Torba Yasa Bağ-Kur’lulara Erken Emeklilik İmkânı Getiriyor

Torba Yasa Bağ-Kur’lulara Erken Emeklilik İmkânı Getiriyor

Kamuoyunda büyük gündem oluşturan torba af yasası vatandaşlara mali affın dışında bir çok konuda yeni düzenlemeler getiriyor. 13 Şubat 2011’de T.B.M.M.’de kabul edilerek Cumhurbaşkanına gönderilen 6111 sayılı torba kanun yazımızın hazırlandığı tarih itibariyle halen Cumhurbaşkanı’nca onaylanmadı. 6111 sayılı kanunun 33 üncü maddesi ile getirilen değişikliğe göre, Bağ-Kur’lular (4/b sigortalıları) işyerlerini kapatmadan hizmet akdi (4/a sigortalısı olarak) ile bir işverene tabi olarak çalışabilecekler.

6111 sayılı kanunun 5510 sayılı kanunun 53 üncü maddesinde yaptığı değişiklikten önce, Bağ-Kur’u devam eden bir kişi Bağ-Kur’u kapatmadan SSK’lı olarak çalışmaya başladığında SSK sigortalılığı geçersiz sayılıyordu. 6111 sayılı kanunun 33 üncü maddesi ile getirilen değişiklikten sonra artık, kendi nam ve hesabına çalışan 4/b sigortalıları Bağ-Kur’unu kapatmadan (örnek olarak vergi kaydını sona erdirmeden, şirket ortaklığını bırakmadan) SSK’lı olarak çalışırlarsa, SSK sigortalılıkları geçerli sayılacak. Böylece, emekliliğe son üç buçuk yılı kalan Bağ-Kur’lular bu süre zarfında SSK’ya geçtiklerinde SSK şartlarında daha erken emekli olabilecekler. Bağ-Kur şartlarında emekli olmanın SSK şartlarında emekli olmaya göre daha zor olduğu herkes tarafından bilinmektedir. Ayrıca, torba yasa sayesinde Bağ-Kur’lular sırf SSK şartlarında emekli olmak için, işyerlerini/şirketlerini eşleri veya çocuklarına devretmek ve bu nedenle maliyeye bir sürü para ödemek zorunda kalmayacaklar. Torba kanunun bir çok hükmü vatandaş lehinedir.

Torba Af Yasasının Avukatlara Getirdiği Yenilikler
6111 sayılı torba yasa ile birlikte avukatlara sosyal güvenlikle ilgili iki önemli yenilik getiriliyor.
1) Torba yasanın 17 nci maddesiyle avukatların baro kesenekleri ile staj kredisi borçlarına af geliyor; 1136 sayılı Avukatlık Kanunu hükümlerine göre avukatların ve stajyer avukatların baro kesenekleri ile staj kredisi borçları asıllarının tamamı, 6111 sayılı kanunun yayımlandığı tarihi izleyen aydan başlamak üzere altı ay içinde ödenmesi halinde bu alacaklara uygulanan faiz, gecikme faizi, gecikme zammı gibi fer’i alacakların, alacak asıllarının bu Kanunun yayımlandığı tarihten önce kısmen veya tamamen ödenmiş olması halinde ödenmiş borç asıllarına isabet eden faiz, gecikme faizi, gecikme zammı gibi fer’i alacakların tahsilinden vazgeçilecek. Baro keseneğinin ve staj kredisi borcunun ödenmemesine bağlı olarak yürütülen levhadan ve sicilden silme işlemleri ile yasal takip işlemleri bu Kanunun yayımlandığı tarihi izleyen aydan itibaren altı ay süreyle durdurulacak.

2) Torba yasanın 34 üncü maddesiyle stajyer avukatlar genel sağlık sigortalısı sayılıyor; 1136 sayılı Avukatlık Kanunu uyarınca avukatlık stajı yapmakta olanlardan 5510 sayılı Kanuna göre genel sağlık sigortalısı veya bakmakla yükümlü olunan kişi durumunda olmayanlar staj süresi ile sınırlı olmak üzere genel sağlık sigortalısı sayılacaklar. Bu şekilde genel sağlık sigortalısı sayılanların genel sağlık sigortası primleri prime esas günlük kazanç alt sınırının otuz günlük tutarının % 6'sıdır. Günümüz itibariyle bu rakam aylık 47,79 TL’ye tekabül etmektedir. Bu primler Türkiye Barolar Birliği tarafından ödenecek. Stajyer avukatların genel sağlık sigortalılıkları avukatlık stajına başladıkları tarihten itibaren başlayacak ve avukatlık stajları devam ettiği sürece genel sağlık sigortalılıkları devam edecektir. Bu kapsamdaki stajyerler, staja başladıkları tarihten itibaren bir ay içerisinde Türkiye Barolar Birliğince genel sağlık sigortası giriş bildirgesi ile SGK’ya bildirilecektir.

NOT: İş dünyası, SSK, Bağ-Kur, Emekli Sandığı ve çalışma hayatıyla ilgili sorularınızı ve merak ettiklerinizi; [email protected] e-mail adresine yazın, sizin için cevaplayalım. Her hafta Cuma günleri farklı konu ve soru cevaplarıyla http://www.habervaktim.com adresinde, İş Dünyası ve Çalışanın Köşesi’nde buluşalım.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Arşivi