Tarım Bağ-Kur’u Ev Kadınları İçin 2003 yılı Öncesine Gitmez

Tarım Bağ-Kur’u Ev Kadınları İçin 2003 yılı Öncesine Gitmez

SORU 1: Annemin 1997 yılından bu güne kadar tütün cüzdanından dolayı Bağ-Kur tevkifat kesintisi yapılmış. SGK’ya başvurdum annemim hizmetlerinin 2004 yılı öncesine götürülemeyeceğini söylediler. Yaptığım araştırmalarda kişi bireysel olarak mahkemeye başvurup 2004 yılı öncesi hizmetleri kazanabiliyormuş. Ben bu gün itibariyle annem için Bağ-Kur prim yapılandırmasını yaptırsam daha sonra mahkemeden sonra yatıracağım 2004 yılı öncesi yılları içinde 6111 sayılı yasa indiriminden faydalanabilir miyim? (Medine DİLSİZ/ADIYAMAN)

CEVAP 1: Hanımefendi, 02.08.2003 tarihinden önce tarımda kendi nam ve hesabına bağımsız çalışan kadınların Bağ-Kur tarım sigortalısı olabilmeleri için aile reisi olmaları gerekiyordu. Bu nedenle kocası hayatta olan kadınlar veya kocası tutuklu veya acz içinde olmayan kadınlar Bağ-Kur tarafından aile reisi kabul edilmemektedir. Anneniz aile reisi olmadığı için kendisinden Bağ-Kur adına tevkifat kesintisi yapılsa bile tarım Bağ-Kur sigortalılığı 2003 yılı öncesine gitmez.
Bizim size tavsiyemiz, Adıyaman SGK İl Müdürlüğü’ne annenizin Bağ-Kur hizmetlerinin 2003 yılı öncesine götürülmesi ve çıkacak prim borcunun 6111 sayılı yasaya göre yapılandırılması için yazılı bir dilekçe ile başvurun. Bu dilekçeyi PTT’den iadeli taahhütlü olarak gönderin veya anılan müdürlüğün evrak servisine verip ordan evrak tarih ve numarasını alın. Adıyaman SGK İl Müdürlüğü’nden size olumsuz cevap gelince –ki muhakkak olumsuz gelecektir- gelen yazıyı da mahkeme dilekçesine ek yapıp SGK’yı bu uygulamasından dolayı iş mahkemesine dava edin.
Torba Yasa İle Birlikte Esnaf Bağ-Kur Tarım Bağ-Kur’u Kesecek
25.02.2011 tarihli ve 6111 sayılı torba yasanın 33 üncü maddesi 5510 sayılı kanunun 53 üncü maddesini değiştirmiştir. Yapılan bu değişiklik maddesi 1 Mart 2011’de yürürlüğe girmiştir. Yapılan bu değişiklikle birlikte, aynı anda birden fazla sigortalılık statüsüne tabi olarak çalışanların, yani hizmet süreleri çakışan kişilerin hangi hizmetlerinin geçerli kılınacağı yeniden belirlenmiştir.
1 Mart 2011’den itibaren hizmet süresi çakışan kişilerin hangi hizmetlerinin geçerli sayılacağı aşağıdaki şekilde belirlenecektir.
1) 4/c (memur) sigortalılık statüsü ile 4/a (işçi) ve 4/b (esnaf ve çiftçi) sigortalılık statüsü birbiriyle çakışırsa 4/c sigortalılık statüsündeki sigortalılık süreleri geçerli kabul edilecektir.
2) 4/a sigortalılık statüsü ile 4/b (hem esnaf 4/b hem tarım 4/b) sigortalılık statüsü birbiriyle çakışırsa, 4/a sigortalılığının başladığı tarihten bir gün önce 4/b sigortalılığı sona erecek ve 4/a sigortalılık süreleri geçerli kabul edilecektir.
3) Tarım 4/b sigortalılık süreleriyle esnaf 4/b sigortalılık süreleri birbiriyle çakışırsa, esnaf 4/b sigortalılığının başladığı tarihten bir gün önce tarım 4/b sigortalılığı sona erecek ve esnaf 4/b sigortalılık süreleri geçerli kabul edilecektir.
4) Tarım 4/b, esnaf 4/b ve 4/a sigortalılık statüleri birbiriyle çakışırsa, 4/a sigortalılık statüsü hem tarım 4/b sigortalılığını hem de esnaf 4/b sigortalılığını kesecek ve 4/a sigortalılık süreleri geçerli olacaktır.

6111 sayılı torba yasa ile hizmet çakışmaları alanında gelen bu değişiklik çok önemlidir. Vatandaşlarımızın bunları bilip ona göre hareket etmeleri gerekir. Aksi halde ya ödedikleri primler boşa gider ya da emekli olmayı beklerden emeklilik hayalleri suya düşebilir.

NOT: İş dünyası, SSK, Bağ-Kur, Emekli Sandığı ve çalışma hayatıyla ilgili sorularınızı ve merak ettiklerinizi; [email protected] e-mail adresine yazın, sizin için cevaplayalım. Her hafta Cuma günleri farklı konu ve soru cevaplarıyla http://www.habervaktim.com adresinde, İş Dünyası ve Çalışanın Köşesi’nde buluşalım.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Arşivi