Amerika'nın kuzey ucundan İzmirliler'e davet var
Toplantıda karşılıklı yatırım ve işbirliği imkanları ele alındı. Toplantının açılışında konuşan MFO Başkan Yardımcısı Barış Beyarslan, kuruluş olarak Manitoba eyaleti başta olmak üzere Kanada'nın tüm eyaletlerinde ikamet eden Türk kökenli göçmenlerin sayısının artırılması için özel çaba harcadıklarını belirtti. Barış Beyarslan, "MFO, Manitoba eyaletinin Göçmenlik Bakanlığı bürokratları ile bir süredir diyalog halinde olup karşılıklı ilişkilerin daha da geliştirilmesi için yoğun çalışmalar yürütüyor. Bu kapsamda Manitoba eyaletini ve bu eyaletteki iş ve ticaret imkanlarını İzmirli iş adamlarına tanıtmak amacıyla bu toplantıyı düzenledik." dedi.
Manitoba eyaletinin Kanada'nın ekonomisi en güçlü eyaletlerinden biri olduğunu hatırlatan Manitoba Göçmen Bakanlığı Baş Yöneticisi Rick Zebinski, 102 bin kilometrekare yüzölçüme, 1.2 milyon nüfusa sahip eyaletin ekonomik olarak, istikrarlı bir şekilde geliştiğini ve krize rağmen geçen yıl yüzde 4.2 büyüdüğünü vurguladı. Manitoba ekonomisi hakkında bilgiler veren Zebinski; "Manitoba ekonomisinin en önemli özelliği tüm sektörlerde gelişmiş olması. Birkaç sektöre bağlı olunmaması nedeni ile istikrarlı büyüme sağlanıyor. Sigorta ve medya gibi hizmet sektöründe dünya çapında bilinen markalara sahibiz. Özellikle başkent Winnipeg yatırımcılar için oldukça cazip. İhracatımızın yüzde 70'ini, ithalatımızın yüzde 80'ini komşumuz ABD ile yapıyoruz. Kalan kısımları ise Japonya, Çin ve Meksika başta olmak üzere tüm dünya ülkeleri ile gerçekleştiriyoruz. Türkler ile daha fazla ticaret yapmak istiyoruz." şeklinde konuştu.
Manitoba Göçmen Bakanlığı Yönetmen Yardımcısı Aaron Mehzenta ise yaptığı konuşmada Kanada nüfusunun hızla yaşlandığını, eğitimli ve yatırım yapacak genç kuşaklara ihtiyaçları olduğunu belirterek, genç girişimcileri, ülkesine yatırım yapmaya davet etti. Aaron Mehtenza, geniş sosyal ve coğrafi imkanları ile Manitoba'nın yatırım ve ticaret için çok uygun koşullara sahip olduğunun altını çizdi.
İGİD Başkan Yardımcısı Engin Badem ise toplantı kapanışında yaptığı konuşmada artık dünyanın her tarafında etkin olan Türk girişimcilerin, Kanada ve Manitoba eyaletinde de etkin olmaması için bir neden göremediklerini hatırlatarak şunları söyledi; "Dernek olarak üyelerimizi her fırsatta dış ticaret yapmaya teşvik ediyoruz. Örneğin bu toplantı yapıldığı sırada Dernek Başkanımız Mehmet Timuroğlu, Cumhurbaşkanımız Abdullah Gül ile Arnavutluk'ta bulunuyor. Manitoba ise az nüfusu ile hem deneyimli insan kaynağına hem de yatırımlara ihtiyacı var. Bu eyalette üretilmeyen ürünlere sıfır gümrük olduğunu öğrendik. Zeytin ve zeytinyağı başta olmak üzere bölgemizde yetişen üzüm, narenciye, yaş ve kuru sebze-meyveyi buraya rahatlıkla pazarlayabiliriz." (CİHAN)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.