Serdar Demirel

Serdar Demirel

“Başarılı Hafız Olma ve Yetiştirme Metotları”

“Başarılı Hafız Olma ve Yetiştirme Metotları”

Yazının başlığını, Kur’an kursu öğrencileri ve eğitmenleri için “başarı motivasyonu sağlamak ve psikoloji rehberliği yapmak” amacıyla sayın Ziya Salihoğlu tarafından yayımlanmış bir kitaptan aldım.
Kitabı önce internette gördüm, şimdi de elimin altında. Bu satırları yazmadan önce sayfaları arasında gezintiye çıkmıştım bile.
Yazar çok önemli bir konuyu ele almış. İbâdet aşkıyla Kur’an ezberlemek isteyen ama bunu nasıl yapacağını pek bilmeyen nice insan var. İnsan yöntem bilmeyince kolay bile zorlaşırken zor olan ise imkânsız gibi gelmeye başlıyor.
Bu yüzden yöntem deyip geçmemek gerek. Nice insan var ki, azimet sahibi olduğu hâlde yöntem bilmediği için hedefe giden yolda tökezlemiştir.
Bu yüzden yazarın, kitabı niçin kaleme aldığını izah ederken “Size yol göstereceğiz ama yürümek zorundasınız!” demesi çok anlamlı geldi bana. “Elinizdeki bu kitabı, kafanızı doldurmak için değil beyninizi tutuşturmak için okuyun” tavsiyesinde bulunması da, yazarın meşakkatli bir yolculuğu kolaylaştırmak için pratik çözümler sunacağının işaretini veriyor. Kitabı okumaya başladığınızda da bunu görüyorsunuz.
Hâfızlığını Türkiye’de yapan Salihoğlu, İslâmî eğitimini Pakistan’daki Uluslararası İslâm Üniversitesi İslâmabad’da tamamlamış, bir anlamda hem yurtiçi hem yurtdışı eğitim tecrübesini okuyucularıyla paylaşmayı hedeflemiş kitabında.
Kitap, hafızlık yapmayla ilgili temel prensipleri ve birçok pratik çözümleri içeriyor. Mesalâ, hafızlık için en ideal dönem ve gerekçelerini, hafız adayının “öğrenilmiş çaresizlik” kurbanı olmaması gerektiğini, hafızlık öncesi bilinmesi gerekli kuralları, hafızlığı kolaylaştıran metodları, yapılmış ezberi korumanın yollarını ve daha birçok konuyu kolay anlaşılır bir uslûpla ele alıyor.
Yazar, hafızlık yapılırken takip edilen klasik yöntemleri teknolojinin sunduğu kolaylıkları da esas alarak zenginleştirmeye çalışmış. Bir taraftan da hafızlık yaptıran kurslarda uygulana gelen bazı yanlışlıkları kişisel tecrübesinden de yola çıkarak eleştirmekte ve fakat yıkıcı değil yapıcı alternatifler önermektedir.
Ben de yazarımızdan bir ricada bulunacağım. Kitabın yeni baskılarında yeni bir bölüm açmasını ve milyonlarca insana yol göstermesini önereceğim.
Efendim, mesele şu:
Müslümanlar, “Sizin en hayırlınız Kur’an’ı öğrenen ve öğretendir” hadisini bilirler. Bunun için de hem kendileri Kur’an öğrenmek ve ezberlemek, hem de çocuklarına öğretmek ve ezberletmek isterler.
Evvelemirde Kur’an’ın mânası gelir, bu esastır, elbette itirazım olamaz. Ancak bu Kur’an ezberlenmesin anlamına da gelmez. Zaten ezber, anlamı da muhafaza etmenin bir yoludur. Birini diğerine tercih etmek yerine ikisini de beraber götürmek gerekir. Yazar, bu kitabıyla Kur’an kurslarında hafızlık yapan öğrencileri ve yaptıran hocaları esas almış, onlara yol göstermiş.
Kur’an’ın tamamını olmasa da birçok sûreyi veya farklı cüzlerden bazı sayfaları ezberlemek isteyen, çocuklarına da ezberletmek isteyen büyüklere de yol gösterse diyorum. Bugünün dünyasında özellikle de çocukları ezber yapmaya motive etmenin zorlukları âşikâr. Bu hususta neler yapılabilir?
Yukarıdaki hadisin anlattığı faziletten mahrum kalmak istemeyen birçok ebeveynin çocuklarına ezber yaptırmak istediklerinden kuşkum yok. Ancak yol yordam bilmiyorlar. Bu tür duyarlılıkları olan aileler çocuklarıyla zaman zaman çatışma bile yaşıyorlar. Bunu kendi gözlemlerimden biliyorum.
Yazarımızın kitaba yeni bir bölüm açması ve kısmî ezber yapmak isteyen Müslümanlara da bir yol haritası niteliğinde tavsiyelerde bulunması çok faydalı olur kanaatindeyim.
Bu yolu önceden yürümüş tecrübe sahibi uzmanların himmetlerini esirgemeyip birikimlerini paylaşması gerekir. Edinilmiş tecrübeleri yeniden edinmeye gerek yok.
“Başarılı Hafız Olma ve Yetiştirme Metotları”, Yasin Yayınevi tarafından basılmış.
İrtibat numarası: (212) 635 30 55 - 635 85 55

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Serdar Demirel Arşivi