Yılın ilk ay tutulması gerçekleşti
ANKARA ülkemizde tam olarak görülen yılın ilk Ay tutulması sırasında ayın bakır rengine dönüşmesi nedeniyle Ankara üniversitesi Rasathanesi'nde bir dizi etkinlik düzenlendi. Etkinliğe yoğun ilgi gösteren Ankara üniversitesi öğrencileri, teleskoptan, Ay tutulmasını izleme fırsatının yanı sıra Satürn ve Mars gezegenlerinin de gözlemini yapma imkanı buldu.
Ankara üniversitesi Rasathanesi'nde gerçekleştirilen etkinlikte, Ankara üniversitesi öğrencileri Coude Teleskobu adı verilen teleskoptan gecenin ilerleyen saatlerinde Ay tutulmasını izledi. ülkemizden tam olarak görülen ay tutulmasını bir süre teleskoptan izleyen öğrenciler daha sonra gözlemlerini dışarı çıkarak sürdürdü. Soğuk hava altında Ay tutulmasını izleyen öğrenciler, fotoğraf çekmeyi de ihmal etmedi.
Ay tutulması ile ilgili açıklama yapan Ankara üniversitesi Rasathane Müdür Yardımcısı Doç. Dr. Selim Osman Selam, ay tutulması sırasında yerin gölgesi ayın üzerine düştüğü için aya ulaşan güneş ışığının engellendiğini ve ayın görünmezlik kazandını söyledi.
Bu yıl ilk ay tutulmasının izlendiğine vurgu yapan Doç. Dr. Selam, "Yıl içerisinde 1 ay tutulması daha var. 1 Ağustos 2008 tarihinde güneş tutulması gerçekleşecek. 16 gün sonra da ay tutulması var." dedi. Ay tutulmasının astronomideki etkileri üzerine de bilgi veren Selam, "Birazdan izleyeceğimiz tam tutulmaya girdiği zaman, Ay'ın görünen renginde bir değişiklik olacak. Aslında ışığın tamamen engellenmesi gerekirken, bakırımsı sönük bir renkte gözükecek. Bu da aslında yer atmosferinin bir etkisi. Yer atmosferinden kırılarak geçen ışınların uzun boyu olan tarafı yani kırmızı olan ışık ayın yüzeyine kadar kırılarak erişebiliyor. Buna karşılık yer atmosferi kısa dalgalı olarak mavi ışığı engelleyip, saçıyor ve Ay'ın yüzeyine ulaşmasına engel oluyor." şeklinde konuştu.
Doç. Dr. Osman Selam, ayın kırmızı renginin almasının ve ayın yüzeyindeki kızarma şiddetinin, yer atmosferi içindeki toz oranında kimyasal bileşimindeki bir takım çalışmalara varana kadar detaylı bir labarotuar sunduğunu ifade etti.
Ankara üniversitesi Rasathanesi yetkililerinden alınan bilgiye göre, Türkiye saati ile 02.36'da başlayıp, 05.01'e kadar gerçekleşen tam tutulma yaklaşık 50 dakika sürdü.
Tutulma başlangıcında güney-güneybatı yönünde ufuktan yaklaşık 40 derece yükseklikte görülen Ay'ın, tam tutulma başlangıcında batı yönünde ufuktan yaklaşık 15 derece yükseklikte olduğu belirtildi.
Açıklamada ayrıca, tam tutulmadan saat 07.09'da çıkacak olan Ay, 06.38'de batacağından, tutulmanın sonunun Türkiyeden izlenemediği, tam Ay tutulmasının, Kuzey ve Güney Amerika, Afrika ve Avrupa kıtalarında izlendiği belirtildi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.