Vergi Kaydı Olan Köy Korucusuna Yeşil Kart Verilemez

Vergi Kaydı Olan Köy Korucusuna Yeşil Kart Verilemez

SORU 1: Bir ilçede mülki idare amiri olarak görev yapıyorum. Bulunduğum ilçedeki köy korucularına yeşil kart veriyoruz. Köy korucularından bazılarının vergi kayıtları da bulunmaktadır. Bu durumda olan koruculara yeşil kart verebilir miyiz? (Ferit Sevimli)

CEVAP 1: 03.01.2006 tarihli Resmi Gazete’de yayınlanan 5443 sayılı Kanun ile 442 sayılı Köy Kanunu’nun 74. maddesinde yer alan; “Hiçbir sosyal güvenlik kurumunun güvencesi altında bulunmayan geçici köy korucuları ile bunların eşleri, bakmakla yükümlü oldukları anne, baba ve çocuklarının muayene, tetkik ve tedavileri, 3816 sayılı Ödeme Gücü Olmayan Vatandaşların Tedavi Giderlerinin Yeşil Kart Verilerek Devlet Tarafından Karşılanması Hakkında Kanun’da öngörülen şartlara bakılmaksızın anılan Kanun hükümlerine göre yeşil kart verilerek sağlanır. Bakmakla yükümlü oldukları anne, baba ve çocukların tespitinde 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nda belirtilen esaslar uygulanır.” hüküm gereği köy korucuları ve aile fertleri sağlık güvencesine sahiptirler. Madde metni hükümlerinden görüleceği üzere, köy korucularına yeşil kart verilmesi için, hiç sosyal güvencesinin olmaması gerekir. Vergi mükellefiyeti bir sosyal güvencenin olmasını gerektirir. Bu nedenle köy korucusunun vergi mükellefiyeti varsa, yeşil verilemez. Ayrıca, köy korucularına verilen aylık, maaş değil bir sosyal yardım ve ödemedir. Bu nedenle, vergi mükellefi olan bir köy korucusu ileride söz konusu vergi mükellefiyetinden dolayı emekli olursa hem köy koruculuğundan aylığını hem de vergi mükellefiyetinden dolayı emekli aylığını birlikte ve tam olarak alır.

Torba Kanun Eksik Emeklilik Günlerini Tamamlamıyor

SORU 2: 1967 doğumlu dul babasından dolayı ölüm aylığı maaşı bağlanmış fakat geçmişte 1989 ve 1990 yıllarında 131 günlük çalışması olan bir bayan yeni kanundan ne anlamda faydalanabilir.Yeni emeklilik şansı kredi ile olabilir mi?

CEVAP 2: Soruda belirttiğiniz durumda olan bir bayan ancak en erken SSK şartlarında 3600 gün ve 59 yaş şartı ile emekli olabilir. Bunun dışında geçmişteki emekliliği için eksik kalan günlerini torba yasa ile dolduramaz. 6111 sayılı torba yasa bu anlamda bir kolaylık getirmemiştir.

Torba Kanun Eski Yıllarda Çakışan Hizmetleri Düzenlemiyor

SORU 3: Dayım 2009 yılında öncesinden isteğe bağlı sigortalı iken aynı zamanda maliye kaydı esnaf kaydı varken ilerleyen zaman içerisinde maliye kaydı olmasından dolayı geçmişe dönük 1 yıllık hizmetini Esnaf Bağ-Kur’u ve buna göre 1 yıllık sigortalı hizmeti Bağ-Kur’lu oldu. size sorum şu; 25.02.2011 tarihli ve 6111 sayılı torba yasanın 33 üncü maddesi 5510 sayılı kanunun 53 üncü maddesini değiştirmiştir. Yapılan bu değişiklik maddesi 1 Mart 2011’de yürürlüğe girmiştir. Yapılan bu değişiklikle birlikte, aynı anda birden fazla sigortalılık statüsüne tabi olarak çalışanların, yani hizmet süreleri çakışan kişilerin hangi hizmetlerinin sayılacağı hakkındaki kanun uyarınca geriye dönük bu Bağ-Kur’a çevrilen isteğe bağlı SSK hizmeti tekrar bu kanun doğrultusunda SSK’ya (4/a) ya döndürülebilir mi ?

CEVAP 3: 25.02.2011 tarihli ve 6111 sayılı torba yasa ile Bağ-Kur ve SSK hizmet çakışmalarına getirilen üstte belirtilen kolaylık ve çözüm, anılan kanun maddesinin yürürlük tarihi olan 1 Mart 2011 ve ilerisi tarihler içindir. 6111 sayılı torba yasada bu konuda açık hüküm vardır. Bu hükümde, hizmet çakışmaları ile ilgili hususların 1 Mart 2011 öncesine uygulanamayacağı açıkça belirtilmiştir.

NOT: İş dünyası, SSK, Bağ-Kur, Emekli Sandığı ve çalışma hayatıyla ilgili sorularınızı ve merak ettiklerinizi; [email protected] e-mail adresine yazın, sizin için cevaplayalım. Her hafta Cuma günleri farklı konu ve soru cevaplarıyla http://www.habervaktim.com adresinde, İş Dünyası ve Çalışanın Köşesi’nde buluşalım.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Arşivi