Virüs hastaneleri esir alabilir, hafif hastalar evinde tedavi olmalı

Virüs hastaneleri esir alabilir, hafif hastalar evinde tedavi olmalı
Sağlık Bakanlığı'nın verilerine göre hastanelerde domuz gribi hastalığı sebebiyle 347 kişi yataklı tedavi görüyor. Bunların 113'ünün takip ve tedavisi yoğun bakım ünitelerinde sürdürülüyor. 99 hasta ise solunum cihazına bağlı olarak takip ediliyor.

Hayatını kaybedenlerden 103'ü, 50 yaş altında olup daha önce her hangi bir sağlık problemi bulunmayan kişilerden oluşuyor.

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Tıp Fakültesi Klinik Mikrobiyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Hakan Leblebicioğlu, hastanelerin virüs tehdidi altında olabileceğine dikkat çekti.

Kalp yetmezliği, böbrek yetmezliği gibi kronik hastalığı bulunmayanların evlerinde tedavi görmelerinin faydalı olacağını belirten Leblebicioğlu, evde de el yıkamaya ve temizliğe özen gösterilmesini istedi. Prof. Dr. Leblebicioğlu, şunları söyledi:

"H1N1 enfeksiyonu veya bu bulgular olduğunu düşünen hastaların, grip olup olmadıklarını netleştirmeleri için hastaneye başvurmasında yarar var. Doktorlar inceledikten sonra, eğer kişinin kalp yetmezliği, böbrek yetmezliği, şeker hastalığı, kronik akciğer hastalığı, kronik bronşit gibi hastalıkları yoksa evlerinde tedavi olmalarını öneriyoruz. Evlerinde de hastalıklarını başkalarına bulaştırmamak için ellerini sık sık yıkamalı, burunlarını temizlemeye, mendil kullanmaya özel göstermelidirler."

Polikliniklere başvuran hasta sayısının sürekli arttığını belirten Prof. Dr. Hakan Leblebicioğlu, merkezi yoğun bakım ünitesinde tedavi gören 9 hastadan 5'inin solunum desteğine bağlı takip edildiğini ifade etti. Prof. Dr. Leblebicioğlu, hastanelerin de gerekli önlemleri almasını önererek şöyle dedi:

"Bu artış nedeniyle hastanelerde enfeksiyon polikliniklerinin yeri genellikle ayrılmış durumdadır. Belli yerlerde grip poliklinikleri oluşturulmuştur. Ayrılmamışsa mutlaka gerekli düzenleme yapılmalı, izole edilmelidir. Gelen hastalara gerek acil gerekse polikliniklerde muayene olana maske kullandırılarak virüsün başkalarına bulaşması önlenmelidir. Hastalık bu şekilde devam ederse ve yoğunluk artarsa hastanelerin bununla mücadele etmesi güç hale gelebilir. Yani böyle bir sorunla da karşılaşabiliriz."

KRİTİK 10 HAFTA BİZİ BEKLİYOR
Pandemik A tipi grip vakasından korunmanın en güvenilir yolunun aşı olduğunu hatırlatan Klinik Mikrobiyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Leblebicioğlu, önümüzdeki 10 haftanın riskli bir dönem olduğunu belirtti. Prof. Leblebicioğlu, bu hastalığın risk gruplarını etkilediğini, fakat risk grubunda olmayan insanları da etkileyebildiğini ve ölüme kadar götürebilen olumsuz sonuçlara neden olabildiğine dikkat çekti.

Prof. Dr. Leblebicioğlu, "Bunun için herkesin aşı olmasında yarar var. Hamileler için de aşı gelmiştir. Bu aşıyı hamile bayanların vurulması gerekiyor. Avustralya'da grip 14 hafta sürdü. Türkiye'de bu 14 hafta kısa veya uzun olabilir. Ardından yeni dalgalar gelebileceğini biliyoruz. Onun için vakit kaybetmeden aşı olmalıyız." dedi.

(CİHAN)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.