Narenciye üretiminde kalite ihracatı yüzde 80 artırdı
Narenciyede Türkiye'nin en büyük pazarı olan Rusya ile gerçekleşen görüşmelerde, zirai ilaç kalıntısı tespit edilen maldan ihraç eden firmanın sorumlu tutulması kararlaştırıldı.
Bu uygulama, üretici ve ihracatçıları da konuya duyarlı olmaya yöneltti. Üreticiler ve ihracatçıların duyarlılığı sebebiyle bugüne kadar ilaç kalıntısı nedeniyle de problem olan ürün gündeme gelmedi. Narenciyede artan kalite beraberinde de ihracatta yüzde 80 artış getirdi. Geçen yıl 1 milyon 100 bin ton ihracat gerçekleşti. En büyük pazar Rusya'ya yılda toplam ihracatın 3'te 1'i gerçekleşiyor. Geçen yıl yaklaşık 400 bin ton narenciye ihraç edilen Rusya'dan sonra Japonlar da greyfurta talip oldu.
Akdeniz İhracatçılar Birliği Başkanı Ali Kavak, ihracat edilen ürünlerin tamamının laboratuvar analizlerinden geçtiğini vurgulayarak, "Ürün tam ihracata hazır hale gelene kadar bir çok aşamadan geçiyor. İlaç kalıntısı incelemesi yapılıyor. Türkiye'de son bir kaç yıl içinde güzel şeyler yaşandı. Üretici ve ihracatçı bilinçlendi. İnsan ve çevre sağlığına odaklı üretimde önemli bir yere geldik." dedi.
Kavak, narenciyeyi yıl bazında ve sezon bazında değerlendirdiklerini belirterek, "Geçen yılı sezon olarak değerlendirdiğimizde çok başarılı bir yıl geçirdik. Narenciye ihracatımızda yüzde 80'lere varan artış oldu. Yaklaşık 1 milyon 100 bin ton narenciye ihracatı gerçekleştirdik. Bir yıl öncekine göre yüzde 87'lere varan bir artışa tekabül ediyor." diye konuştu.
Dünyada yaşanan ekonomik krize rağmen bu artışın gerçekleştiğine dikkat çeken Kavak, "Bu krizi erken fark ettik ve çok güzel yönettik. Devletimizin büyük desteği oldu. Bizim projelerimizi siyasilerimiz önemli gördü. Özellikle banka ve ihracatçı ilişkilerinin tamamen bozulduğu bir dönemde devlet bankaları devreye girdi. İhracatın artırılmasında devletten çok destek gördük." şeklinde konuştu.
Bu yıl narenciye ihracatının geçen yıldan daha fazla gerçekleşeceğini tahmin ettiğini anlatan Ali Kavak, "Geçen yıldan çok daha başarılı bir yıl geçireceğimizi düşünüyorum. Geçen yıla oranla her ay yüzde 30'lara varan bir artış söz konusu. Bu yıl 1 milyon 200-250 bin ton narenciye ihracatına ulaşacağımızı düşünüyoruz." şeklinde konuştu.
Narenciyenin boyanmasının söz konusu olamayacağını vurgulayan Kavak, "Üretici kendi bindiği dalı keserse faturası kendisine çıkar, ihracatçı yaparsa bunun bedelini çok ağır öder." diyerek uyarıda bulundu.
Sanatçı Tarkan ile narenciye pazarını biraz daha geliştireceklerini anlatan Kavak, "Narenciye Tanıtım Grubu olarak 2009-2010 projemizde Rusya'yı pilot bölge seçtik. Bundan sonraki yıllarda hedef pazarımız Romanya, Ukrayna, Polonya, Macaristan ve Ortadoğu'yu düşünüyoruz." ifadesini kullandı. (CİHAN)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.