Çin, Türkiye'ye yatırım için göz kırptı
10. Pekin Uluslararası İş Makineleri Fuarı'nda (BICES 2009)'a katılan ve Türkiye'nin ilk defa davet edildiği bu dev fuarda Türkiye makine sanayi için oldukça önemli gelişmeler yaşandı. Türkiye'nin Pekin Büyükelçisi Murat salim Esenli de bizzat fuara gelerek yetkililerle görüştü ve fuar alanını Çinli yetkililerle gezdi. Esenli, 2 bin üyesi bulunan Çin İş Makineleri Derneği Başkanı ekonomist Qi Jung ile görüşmesinde iki ülkenin iş makineleri konusunda ortaklık yapma zemini bulunduğunu dile getirdi. Görüşmede Çinli makine sektörü temsilcileri, Türkiye'yi Avrupa'ya açılmada bir köprü olarak gördüklerini, zira Türkiye'den Avrupa'ya gümrüksüz ticaretin kendilerinin oldukça ilgisini çektiğini belirtti. Yetkililer, Esenli'ye, Türkiye'ye makine yatırımı konusunda inceleme yapmak istediklerini söyledi. Esenli de dış yatırım konusunda Türkiye'nin ayrı bir kurumu bulunduğunu ve bu konuda kendilerine her türlü desteğin verileceğini ifade etti. Görüşmenin ardından Çinli yetkililer, Esenli ve beraberindekileri önce Türk standına görürdü, sonrada fuardaki Çinli makine üreticileriyle görüştürdü. 150 bin metrekare alana kurulu fuarda 900'den fazla katılımcı bulunuyor.
TÜRKİYE'YE 200 MİLYON DOLARLIK YATIRIM GELEBİLİR
3-6 Kasım'da düzenlenen BICES 2009'a katılarak destek veren ve aynı zamanda Çin ile ticaret konusunda stratejik işbirliği hedefleyen ve bu kapsamda görüşmeler yapan Türkiye İş Makineleri Distribütörleri ve İmalatçıları Birliği (İMDER) Genel Sekreteri Faruk Aksoy, Bazı Çinli makine şirketlerinin Türkiye'ye yatırım yapmayı düşündüğünü dile getirdi. Dünyadaki 250 milyar dolarlık iş makineleri pazarının yüzde 35'ine sahip Çin'deki dev firmalarla ortak yatırımı görüştüklerini aktaran Aksoy, Almanya'ya 1 milyar dolar yatırım yapan ve yıllık cirosu 4,5 milyar dolar olan Sany adlı Çinli firmanın Türkiye'ye 50-200 milyon dolar arasında ortak yatırım yapmayı düşündüğünü dile getirdi. Söz konusu planın kriz döneminde yavaşladığını ancak şimdilerde yeniden hızlandığını anlatan Aksoy, Çin pazarından oldukça umutlu olduklarını vurguladı. Aksoy, makine alanında dünya devi Almanya'nın Sany ile ortak yatırım yapmak için Başbakan Angela Merkel'in Çin'e bir ziyaret gerçekleştirdiğini de belirtti.
Cihan Haber Ajansı'nın sorularını cevaplayan Aksoy, bu fuarın kendileri için çok önemli olduğunu zira dünyanın bütün oyuncularının Çin'de olduğuna dikkat çekti. Aksoy, Çin makine ve yedek parça imalatçılarının Türkiye'den yedek parça, yan sanayi ve tamamlayıcı ürün konusunda ortaklık ve satın alma taleplerinde bulunduklarını ve bunun da kendilerini oldukça ümitlendirdiğini anlattı. Aksoy, buna destek vermelerinin yanında aynı zamanda Çin'e nihai ürün satmak istediklerini de ifade etti. İMDER Genel Sekreteri Aksoy, fuarda Çin iş makineleri sektörünün çok hızlı bir gelişme gösterdiğini ve belli kaliteyi yakaladığını gözlemlediğini aktardı.
TÜRKİYE ARTIK MAKİNA SEÇKİNLER KULÜBÜNDE-
Türkiye'nin Pekin Büyükelçiliği Ticaret Başmüşaviri Ender Öncü de, bu fuarda Çin'in inşaat makinelerinde ulaştığı kapasite ve noktayı gördüklerini söyledi. Öncü, ikinci olarak Türkiye'nin sahip olduğu kapasiteyi Çin'inki ile karşılaştırıp, ne aşamada olduklarını ve bu pazarda nasıl bir rol oynayabileceklerini gördüklerini dile getirdi. Ender Öncü, üçüncü olarak da burada çıkardıkları dersler ve sonuçlarla önümüzdeki dönemde hem ithalat-ihracat, hem de ortak yatırım için ne yapabileceklerini gördüklerini kaydetti. Öncü, konuşmasına şöyle devam etti: ''Bizim temel amacımız ortaya çıktı. Çin pazarında mümkün olduğunca tamamlayıcı sektörlerde yer almak, Çin'e nihai makine satışı için çalışmalarımızı arttırmak, Çin'deki boşlukları doldurmak. Gözlemlediğimiz bir başka konu ise bizim Çin'e makine ihracatının yüzlerce milyon dolara çıkabileceğidir. Bunun için yol haritası çıkarıp, ticareti geliştireceğiz. Bir diğer kazanım ise makine sektöründeki küresel oyuncuları görüp, onlarla işbirliği fırsatı bulduk ve konuları detaylandırdık.''
Başmüşavir Öncü, Türkiye'nin inşaat ve madencilik makine ihracatıyla seçkinler kulübünde olduğunu, ayrıca burada gördükleri ilgi ve işbirliği imkânları ile önerilirin bunun daha da ileriye götürülmesi için önemli fırsatlar olduğunu gösterdiğini kaydetti.
Türkiye'nin makine ihracatı yaklaşık 10 milyar dolar ve bunun yüzde 10'unu inşaat ve madencilik makineleri oluşturuyor.Türkiye'nin Çin'e olan makine ihracatı 45 milyon dolar olurken, ilk 10 aydaki ihracat ise 35 milyon dolar olarak gerçekleşti.
(CİHAN)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.