Çankaya zirvesi

Çankaya zirvesi

Cumhurbaşkanı Gül, Yargı, yürütme ve yasama erklerinin başında bulunanları Çankaya zirvesinde bir araya getirdi.
Cumhuriyet tarihinde bir ilk olan zirve, CHP’nin müzmin muhalefetine rağmen toplumun büyük kesimi tarafından takdirle karşılandı.
Gerilim politikası hangi gerekçeyle yapılırsa yapılsın fazla taraftar bulmuyor.
Türk toplumu yorgun bir toplum.
Yıllardır, suni kavgalarla, anlamsız yasaklarla vakit öldürüyoruz.
Halkı dikkate almadan, halk için yürütülen politikalar toplumun direncine, tepkisine neden oluyor. Toplum baskı altına alındıkça kavga ve mücadele büyüyor.
Hâlbuki politik farklılıklara rağmen, barış ve huzur içinde yaşamak mümkün. Bunun yolu herkesin, herkese saygı göstermesinden, hiçbir görüş ve düşüncenin zorla dayatılmamasından geçiyor.
Kavganın hiçbir problemi çözmediğini yaptığımız kavgaların bizi hiçbir neticeye götüremeyişinden anlamamız lazım. Üstelik kavga diyalogu, fikir alış verişini, karşılıklı olarak birbirimizi anlama imkânını ortadan kaldırıyor.
CHP Baykal’ın liderliğinden beri kavga siyaseti yapıyor. Baykal bağırıyor, çağırıyor, sağı, solu yumrukluyor ama oyunu bir puan bile artıramıyor.
Kavga siyaseti prim yapsaydı Baykal’ın CHP’si bugün açık ara iktidar olurdu.
Daha önce aynı yolu Ecevit’te denedi. Uzlaşmaz, kavgacı bir siyaset izledi. Türkiye 12 Eylül duvarına çarparak hem Ecevit, hem Türkiye kaybetti.
Ama Ecevit yaşadıklarından dersler çıkaran bir Lider’di. Darbeden sonra CHP’ye dönmemesi, yeni kadrolarla siyaset yapması ve daha uzlaşmacı politik bir dil kullanması bu değişimin bir göstergesiydi.
Ecevit ideolojik bakımdan, her zaman sol bir çizgide kaldı, ama üslubunu değiştirdi, zamanla daha yumuşak, daha olumlu bir çizgide karar kıldı. Bundan Ecevit’te Türkiye’de karlı çıktı.
Bugün bazı meselelerde Baykal gibi düşünen milyonlarca insan var.
Mesela, Türk halkının yüzde doksanı ABD’ye karşı.
ABD’nin Ortadoğu’da yürüttüğü Büyük Ortadoğu projesine karşı.
Bunlara Baykal’da karşı ama bu karşıtlık toplumun karşıtlığıyla buluşup oya dönüşmüyor. Üslubun yanlışlığı, kimi doğruları da alıp götürüyor.
Bu bakımdan Çankaya zirvesinde verilen fotoğraf önemlidir.
Türk toplumu bir araya gelmeyen, medya üzerinden kavga eden yönetici tipinden bıkmıştır. Sembolik de olsa bu tür görüntüler, gerilimin düşmesine, toplumsal barışın tesisine hizmet eder.
Cumhurbaşkanı doğu bir iş yapmıştır.
Zirveye katılanlar da temsil ettikleri kurumların itibarını yükselterek, toplumdaki saygınlıklarını artırmışlardır.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Arşivi