İhracatçı kârdan zarar etti, parayı üretici kazandı

İhracatçı kârdan zarar etti, parayı üretici kazandı
Yaz döneminde ürününü yüksek fiyattan satan üretici, krizden fazla etkilenmedi. Ancak dış pazarlardaki talep daralması, buna bağlı olarak da fiyatların düşmesi ihracatçıyı olumsuz etkiledi. Üretici fiyatlarının yüksek olması nedeniyle rekabet gücü azalan

Dış pazarlarda hakimiyeti kaybetmemek için zararına satış yaptıklarını belirten Antalya Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Mustafa Satıcı, "Üretici açısından herhangi bir sıkıntı olmadı, ürünü iyi paraya sattı. Bu yüzden üretici krizi fazla hissetmedi. Ancak ihracatçının karlılığı ciddi oranda düştü." dedi. 

Antalya'dan 10 aylık dönemde yapılan ihracat yüzde 5 azaldı. Antalya İhracatçı Birlikleri Genel Sekreterliği'nin verilerine göre, 1 Ocak -31 Ekim tarihleri arasında Antalya'dan toplam 405,8 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirildi. Ekim ayı itibariyle tekstil ve hammadde ihracatı yüzde 29, yaş meyve sebze dışsatımı da yüzde 1 düştü. Kesme çiçek ise, geçen yılki rakamını korudu.

Antalya ihracatının yüzde 75'ini oluşturan yaş meyve sebze, 10 aylık dönemde 296,6 milyon dolar getiri sağladı. Kesme çiçekten 35,5 milyon dolar gelir elde edilirken, tekstil ve hammadde sektörü, 61,1 milyon dolar değerinde ihracat yaptı.

Antalya'dan gerçekleşen yaş meyve sebze ihracatında Bulgaristan ilk sırada yer alırken, bu ülkeyi sırasıyla Almanya, Rusya Federasyonu, Ukrayna ve Romanya izledi.

Ürün bazında, her zaman olduğu gibi ilk sırayı domates alırken biber, kiraz ve turunçgiller en fazla ihraç edilen ürünler arasında yer aldı.

İhracat rakamlarını değerlendiren Antalya Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Mustafa Satıcı, "Global Kriz dünya çapında ticarette daralmaya yol açtı. Dolayısıyla ihracatta yüksek hedefleri olan ülkemiz ticareti de bundan olumsuz etkilendi." dedi.

Özellikle Rusya Federasyonu ve Ukrayna'nın bu süreçten daha fazla etkilendiğine işaret eden Satıcı, bu ülkelerde alım gücünün azalmasının ihracatta fiyat açısından sıkıntı yaşanmasına neden olduğunu kaydetti.

Sera ürünlerinde hasadın başladığını aktaran Satıcı, şöyle devam etti: "Bu dönemde ürün fiyatlarının düşük olmasının temel sebebi; hem ülkemizde açık tarla ve yayla üretimlerinin yoğun olması hem de ihracat yaptığımız ülkelerde yerli üretimin olması sonucu piyasa oluşan ürün bolluğudur. Önümüzdeki 1-2 hafta içerisinde ise açık tarlada üretilen ürünlerin bitmesi ve sadece sera ürünlerinin piyasada olmasıyla ürün fiyatlarında bir artış bekliyoruz."

Birlik Başkanı, yılın son iki ayında; üretimde ve ihracatta gıda güvenliğinin sağlanması, hedef ülkelerin krizden çıkış hızları, uluslararası ticarette fiyat avantajı ve döviz kurlarında istikrarın sağlanmasının ihracat artışında belirleyici olacağını dile getirdi.


(CİHAN)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.