Torba Yasa Geriye Doğru Sigortalı Olma Hakkı Getirmedi

Torba Yasa Geriye Doğru Sigortalı Olma Hakkı Getirmedi

SORU : 1995 yılından beri aralıksız olarak minibüs işletmeciliğinden dolayı vergi mükellefiyim. Halen vergi kaydım devam etmektedir. Ama bu zamana kadar Bağ-Kur’a hiç giriş yaptırmadım. 6111 sayılı torba yasa benim durumumda olanlara bir hak getirdi mi?

CEVAP : Bağ-Kur sigortalısı olmayı gerektiren nitelikte bir iş yapıp ta Bağ-Kur’a kayıt ve tescili olmayanlar bu zamana kadar hep mağdur oldular. Gerek Bağ-Kur gerekse Sosyal Güvenlik Kurumu sigortalı sayılması gerekenleri tespit edip tescillerini bu zamana kadar tam olarak bir türlü yapamadı. Yani, Bağ-Kur’un veya SGK’nın tescilini yaptığı kişiler kendilerini şanslı, tescili yapılmayan kişiler ise kendilerini şanssız gördüler ve mağdur oldular.

Mülga 1479 sayılı esnaf Bağ-Kur kanununda ve mülga 2926 sayılı tarım Bağ-Kur kanununda, sigortalı sayılan kişiler üç ay içinde kendilerini Bağ-Kur’a kayıt ve tescil ettirmedikleri takdirde, bu kişilerin kayıt ve tescil işlemlerinin Bağ-Kur tarafından re’sen (otomatikman) yapılacağı hüküm altına alınmıştı. Ancak, gerek Bağ-Kur’da çalışan personel sayısının yetersiz oluşu, gerekse iş yükü fazlalığı gibi nedenlerle Bağ-Kur, 1479 ve 2926 sayılı kanunlarda emredilen bu görevini yerine getiremedi.

Bağ-Kur’un içinde bulunduğu ve yerine getiremediği görev nedeniyle milyonlarca Bağ-Kur’lunun Bağ-Kur’a girişi yani kayıt ve tescili yapılamadı. Yani sizin gibi 1995 yılında vergi kaydı olan bir kişiyi Bağ-Kur bulup tescilini yapması gerekirken yapmadığı için Bağ-Kur’a başlangıcınız yapılamadı. Bunun sonucu sizin gibilerin emekli yaşı yükseldi, emekli olacağı prim ödeme gün sayısı da fazlalaştı. Her ne kadar eski Bağ-Kur kanunlarında sigortalı sayılmayı gerektirecek nitelikte iş yapanların durumlarını Bağ-Kur’a kendilerinin de gelip bildirmesi gerekmekte ise de, Bağ-Kur’luların bir çoğunun tahsil düzeyinin yetersizliği ve teknik bir mevzuatı anlamadaki sıkıntıları, bu ödevlerini yerine getirememelerine neden olmuştur.

Yasa koyucular bu durumları göz önünde bulundurarak, Bağ-Kur sigortalısı sayılmayı gerektiren nitelikte bir yaptıkları halde Bağ-Kur’a kayıt ve tescil olmayanların tescillerini sağlamak amacıyla bu zamana kadar iki kanun ile geriye doğru hizmet kazanma hakkı getirdiler. Bunlardan birincisi; 02.08.2003 tarihli ve 4956 sayılı yasa ile yapılmıştır. Bu yasaya göre, 02.08.2003’ten itibaren 6 ay içinde Bağ-Kur’a başvuranların 04.10.2000’den başvuru tarihine kadar olan vergi mükellefiyet süreleri hizmet olarak kazanılabilmiştir. İkincisi ise, sigortalı olarak hiç kayıt ve tescili olmayan kişiler 5754 sayılı kanunun geçici 8 inci maddesiyle, 1 Ekim 2008’den itibaren altı ay içinde SGK’ya başvurduklarında, vergi mükellefiyetlerine istinaden sigortalılıkları 04.10.2000 tarihi ile 1 Ekim 2008 tarihi arasında başlatılmıştır.

Bunların dışında sigortalı sayılmayı gerektiren vergi mükellefleri, şirket ortakları ve çiftçilere geçmişe doğru sigortalılık vermek ya da sigorta (Bağ-Kur) başlangıcını geçmişe götürmek imkanı yoktur. 6111 sayılı torba yasa da bu konuda herhangi bir düzenleme getirmemiştir.

NOT: İş dünyası, SSK, Bağ-Kur, Emekli Sandığı ve çalışma hayatıyla ilgili sorularınızı ve merak ettiklerinizi; [email protected] e-mail adresine yazın, sizin için cevaplayalım. Her hafta Cuma günleri farklı konu ve soru cevaplarıyla http://www.habervaktim.com adresinde, İş Dünyası ve Çalışanın Köşesi’nde buluşalım.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Arşivi