M. Emin Parlaktürk

M. Emin Parlaktürk

CHP'li Bir Okuyucu Mektubu

CHP'li Bir Okuyucu Mektubu

CHP ile ilgili bir yazım sebebiyle bir okurumun cevabi mektubundaki tespitlerini biraz gecikmeli de olsa sizlerle paylaşmak istedim.

Kendisi de bu partinin bir üyesi olmakla birlikte partidaşlarından farklı bir yerde durduğunu ve onlardan farklı düşündüğünü belirten mektubunu kısaltarak alıyorum:

"Merhaba Sayın Parlaktürk,

Yazınızı okudum, gerçekten beğendim. Bende CHP Gençlik Kolları üyesiyim. Yazınızda bahsettiğiniz bir kaç hususta kendi şahsi düşüncelerimi ve Türkiye için dileklerimi sizinle paylaşmak istiyorum.

Öncelikle şunu bilmelisiniz ki, benim şahsi kanaatim Türkiye'de kimsenin kimseyle sorununun olmaması gerektiği ve sorun yaratacak uygulamaların acilen değiştirilmesi gerektiğidir. Geçmişle hesaplaşma arzularını ve geçmişten gelen takıntıları bırakıp, adeta yeni doğmuş bir Türkiye'nin inşaası için kaybedilen bir gün bile büyük bir zamandır. Bu bağlamda size şunları söylemek istiyorum;

Genel olarak CHP seçmenine günümüzün fanatik AKP seçmenlerinden insanları korkutmak için atılan, ülkeyi adeta ortadan ikiye bölme tehlikesi yaratan felaket bir iftira vardır. Bu da "CHP ve CHPliler din düşmanıdır" iftirasıdır. Evet CHP seçmeni içinde şahsi olarak din düşmanı olan, ateist olan fakat din düşmanı olmayan, alevi ve sünni çeşitli inançlardan, düşüncelerden insanlar vardır, bu doğrudur. Ancak dikkatinizi çekmek istediğim nokta şudur; Ben din konusuyla çok yakın olmayan, hatta şahsi fikrim dinlerin etkisinin insanlar üzerinde yıllar geçtikçe azalacağını düşünen biri olarak;

-Dini gerekliliklerini yerine getirmek isteyen insanların,

-Başında türban var diye üniversiteye alınmayıp, eğitiminden ve kendi bireysel yaşamını kurmaktan mahrum edilen, cahil bırakılan insanların,

-Fikirlerini açıklayıp, fikirlerinden dolayı eleştirilmekten ziyade aşağılanan, cezalandırılan insanların,

en ateşli savunucularından biri olmuşumdur ve çevremdeki, yakınımdaki ateistlerin, şahsi fikir olarak kendisini din düşmanı olarak tanımlayan insanların ve diğerlerinin genel olarak fikirleride böyledir. Bu insanlar mutlu olmazlarsa ne olacak? Bu insanlar okumayıp cahil kalırlarsa ne olacak? Ondan sonra AKP cahil halkı kandırıyor diye dert yakınmaya hakkımız kalacak mı? Demokrasi diyorsak, bir insanın en marjinal fikirlerini dile getirebilmesinden dolayı neden rahatsız olucaz? Yoksa bizde iktidarların temsil ettiği düşünce biçiminin ağır bastığı demokrasiler mi sürüp gidiyor?

Biliniz ki, fikrimiz ne olursa olsun bizim önceliğimiz insandır. Bizim yaklaşımımızda öncelik insanın haklarıdır, insanın dini değildir. Biliniz ki bazıları tarafından ateist, dinsiz, kafir gibi kelimeler kullanılarak küçültülmeye, aşağılanmaya çalışılan bizler, yeri geldiğinde ben çok müslümanım diye ortaya zıplayan kimilerinden çok çok daha iyi savunduk müslüman insanları kendi sohbetlerimizde ve sesimizi duyurabildiğimiz her yerde. Ancak maalesef yeteri kadar duyulamıyoruz. Vakit gazetesini okuyorum, sırf bu kesiminde düşüncelerine değer verdiğim için. Taraf gazetesini okuyorum, çünkü onların da düşüncelerine değer veriyorum ve Cumhuriyet gazetesini de. Maalesef çok az görebiliyorum duyarlı, birleştirici yazıları, mantıklı konuşmaları. Herkes adeta kendi görüşünün fedaisi olmuş, benim dediğim olacak diye tutturuyor. Yok mudur aklın ortak bir yolu sayın Parlaktürk? Yok mudur ortak insani değerler? Neden birbirine karşı bu kadar hazımsız bu ülkedeki insanlar?.."

Gökhan Üstüner isimli okuyucumun yazdığı bu çok uzun mektuptan yaptığım kısa alıntıda haklı bulduğum tespitlerinin yanında katılmadığım görüşlerine iki cevabım olacak:

Birincisi; "CHP ve CHP'liler din düşmanıdır" algısı boşuna oluşmamıştır. Bunu doğuran, bazı partililer ve parti yönetiminini bizzat kendisidir. Bu algıyı kıracak ve ortadan kaldıracak olanlar da yine onlardır. Ama bunu göremiyoruz. Seçmenler olarak siz parti üyeleri ve CHP tabanının bu konuda partiyi uyarması ve yön vermesi gerekmez mi?!

Eğer, parti ilkeleri ve politikaları sizin görüş ve taleplerinizi karşılamıyorsa, orada üye olmanızın bir anlamı olur mu?!..

İkincisi; Bir Müslüman olarak bizim önceliğimiz dindir yani İslam'dır. Kimin önceliği İslam değilse inancını sorgulaması gerekir. CHP'nin önceliği hiç İslam olmamıştır ve "din düşmanı" algısının sebeplerinden biri de işte budur. CHP, dini değil ladini olanları (laiklik gibi) hep referans almıştır. Önceliği İslam olanlar için, zaten insan hakları da, hayvan hakları da, çevreye ve doğaya saygı da korunması gereken haklardır. Kendisini Müslümanım diye tanıtan ama bu dini/evrensel hakları korumayan, duyarsız kalan ve hatta ihlal eden insanlar varsa, onun gerçek Müslümanlıkla ilgisinin olmadığını bilmelisiniz.

Buna rağmen bir ülkede farklı inanç gruplarıyla sorunsuz bir hayat yaşamak elbette mümkündür, ama herkes birbirinin inancına ve hayat tarzına saygı göstermek şartıyla.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
M. Emin Parlaktürk Arşivi