Norveç’ten Emekli Olanın Sağlık Giderini Türkiye Ödemez

Norveç’ten Emekli Olanın Sağlık Giderini Türkiye Ödemez

SORU : Norveç devletinden malulen emekli oldum. Kendi evimde merdivenden düştüm. Bir devlet hastanesinden ameliyat oldum. Bana 7.000 TL tutarında sağlık masrafı çıkardılar ve bunu ödememi istediler. Bu durumda ben ne yapabilirim?

CEVAP : Norveç devleti ile Türkiye’nin sosyal güvenlik anlaşması yalnızca uzun vadeli sigorta kollarına ilişkindir. Yani, malullük, yaşlılık ve ölüm sigortasına ilişkindir. Norveç devleti ile Türkiye devleti arasındaki sosyal güvenlik sözleşmesi hastalık, iş kazası ve meslek hastalığı gibi kısa vadeli sigorta kollarına uygulanmadığı için, sağlık masraflarınız Türkiye tarafından ödenmez. Bu durumda siz hastaneye faturaların bedelini öder, ardından Norveç’te bağlı bulunduğunuz hastalık kasasına bir dilekçe ile fatura ve eklerinizin ödenmesi için yazı yazarsınız ve oradan paranızı alırsınız. Ancak, Norveç yanında Türkiye’den de emekli olsaydınız, söz konusu sağlık harcamalarınız için cebinizden para çıkmaz ve Türkiye (SGK) tarafından ilgili hastaneye ödenirdi.

Yurt Dışı Borçlanması Yapmadan Önce Bir Gün Bile SSK’sı Olan Erken Emekli Olur

SORU: 1976 yılından beri Fransa da yaşayan yakınım, Türkiye’den emekli olmak istiyor. Türkiye’de 1972 yılı SSK 166 gün, 1973 yılı 2 yıl 5 ay Bağ-Kur’u var. Araştırdığımızda SSK’dan emekli olursa 10 yıl, Bağ-Kur’dan emekli olursa 15 yıl borçlanması gerekiyormuş. Bu vatandaş ta en son Türkiye’de Bağ-Kur’lu Bağ-Kur şartlarında emekli olması ve 15 yıl üzerinden borçlanması gerekiyormuş. Şu anda vatandaş Türkiye’de tatilde ve kesin dönüş yapmadı. SGK’ya yurt dışı borçlanma dilekçesi verildi. Madem son çalıştığı kurumdan emekli oluyormuş kanuna göre biz bu vatandaşı 10 gün bir yerde SSK lı olarak çalışsa, SSK dan borçlanması mümkün mü? (Bünyamin FİDAN)

CEVAP: Yurt dışı borçlanması yaparak emekli olmak isteyen kişilerin hangi yaş ve hizmet süresine sahip olmaları halinde emekli olabilecekleri, borçlandıkları sürelerin hangi sigortalılık hali kapsamında (işçi, memur, esnaf) değerlendirildiğine göre belirlenmektedir. 3201 sayılı kanunun 5 nci maddesinin üçüncü fıkrası ve 06.11.2008 tarihli resmi gazetede yayımlanan yurt dışı borçlanma yönetmeliğinin 12 nci maddesinin ikinci fıkrasına göre, borçlanma yapacak kişinin Türkiye’de sigortalılığı varsa borçlanma talep tarihindeki en son sigortalılık haline göre, sigortalılığı yoksa 5510 sayılı kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (b) bendi kapsamında geçmiş sigortalılık süresi olarak kabul edilmektedir. Bu nedenle, akrabanız yurt dışı borçlanma dilekçesini geri çeksin ya da dilekçeye istinaden yapılması gereken işlemleri yapmasın. Sonra, borçlanma yapmadan önce bir gün bile olsa Türkiye’de SSK şartlarında sigortalı olsun. Akabinde yurt dışı borçlanması için yeniden başvursun. Bu durumda, yurt dışı borçlanması yapmazdan önce son tabi olduğu sigortalılık statüsü SSK (4/a sigortalılığı) olduğu için, yurt dışı borçlanması yaparak SSK şartlarında daha kolay bir şekilde emekli olabilecektir.

NOT: İş dünyası, SSK, Bağ-Kur, Emekli Sandığı ve çalışma hayatıyla ilgili sorularınızı ve merak ettiklerinizi; [email protected] e-mail adresine yazın, sizin için cevaplayalım. Her hafta Cuma günleri farklı konu ve soru cevaplarıyla http://www.habervaktim.com adresinde, İş Dünyası ve Çalışanın Köşesi’nde buluşalım. Yazılarımız her hafta güncel olarak hazırlanmaktadır.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Arşivi