Suriye ile ortak zeytinyağı komisyonu kurulacak
Şam ve Halep şehirlerine yapılan gezinin en somut adımı ise iki ülke için de önemli bir sektör olan zeytinyağında güç birliği yapması için ortak komisyon kurulması kararı oldu.
Bu yolla İspanya ve İtalya gibi lokomotif ülkelere karşı markalaşma başta olmak üzere pazarlama sıkıntısı birlikte aşılacak. İki ülkeden üçer kişinin alınacağı komisyon, ilk toplantısını önümüzdeki ay İzmir'de yapacak.
Geziyi değerlendiren İZSİAD Başkanı İlknur Denizli, İzmir'in 8 bin 500 yıllık geçmişi, limanı, 18 organize sanayi bölgesi ve daha birçok avantajıyla başta tekstil, gıda, otomotiv, makine, petrokimya ve demir çelik olmak üzere turizm, termal, sağlık ve tarıma dayalı sanayi sektörleri için önemli bir yatırım alanı olduğunu vurguladı.
Denizli, "İki ülke arasındaki ortak geçmiş, siyasi iklimin gelişmesine paralel olarak karşılıklı yatırıma dönüşmeli. Size yatırım yoldaşlığı öneriyoruz. İzmir'e gelin, yatırım imkanlarını yerinde inceleyin. Bu konuda her türlü desteği sağlamaya hazırız." dedi.
Denizli, Mardinli sanayicilerin İzmir-Suriye arasındaki yatırım köprüsünde ciddi rol oynayabileceğine dikkat çekti.
MARSİAD Başkanı A. Nasır Duyan da Suriye gezisinin verimli geçtiğini belirterek, köprü olma gibi önemli bir vazifeyi memnuniyetle yerine getireceklerini kaydetti.
Mardin Sanayici İşadamları Derneği (MARSİAD)'nin de destek verdiği iş ve yatırım gezisi, Suriye'nin başşehri Şam'dan başladı. İlk ziyaretlerini Şam Ticaret Odası'na yapan heyet, Türkiye-Suriye İş Konseyi Başkanı ve Şam Ticaret Odası Başkan Vekili Bahaeddin Hasan'ın başkanlığında çok sayıda Suriyeli işadamıyla yuvarlak masa toplantısında bir araya geldi. Toplantıda Hasan, iki ülke arasındaki yeni dönemin ticari açıdan da umut verici olduğunu belirterek, iki yılda 400 milyondan 1,8 milyar dolara çıkan ticaret hacminin, önümüzdeki iki yıllık sürede 5 milyar dolara ulaşmasının hedeflendiğini söyledi.
Hasan, Suriye'ye yatırım yapan Türk firmalarına, serbest ticaret anlaşması gereği önemli teşvik ve imtiyazlar verildiğini anlatarak, 300 milyon nüfuslu Arap devletlerine vergisiz ihracat başta olmak üzere önemli yatırım kolaylıkları bulunduğunu hatırlattı.
Şam'da kurulan Uluslararası Endüstri Fuarı (BIG 4 SHOW)'nda da incelemelerde bulunan Türkiyeli işadamları, ticari işbirliğiyle ilgili görüşmeler yaptı, bayilik bağlantıları kurdu. Ayrıca 2010 Mayıs ayında Şam'da düzenlenecek olan Ortadoğu'nun en büyük inşaat fuarına katılımla ilgili kararlar alındı.
Karayoluyla Halep'e geçen İSİAD ve MARSİAD üyeleri, Halep Ticaret Odası'nda başta Türkiye-Suriye İş Konseyi Başkan Vekili M. Fawaz Acuz, Halep Ticaret Odası Başkanı Ali Sara, Halep Sanayi Odası Başkan Vekili ve Milletvekili Taher Kasem, Halep Serbest Bölge Müdürü Paula Ghoulam, Merkez Bankası Müdürü Rıyad Al Abiad olmak üzere 50 civarında işadamıyla toplantı düzenledi.
Suriye'deki yerli sanayiciler, Türkiye'yle ortak geçmişlerinin altını çizerken Türk yatırımcısını önümüzdeki süreçte stratejik bir ortak ve yol arkadaşı olarak kabul ettiklerini vurguladı.
Türk işadamlarından, sermayeden çok sektörel ve teknolojik tecrübe paylaşımı beklediklerini söyleyen Halepli sektör temsilcileri, Türkiye ve İzmir'le her türlü işbirliğine hazır olduklarını ifade etti.
(CİHAN)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.