Araplar, şifayı Gaziantep'te arıyor
Son yıllarda Türkiye ile Suriye arasındaki yakınlaşma, sağlık alanında önemli anlaşmaları da beraberinde getirdi. Gaziantep'te Halepli hastaları tedavi olduğunu duyan Halepliler, soluğu Gaziantep Üniversitesi Halep Bilgilendirme ve Yönlendirme Ofisi'nde alıyor. Buradaki ofisin yönlendirmesi ile muayene olan hastalar, tedavilerinin uzun sürmesi halinde hastanede kalıyor. Hastalığında aciliyet olmayan hastalar ise muayene edildikten sonra memleketlerine gönderiliyor.
Şam'da böbrek tedavisi gördükten sonra Halep'e dönen Müeyyed Şarabati, kısa bir süre sonra yine aynı hastalığa yakalandı. Bu sefer tedavi için Ürdün'e gitmeyi planlayan Halepli hasta, bir doktor arkadaşının yönlendirmesi ile Gaziantep'e geldi. Şarabati, Gaziantep'te böbrek yetmezliği nedeniyle 1 hafta kaldı. Gerekli tedavisi yapılan Şarabati, bugün taburcu oluyor. Halepli Şarabati, "Daha önce Şam'da böbrek yetmezliği nedeniyle tedavi oldum. Ancak rahatsızlığım dinmedi, tedavi görmek için Ürdün'e gitmeyi planlarken, Muhammed Hallak isimli tanıdığımız doktor, Türkiye'nin daha yakın ve iyi olduğunu söyledi. Doktorun tavsiyesi üzerine Gaziantep Üniversitesi Tıp Fakültesi Şahinbey Araştırma ve Uygulama Hastanesi'ne geldim. Burada Halep Bilgilendirme ve Yönlendirme Ofisi'ne başvurdum, ofisin aracılığı ile de şu an tedavi görüyorum." dedi. Hastaneyi gayet iyi bulduğunu belirten Şarabati, bir haftadan beri hastanede tedavi gördüğünü, ilaçlarının belirlendiğini ve bugün taburcu olacağını söyledi.
Halep Bilgilendirme ve Yönlendirme Proje Koordinatörü İlyas Göğebakan ise son 3 ay içinde Gaziantep Üniversitesi Tıp Fakültesi Şahinbey Araştırma ve Uygulama Hastanesi'ne 20'ye yakın Suriyeli hastanın başvurduğunu belirtti. Çoğunluklu kanser hastalarının geldiğini hatırlatan Göğebakan, "Bu sayının son 2 ayda artacağına inanıyoruz. Bizim hedefimiz proje kapsamında 14 hastaydı, şu anda hedefimizin üstüne çıkmış bulunuyoruz. Henüz proje bitmiş değil, proje sonunda bu sayı 100'e yaklaşacaktır." diye konuştu.
Son yıllarda Türkiye ile Suriye arasında yakınlaşmanın artması ve vizenin kalkması gibi nedenlerle iki ülke arasında her alanda iyileşme olduğunu söyleyen Göğebakan, "Bu bir adımdır, bundan sonraki yıllarda daha fazla hasta gelecek. Gaziantep ile Halep şehirleri arasında 120 kilometre mesafe var. Bu kısa mesafeyi değerlendirmek lazım, Halep'teki bir hasta Şam'a gitse 3-4 saat, Ürdün'e gitse 7-8 saat sürüyor. Gaziantep ise Halep'e 120 kilometre en fazla 1 buçuk saat. Bir de buraya gelen hastaların muayenelerini aynı gün yaptırıp göndermek istiyoruz. Tercüme ve yönlendirmede arkadaşlarımız Suriyeli hastalara yardımcı oluyor." ifadelerini kullandı. (CİHAN)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.