Kirli baca zehirlenme riskini 10 kat artırıyor

Kirli baca zehirlenme riskini 10 kat artırıyor
Ülkemizde her yıl onlarca kişi sobadan sızan gazdan zehirlenerek hayatını kaybediyor. Uzmanlar alınacak tedbirlerle zehirlenme vakalarının önüne geçilebileceğini belirtiyor. Bu konudaki en büyük tedbirin ise düzenli olarak yapılacak baca temizliği olduğu

Nüfusun yığıldığı metropol kentlerin en büyük sorunu haline gelen ve genellikle filtresiz bacaların yol açtığı hava kirliliği, son günlerde Anadolu'nun bir çok ilinde görülüyor. Uzmanlar hava kirliğinin temelinde ucuza satılan kalitesiz kömür kullanımı ile filtre takılmayan bacaların neden olduğunu belirtirken, her geçen gün artan tehlikenin boyutunu şöyle açıklıyor: "Filtresiz baca havaya 188 kanserojen madde bırakıyor" 

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Sabri Tekin, kirli hava içerisinde, çoğu kanser yapan 188 adet kimyasal maddenin bulunduğu belirtti. Tekin, dünya nüfusunun hızla artması, artan enerji kullanımı, endüstrinin gelişimi ve şehirleşmesinin her geçen gün daha fazla çevre sorunlarına neden olduğunu belirterek, bu sorunların başında hava kirliliğinin geldiğini kaydetti. Kirliliği önlemek için kullanılan filtrelerin belli aralıklarla temizlenmemesinin özellikle sobalı dairelerde oturanlar için büyük tehlike oluşturduğunu anlatan Tekin, "Filtrelerin periyoduk olarak bakımdan geçirilmesi gerekiyor. Sobalı evlerde bacalara konulan filtrelerin temizlenmemesi, zehirlenme olasılığını 10 kat artırıyor." dedi.

Kirli havada çoğu kanser yapan 188 çeşit kimyasal madde bulunduğunu belirten Tekin, "Kirli havada bulunan kurşun, kan hücrelerinin gelişmesini ve olgunlaşmasını engeller. Karbonmonoksit, kandaki alyuvarlara bağlanarak oksijen taşıma kapasitesini azaltır, dokuların daha az oksijen kullanmasına neden olurken, kükürtdioksit üst solunum yollarında keskin, boğucu ve tahriş edici etkide bulunur. Ayrıca kirli hava, akciğer ve deri hastalıkları, çocuklarda gelişme bozuklukları, sinir sitemi bozukluklarına neden olabilmekte, vücudun bağışıklık sistemini bozmakta, direnci azaltarak, çeşitli hastalıklara davetiye çıkarmaktadır. Uzun süreli kirli hava solunması, daha ciddi hastalıklara, dolayısıyla ölümlere yol açabilmektedir." şeklinde konuştu.

Bacalara filtre takılmasını öneren Tekin yaklaşan kış öncesi uyarılarını şöyle sürdürdü: "Kullanılan kömürlerin yüksek kalorili olmasına ve baca temizliğine dikkat edilmeli, soba yakılıyor ise üstten tutuşturma tekniği kullanılmalıdır. Bu teknik yüzde 20 yakıt tasarrufuna ve daha az kurum oluşmasına neden olur. Şehir merkezlerindeki trafik çevre yollarına aktarılmalı, toplu taşıma araçları yaygınlaştırılmalıdır. Yeni yerleşim yerlerinde merkezi ısınma sistemleri kurulmalı, doğalgaz kullanımı yaygınlaştırılmalı ve özendirilmelidir." (CİHAN)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.