak böyle bir hastalık belirlendiği zaman mutlaka enfeksiyon hastalıkları uzmanının görüşü alınarak istirahat edilmelidir. Bulaştırmaması için maske kullanmalıdır. Bu hem ev hem de dışarısı için. Bu vakalar kayıt altına alınmalı ve ilgili kurumlara da bildirilmelidir."

Prof. Dr. Özbal, Osmanlı döneminden beri 120 yılı aşkın zamandır Türkiye'nin kendi aşısını kendisi ürettiğini hatırlatarak, "Türkiye, bugün dünyadaki kullanılan aşıların hepsini ürütebilecek bilgi ve teknolojiye sahip. Bu ve benzeri aşıları belki ilk zdönemde pahalıya da mal olsa üretme imkanı var." dedi.

Özbal, 1885'lı yıllarda Osmanlı Devleti'nin kuduz aşısını ürettiğini ve kendi sorumluluk alanındaki bölgeler ile Orta Asya ve Orta Doğu ülkelerine bu aşıyı gönderdiğine işaret etti. Prof. Dr. Yusuf Özbal, bütün insanların hastalığın bulaşması adına risk taşıdığını, önemli olanın kişilerin hasta olmasıyla birlikte hastalığını başkasına bulaştırmaması olduğunu ifade etti.

Sağlık çalışanları, postacı, para ile bulaşabildiği için alışveriş merkezlerinde çalışanların daha çok risk altında olduğunu dile getiren Özbal, "Aslına bakarsanız bütün insanlar toplumumuz risk altındadır. Biz sadece kendimizi için değil başkalarına bulaştırmamak için tedbir almalıyız. Hapşırma, tokalaşma, öpüşme ile bu bulaşır. Kişisel olarak tedbirler alınmalıdır." uyarısını yaptı.

Bu virüsün orijini 1918 yılında kanatlılardan domuzlara ve oradan insanlara bulaşan İspanyol grubu olarak ortaya çaktığını anımsatan Özbal, bugün ortaya çıkan virüs ile ilgili şu bilgileri aktardı: "İspanyol gribi daha sonra değişik mutasyonlara uğradı. Şu andaki virüs yeniden yapılanmış olan virüs. Bunların içerisinde insan influenza virüsü var. Kanatlı influenza virüsü var. Domuz orjinli olan da var. 4 ayrı virüsün ikisi domuz. Biri Asya kökenli diğeri Amerika kökenli domuz virüsü var. Bunların yeniden yapılanması ile meydana gelen virüstür. Yeniden yapılanan virüs bir odaktan başlar yayılır ve dünyayı sarar. Bizim ülkemizde de birkaç aylık süreçte artacaktır. Sağlık Bakanlığımız bu konuda duyarlı ve halkımızı uyardı. Ayrıca aşı gelmesini sağladı. Uzmanlardan oluşan koordinasyon kurulu oluşturdu. Bu konuda halkımız rahat etmeli ve panik olmamalıdır."

Prof. Dr. Özbal, yeni getirilen aşıların Dünya Sağlık Örgütü tarafından kabul gördüğünü ve ondan sonra piyasaya çıkartıldığını hatırlatarak, bilinen bir firmanın ilacı olarak tüm dünyada kullanıldığını anlattı. Özbal, bu aşıların hemen bir günde çıkacak bir aşı olmadığını, bahar aylarında patlak veren domuz gribi olayından bugüne kadar geçen süreçte bu aşının çıkmasının zaman olarak normal olduğunu sözlerine ekledi. (CİHAN)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.