Yıldız'dan nükleer ihalesi açıklaması
Nükleer enerji ihalesi için Yıldız şunları söyledi:
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Danıştayın, Nükleer Santral İhalesi Yönetmeliğinin üç maddesinin yürütmesini durdurma kararına ilişkin, ''Nükleer santrallerle alakalı biz temyize gitmeyebiliriz, ilgili yönetmelik maddesinde değişiklik yapabiliriz'' dedi.
Yıldız, Plan ve Bütçe Komisyonunda bakanlığının 2010 yılı bütçesi görüşmelerinde verilen arada, gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını cevaplandırdı.
Danıştayın kararlarında enerji santralının kurulmasıyla ilgili ÇED'in gerekçe gösterilerek yürütmeyi durdurma kararı aldığını belirten Yıldız, ''Danıştayın bu kararına kayıtsız kalmamız söz konusu değil'' diye konuştu.
Taner Yıldız, ''Nükleer Santrallerle alakalı biz temyize gitmeyebiliriz ilgili yönetmelik maddesinde değişiklik yapabiliriz, bu süreye sığmaya bilir. Dolayasıyla TETAŞ'a yazıyı bugün geri gönderebiliriz, adım adım olan bir şey. İhale değerlendirme raporunu iade ediyoruz. Bakanlar Kuruluna göndermek yerine TETAŞ'a geri gönderiyoruz. TETAŞ açıklamasını yapar'' dedi.
Gazetecilerin ayın 24'üne kadar ihalenin pozitif olarak taraflara iletilmesine ilişkin sürenin dolacağının hatırlatması üzerine Yıldız, ''TETAŞ'ın açıklamasından sonra 24'ün geçerli olup olmayacağını göreceğiz TETAŞ ne açıklayacak. TETAŞ'ta yönetim kurulu var'' karşılığını verdi.
Yıldız, Sinop'ta nükleer enerji santralı kurulması için ihaleye çıkmak için ne kadar sürenin gerekli olduğu sorusunu ise ''3-4 ay içerisinde hepsini yapmamız lazım. Her adımın kendine has süreci var'' diye yanıtladı.
''URANYUMU STOKLAMA İMKANIMIZ VAR''
Yıldız, Uluslararası Atom Enerjisi Kurumunun (UAEK), İran'ın elindeki düşük ölçekte zenginleştirilmiş uranyumun Türkiye'ye gönderilmesi önerisine ilişkin sorularını da cevaplandırdı.
Yıldız, şunları kaydetti:
''Bizim bunu stoklama, yediemin, hangi saikle yapılacaksa Türkiye'nin bu tür bir kabiliyeti var. Teknik açıdan bize yazılmış bir şey yok. Küçükçekmece Santralinde bunun stoklanabilirliği ile alakalı bizim kabiliyetimiz var. İran'la karşılıklı mutabık kalınması halinde bizim stoklama imkanımız var.
Küçükçekmece'nin kapasitesi büyük. Bunun tehlikesi, riski yok. Bu, ışınıma girmiş herhangi bir işlem değil. Bu ürün stoklamaya alınacak. O açıdan bunun radyoaktifite tesiri de yok. Önemli olan tarafların bizden yardım istemesi. Biz, buna açık olduğumuzu belirtiyoruz. Siyasi olarak da teknik olarak da açık olduğumuzu belirtiyoruz.''
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Yıldız, konunun siyasi şartlarının Dışişleri Bakanlığı tarafından yürütüldüğünü belirtti.
(AA)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.