Erken yaşta en büyük tehlike
Araştırmaya göre stresli fareler, genleri değiştiren hormonlar üretiyor ve bu durum yaşamları boyunca davranışlarını etkiliyor.
Bilim adamlarının bu araştırmasının, erken yaştaki stresin ve travmanın sonradan sorunlara nasıl yol açacağına dair ipuçları sağlaması bekleniyor.
Doktor Murgatroyd, bu etkilere, erken yaştaki stresli deneyimlerin hayvanların bazı genlerini değiştirdiği durumlarda, "epigenetik değişiklerin" yol açtığını ifade etti. Bunun iki adımlı bir mekanizma olduğunu belirten Murgatroyd, yavru farelerin stres durumunda yüksek seviyelerde stres hormonları ürettiklerini ve bu hormonların da "vasopressin" adlı bir stres hormonundan sorumlu genin DNA'sını etkilediğini söyledi.
Bu durumun vasopressin geninde daimi bir iz bıraktığını anlatan doktor Murgatroyd, bu izin, bu genin hayat boyu yüksek seviyede hormonlar üretecek şekilde programlanması halinde olduğunu belirtti.
Araştırmacıların, vasopressin geninin davranış ve hafıza sorunlarının mimarı olduğunu gösterebildiği kaydedildi. Yetişkin farelere bu hormonun etkilerini durduracak ilaç verildiği takdirde davranışlarının normale döndüğünün gözlendiği bildirildi.
(AA)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.