Haritada bulunamıyor Konyalı ulaşıyor

Haritada bulunamıyor Konyalı ulaşıyor
Konyalı sanayiciler, dünyanın 130 farklı ülkesine ihracat yapıyor.

İhracat yapılan yerler arasında dünya haritası üzerinde güçlükle bulunabilecek, Burkina Faso, Comores, Andora, Benin, Gambiya gibi ülkeler bile bulunuyor.

Konya Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Tahir Büyükhelvacıgil, Konyalı sanayicilerin her geçen yıl ihracat yaptığı ülkelerin sayısının arttığını belirterek, “Konyalı sanayicilerimiz bugün 130 ülkeye ihracat yapmaktadır. Konya sanayisi bütün sıkıntılarına rağmen ihracat yaptığı ülkelerin sayısını her geçen gün artırmakta ve ülke ekonomisine büyük katma değer sağlamaktadır. Sanayi Odası üye firmalarımızın yüzde 64’ü ihracat yaparken, bu ihracatını yüzde 29.6 AB ülkelerine, yüzde 31.9 Ortadoğu ülkelerine, yüzde 12.3 Afrika ülkelerine, yüzde 8.7 Türki Cumhuriyetlerine, yüzde 5 Amerika, yüzde 4.4 Uzak Doğu ülkelerine, yüzde 4.2 Rusya ve yüzde 3.9 diğer ülkelere gerçekleştirmektedir. Başlıca ihracat kalemlerinde ise kazan, makine, mekanik cihaz ve aksamı, demir ve çelikten eşyalar, otomotiv yedek parça, hububat, un ve muhtelif gıda ürünleri ilk sıraları almaktadır” dedi.

ALMANYA, AVUSTURYA, RUSYA BAŞI çEKİYOR
Konya Sanayi Odası verilerine göre Konyalı sanayiciler, 2006 yılında 106, 2007 yılında ise 130 farklı ülkeye ihracat yaptı. Almanya, Avusturya, Kazakistan, Suudi Arabistan, Suriye, Rusya Federasyonu, Irak ve Romanya, Konya sanayisinin ihracat pazarlarında başı çeken ülkeler. Konyalı girişimciler, Guetemala, Comores, Gabon, Trinidad&Tobago, Nepal, Maldiv Adaları, Mali Cumhuriyeti ile Benin ve Madagaskar’a kadar uzanan geniş bir coğrafyaya ürünlerini ulaştırmayı başarıyor.

üRüNLER ARASINDA MAKİNE GRUBU İLK SIRADA
80 değişik sektörde üretim yapan ve ürün çeşitliliği açısından Konya’nın ihracat kalemlerinde ki zenginlik dikkat çekiyor. Konyalı sanayiciler, 51 farklı ürün grubunda ihracat yapıyor. Kazan, makine, mekanik cihaz ve aksamı en fazla ihracat gerçekleştirilen kalemler arasında ilk sırada. İkinci sırada demir ve çelikten eşyalar yer alıyor. Tahıl ambarı Konya’nın ihracatında hububat, un ve pastacılık ürünleri üçüncü sırada bulunuyor. Konya sanayisinin önemli ihracat grupları arasında yer alan otomotiv yedek parçaları ise sıralamada dördüncü. Plastik ve mamulleri ile un fabrikalarının ihtiyacını karşılayan değirmencilik ürünleri, önemli ihracat grupları arasında yer alıyor. Bunun yanı sıra, mobilya, elektrik ürünleri, prefabrik yapılar, süt ürünleri, yumurta, bal, şeker ve şeker mamulleri, sebze-meyve-kuruyemiş çeşitleri, taş, alçı, çimento, ayakkabı, seramik ürünleri, hayvansal ve bitkisel yağlar, cam-cam eşya çeşitleri, sabunlar ve temizlik malzemeleri, çay ve baharat ürünleri.

BİTKİ VE MüZİK ALETLERİ DE VAR
Bunun yanı sıra Konya’dan kakao, canlı ağaç ve bitki, ahşap eşya, odun kömürü, meşrubat çeşitleri, müzik aletleri ve organik kimyasal ürünler ihracatı da yapılıyor.

HARİTADA BULUNAMIYOR, KONYALI ULAŞIYOR
Konya sanayisinden en fazla mal satılan ülke 12 milyon 950 bin dolarlık ihracat rakamıyla Almanya. Bu ülkeyi 11 milyon 232 bin dolarla Avusturya izlerken, 10 milyon 989 bin dolarlık ihracatla Kazakistan üçüncü, 10 milyon 380 bin dolarla da İran’ın dördüncü sıraya yerleşmesi dikkat çekiyor. Beşinci sırada 10 milyon 65 bin dolarla Suudi Arabistan yer alıyor. Suudi Arabistan’ı Suriye, Rusya Federasyonu, Irak, Romanya, Libya, Niger, Bulgaristan, Mısır, Hollanda, Yunanistan ve Fildişi Sahilleri takip ediyor. Konyalı sanayicilerin ihracat yaptıkları yerler arasında dünya haritası üzerinde güçlükle bulunabilecek, Burkina Faso, Comores, Andora, Benin, Gambiya gibi ülkeler bulunuyor. Sanayicilerin mal sattığı bu ilginç ülkelerden bazıları şunlar: Trinidad ve Tobago (Atlas Okyanusu’nda yer alan küçük bir ada devleti), Madagaskar (Hint Okyanusu’nda bir ada devleti), Cibuti (Doğu Afrika’da), Comoros Federal İslam Cumhuriyeti (Güney Afrika – Mozambik kanalında adalar grubu).

2007’DE DE MALTA, ANDORA VE PERU’YA MAL SATILDI
İlginç detaylara bakıldığında 2007 yılında Konya’dan ihracat yapılanlar arasında Avrupa’nın en küçük ülkelerinden Akdeniz’in ada devleti Malta, Hint Okyanusu’nun ünlü tatil adaları diyarı Maldivler Cumhuriyeti de yer alıyor. İlginç detaylar Konyalı sanayicilerinin dünyanın her kıtasına mal sattığını ortaya koyuyor. Orta Amerika ülkesi Panama, Güney Amerika ülkesi Peru; Afrika’da yer alan Benin, Mozambik; Avrupa’nın en küçük devletlerinden Andora, Konyalı sanayicilerin dış pazarları arasında dikkat çekenler.

(Engin Kaşdaş-habervaktim)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.