Maliye, fazla vergi toplayana pay verecek
Maliye Bakanlığı'nın Sapanca'da düzenlenen Defterdarlar ve Vergi Dairesi Başkanları toplantısına katılan Şimşek, 2010 yılı vergi gelirleri hedefi 193 milyar 354 lira olduğunu kaydetti. Bu dönemde kayıt dışıyla vergi kaçakçılığıyla mücadelede en üstü düzeye çıkarmak zorunda olduklarını ifade eden Şimşek, "Sadece vergi dairesinin performansından kaynaklanan ek gelirden çalışanlara pay verme yoluna gidebiliriz. Çalışanların çabasıyla ortaya koyacakları ek performansla elde ettiğiniz gelirlerden önümüzdeki dönemde çalışanlara pay vermeyi mümkün kılacak bir düzenlemeye gideceğiz. Üzerinde çalışacağız." dedi.
Türkiye'nin en fazla zarar gördüğü alanın vergi alanı olduğunu dile getiren Şimşek, önümüzdeki dönem vergi uyuşmazlıklarına kaşı bir takım düzenlemeler yapacaklarını kaydetti. Şimşek, "Ben bu olaya sadece vergi kaybı olarak bakmıyorum, haksız rekabet açısından da bakıyorum. Türkiye'nin en fazla zarar gördüğü alan bu alandır. Biz önümüzdeki dönemde vergi uyuşmazlıklarına dair yargılama alanında da bir takım düzenlemeler yapmayı düşünüyoruz. Meclis çalışmalarımızın el verdiği ölçüde, özellikle yeni gelir vergisi reformunun diğer hususlardaki yasal düzenlemelerin önümüzdeki yılın ilk yarısında hayata geçirmeyi ümit ediyoruz." diye konuştu.
KDV SİSTEMİ DAHA ETKİN HALE GETİRİLECEK
Bakan Şimşek, KDV İadesi Risk Analizi Projesi kapsamında mükelleflerin iade talepleri eskiye nazaran çok daha hızlı şekilde yerine getirileceğini ve sahte bölge kullanan mükelleflere yönelik denetim faaliyetleri daha etkin bir şekilde uygulanacağını kaydetti. Şimşek şöyle konuştu:
"Mükellef nezdinde hissedilen sıkıntıları ortadan kaldıran belirli standartlara sahip güvenilir ve tüm Türkiye'de aynı şekilde uygulanan bir yapı oluşturacağız. KDV iadesi risk analizine yönelik bu sistemi, 2010 yılı ocak ayında faaliyete geçirmeyi planlıyoruz. Şimdi bir kademe aşağı iniyorsak belki 4-5 kademe aşağı ineceğiz. Verilen faturaların takibi anlamında söylüyorum. Sistem daha etkin hale getiriliyor. Aynı zamanda gerekirse kanunu değiştirip inceleme elemanlarının ortaya çıkardığı sahte karların hemen anında yayınlama bu konuda da düşüncemiz var. Kanunlara uymayan mükelleflere ilişkin bilgiler var. Bu bilgilerin kamuoyu ile paylaşılması lazım. Onlarla iş yapanlarla paylaşılması lazım. Bu düşünce düzeyinde. Gerekirse bu konuda yasal düzenlemeler yapılır ve sitem çok etkin hale getirilebilir. Ayrıca kod sistemi tartışmalarına son verecek yeni sistemin uygulanması ile birlikte hem denetim güçlendirilecek hem de gündeme gelen bazı tartışmalar sona erecektir. Projede kod sistemini revize edeceğiz ve mükellef nezdindeki sıkıntıları ortadan kaldıracağız. Tüm Türkiye'de aynen uygulanan bir yapı kuracağız. Yeni projenin Ocak 2010'dan itibaren uygulamaya sokulmasını planlıyoruz."
İDARİ YARGILAMADA YENİ DÜZENLEMEYE GİDİLİYOR
Yeni dönemde vergi uyuşmazlıklarına ilişkin idari yargılama alanında da yeni düzenleme yapmayı öngördüklerini dile getiren Mehmet Şimşek, vergi muktezalarına ilişkin reformun da kısa süre içerisinde hayata geçirileceğini açıkladı. Ankara Vergi Dairesi Başkanlığında pilot uygulamasına başlanan yeni düzenleme ile mukteza alanındaki aksaklıkların giderileceğini kaydeden Maliye Bakanı, daha sonra sitemin tüm ülkeye yayılacağını anlattı. Şimşek, konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Bu konudaki eksiklikleri ortadan kaldıran yeni özelge (mukteza) sistemini bütün illere yayacağız. Ocak'tan itibaren mükellefler vergi dairesi başkanlıklarına, başkanlıkların olmadığı yerlerde de defterdarlıklara özelge talebinde bulunacak. Merkezde de yeni bir yapı oluşturulacak ve muktezalara ilişkin yeni kararı merkez verecek. Bunlar internet sayfamızda da yer alacak. Vergi kanunları ve mevzuattaki gri alanları, belirsizlikleri tebliğler ile çözeceğiz. 2001'de görüş bildirmişiz, 2005'te aynı konuda çok ters bir görüş bildirmişiz. Bu bize yakışmaz. Bunu bir reform ile çözeceğiz."
VARLIK BARIŞINDA KASIM İTİBARİYLE 22 MİLYAR LİRA BEYAN EDİLDİ
Ekonomik krizin olumsuz etkilerine karşın bir dizi vergisel tedbirin hayata geçirildiğini kaydeden Maliye Bakanı Şimşek, varlık barışı hakkında da bilgi verdi. Yürürlük tarihi 2009 yılı sonuna uzatılan bu kanun ile 25 Kasım itibariyle 22 milyar 648 milyon lira tutarında varlık beyan edildiğini açıkladı. Bu beyanlar üzerinden 740 milyon lira vergi tahakkuk ettiğini bunun da 394 milyon lirasının tahsil edildiğini kaydeden Şimşek, beyan edilen 22,6 milyar liralık varlığın 14 milyar 832 milyon liralık bölümünün ilk uygulama döneminden geldiğini belirtti.
(CİHAN)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.