TİSK, kısa çalışma uygulamasının süresinin uzatılmasını istiyor

TİSK, kısa çalışma uygulamasının süresinin uzatılmasını istiyor
Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) Başkanı Tuğrul Kudatgobilik, "Kısa çalışma uygulamasının süresinin uzatılması krizden çıkışa istikrar kazandıracaktır." açıklamasında bulundu.

Küresel krizin sanayi ve ekonominin genelini ciddi biçimde yaraladığına işaret eden Kudatgobilik, yaptığı açıklamada, dünyada ve Türkiye'de ekonomik durgunluğun uzun süreceği, yeterli büyüme oranlarına 2013 yılından sonra geçilebileceği; krizin ise istihdam artışı sağlanmadığı sürece devam edeceği konusunda fikir birliği bulunduğunu aktardı. Son dönemde göstergelerde bazı iyileşmeler olmasına, sanayi üretiminin 15 aylık düşüş döneminden sonra Ekim 2009'da yüzde 6,5 oranında artış kaydetmesine rağmen, sanayicinin işletmenin yarını için duyduğu endişenin azalmadığına vurgu yapan TİSK Başkanı'nın açıklaması şöyle: 

"Sanayi bıçak üstü bir dengede yoluna devam etmektedir. Nitekim dün açıklanan Hanehalkı İşgücü Araştırması sonuçları, ekonomideki olumlu sinyallerin aksine, işsizlik oranında herhangi bir azalma yaşanmadığını, işsizliğin yüzde 13,4 olarak gerçekleştiğini; işsiz sayısının geçen yılın aynı ayına oranla 795 bin kişi arttığını ortaya koymaktadır. Hükümetimizin bugüne kadar kısa çalışma uygulaması, KDV ve ÖTV indirimleri konusunda getirdiği önlemler, istihdam kayıplarının daha da ileri boyutlara ulaşmasını önlemiştir. Ancak kısa çalışma uygulamasının 31.12.2009 tarihinde süresinin dolacak olması, önümüzdeki yıla ilişkin endişeleri artırmaktadır. Benzer endişeyle, kriz sürecinde kısa çalışma uygulamasının süresi Avusturya ve Almanya 24 aya, İsviçre'de 18 aya, Fransa'da yıllık 800 saate uzatılmıştır. Avusturya, Belçika, Almanya, Macaristan, Polonya, Slovakya ve İsviçre'de kısa çalışmada çalışılmayan saatler için işverenin yaptığı katkıların tamamı yahut belli bir süre sonrasındakiler Hazine tarafından karşılanmakta; Avusturya, Almanya ve Macaristan'da kısa çalışma yapılan işyerlerindeki işçilere yönelik olarak sağlanan eğitimler sübvanse edilmektedir. Ülkemizde de krizden çıkışın kolaylaştırılması ve sürekli artan işsizlik oranının kontrol altında tutulması amacıyla, işletmelerin talepleri gözetilerek kısa çalışma uygulamasının süresi 2010 yılını da kapsayacak şekilde uzatılmalı; OECD ülkelerindekine benzer teşviklerle işletmeler desteklenmelidir."

(CİHAN)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.