Ahmet Varol

Ahmet Varol

Filistin’deki diğer gelişmeler

Filistin’deki diğer gelişmeler

2009’a damgasını vuran ve en çok gündemi oluşturan hadise Gazze saldırısı olduğu gibi yine Filistin’de yaşanan diğer hadiseler ve gelişmeler de en çok konuşulanlar sıralamasında üst sıralarda yer aldı. Filistin tabii 2009 yılı içinde de çok sayıda önemli hadiseye ve gelişmeye sahne olduğundan özetle de olsa hepsinden söz etme imkânımız yok. O yüzden sadece öne çıkan bazı gelişmeleri kısa notlarla ele alacağız.
Filistin’le ilgili diğer önemli gelişmelerin başında yine Gazze’ye yönelik saldırıyla bağlantılı olanlar geliyor. Saldırı esnasında son derece duyarsız kalan hatta İslâmî direnişi suçlu gösterebilecek kadar ileri giden bazı Arap yönetimleri güya saldırıda tahrip edilen, altyapısı yıkılan Gazze’nin yeniden imarını görüşmek amacıyla istisnaî zirve toplantısı gerçekleştirdiler. Benzer bir zirveyi de uluslararası güçler gerçekleştirdi. Bu toplantıların asıl amacı ise Gazze’nin yeniden imarı değil, işgalci Siyonistlerin savaşla kontrol altına alamadığı Gazze’de siyasi mekanizmayı “imar” bahanesiyle ele geçirmek, Filistin halkına bu yolla dayatma yapıp onun kabul etmediği işbirlikçi bir kadroyu başına geçirmekti. Ayrıca bu kadronun sırtının sağlamlaştırılması için bölgeye Arap ülkelerinden ve Batı’dan gönderilecek uluslararası askerî güç yerleştirilmesi isteniyordu. Filistin halkı ve onun tercihiyle başa geçmiş Hamas hükümeti bunun bir oyun olduğunu bildiği için reddetti. “Yıkılmasına engel olmadığınız Gazze’nin imarı konusunda samimi iseniz, kapılarımız açık gelin imar edin. Ama bunu bahane edip siyasi tuzak kurmak ve uluslararası askerî güç yerleştirmek istiyorsanız Siyonist işgale karşı direndiğimiz gibi buna da direniriz. Çünkü böyle bir askerî gücün bizim açımızdan Siyonist işgal gücünden farkı olmayacaktır” dedi. Filistin halkının ve onun desteğini kazanmış yönetimin bu tavrı karşısında “imar” için hiçbir adım atmayan, bir çivi çakmayan, hatta işgal devletinin ambargosuna destek vererek bir çivi dahi sokulmasına engel olan zirvecilerin imar planlarında samimi olmadığı da böylece ortaya çıktı.
Uluslararası güçlerin ve bölgedeki yönetimlerin Siyonist ambargoya destek vermesi sebebiyle sivil toplum kuruluşlarının imar planları ve bu amaçla gerçekleştirdikleri girişimler de ne yazık ki başarısız kaldı.
Gazze saldırısıyla bağlantılı önemli bir gelişme de Güney Afrikalı Yahudi asıllı yargıç Richard Goldstone’un başkanlığında oluşturulan BM heyetinin, Goldstone Raporu olarak tarihe geçen bir rapor hazırlamasıdır. Bu raporun en önemli yanı işgal devletinin Gazze saldırısında savaş suçları işlediğini ve hava bombardımanlarında beyaz fosfor kullandığını belgelemesidir. İşgal devletinin ve ABD’nin tüm engellemelerine rağmen sivil toplum kuruluşlarının yoğun baskıları neticesinde rapor BM’de onaylanarak uluslararası yargıya intikal ettirildi. Bu raporla ilgili gelişmelerin en çok dikkat çekeni Batı Yaka’daki korsan Mahmud Abbas yönetimimin işgal devletinin yanında yer alarak raporun görüşülmesinin ertelenmesini istemesiydi.
2009’da Filistin’de yaşanan önemli olayların arasında Mescidi Aksa’ya yönelik baskınları özellikle zikretmek gerekir. “Aşırı dinci” diye nitelendirilen birtakım Yahudi cemaatlerin mensupları işgal devleti güvenlik güçlerinin himayesinde Mescidi Aksa’ya arka arkaya baskınlar düzenlediler. Bu baskınlara karşı Mescidi Aksa’yı korumaya çalışan gönüllüler ise işgalcilerin silahlı saldırılarına maruz kaldılar. Baskınlardan birinde Mescidi Aksa’yı korumaya çalışan Müslümanlar bir hafta süreyle mabedin içinde kuşatma altında tutuldu. Fakat bütün tehditlere rağmen teslim olmayarak kutsal mabedi himayedeki kararlılıklarını sürdürdüler.
Önemli hadiselerden biri de Abdullatif Musa liderliğindeki Cundu Ensarillah adlı ve el-Kaide’ye yakın duran bir örgütün Gazze’nin Rafah şehrinde İbnu Teymiyye Camisi’nde Kudüs Çevresi İslâm Emirliği adında bir devlet ilan etmesi sebebiyle çıkan çatışmalardı. Çatışma İzzettin Kassam Birlikleri komutanlarından Muhammed Şimali’nin örgüt mensuplarıyla uzlaşma sağlamak amacıyla İbnu Teymiyye camisine gittiği sırada öldürülmesi üzerine başladı. Olaylarda 7’si Gazze’deki yönetime bağlı emniyet güçlerinden 19’u örgüt mensuplarından olmak üzere 26 kişi hayatını kaybetti, 100 kişi de yaralandı.
Fetih örgütünün altıncı genel kongresi, Yahudi yerleşimiyle ilgili tartışmalar, işgal devletinin Filistinli şehitlerin organlarını çalıp uluslararası organ mafyasına sattığının Batı medyası tarafından gündeme getirilmesi ve Abbas’ın Ramallah’taki korsan yönetimine meşruiyet kazandırma amacıyla seçim kararı alması 2009’da Filistin’de yaşanan önemli olaylar arasında zikredilebilir.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Ahmet Varol Arşivi