Memuriyetten İhraç Edilmek Emekli İkramiyesi Almaya Engel Değildir

Memuriyetten İhraç Edilmek Emekli İkramiyesi Almaya Engel Değildir

SORU 1: Emekli Sandığı’na 23 yıl hizmetim sonrasında ihraç edilerek görevimden uzaklaştırıldım. 5510 sayılı kanun kapsamında Bağ-Kur'a 24 ay isteğe bağlı ödedim ve 1260 günü doldurdum. 25 yıl iiili hizmet ile, Emekli Sandığı'na emeklilik talebi ileteceğim. Anayasa Mahkemesi’nin iptal ettiği hüküm ile bende 23 yıllık memuriyet hizmetime karşılık emekli ikramiyesi alabilir miyim? İhraç edilmiş olmam ikramiye almama engel olur mu?

CEVAP 1: Memuriyetten ihraç edilen kişiye emekli ikramiyesi ödenebilir. Bunun hiçbir yasal engeli yoktur. Yani, bir kişi hangi sebepten olursa olsun memuriyetten çıkarılırsa, emekli ikramiyesi alma ile ilgili şartları taşıyorsa, emekli ikramiyesi alabilir. Sizin durumunuza gelince mevcut koşullarda emekli ikramiyesi alamazsınız. Çünkü, bilindiği üzere, 2829 sayılı Hizmet Birleştirme Kanununun 12 nci maddesine göre, Emekli Sandığı’ndan emekli ikramiyesi almanın yegâne şartı, emekli olacak kişinin emekli sandığı kapsamındaki bir görevden emekliliğe ayrılmasıydı. Anayasa Mahkemesi Danıştay 11. Dairesi’nin 2005/40 esas sayılı başvurusuyla kendisine intikal eden dosyayı 05.02.2009 tarihli oturumunda esastan değerlendirdi ve 2829 sayılı Kanunun emekli ikramiyesi mağduriyetine yol açan “Son defa T.C. Emekli Sandığı’na tabi görevlerden emekliye ayrılan ve…” ibaresini iptal etti. İptal edilen bu hüküm, kararın Resmi Gazete’de yayınlanmasından itibaren bir yıl sonra (05.06.2010) yürürlüğe girdi. Ancak 19 Haziran 2010 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan 5997 sayılı Yasa’nın 14’üncü maddesi ile bu kez iptal edilen ibare Emekli Sandığı Kanunu’nun 89’uncu maddesine kondu. Bu şekilde eski uygulamanın eksiksiz devamı sağlandı. Çünkü, Anayasa’nın iptal kararına kadar 2829 sayılı Yasa’nın 12’nci maddesindeki ibareye göre ödenmeyen emekli ikramiyesi, bu kez Emekli Sandığı Kanunu’nun 89’uncu maddesindeki ibareye göre ödenmiyor. Sonuç olarak, sizin son tabi olduğunuz statü memuriyet olmadığı için emekli ikramiyesi alamazsınız. Ancak, idare mahkemesine dava açarsanız bu davayı kazanırsınız.

Kuzeniniz Evde Bakım Parası Alabilir

SORU 2: Memlekette amca oğlum var. Gözleri görmüyor. Gözlerinden amalığı sonradan olma.Hanımının gözleri sağlam.Kardeşiyle kardeşinin hanımı da aynı evde kalıyorlar.Kardeşi traktör kullanıyor ve aynı zamanda çiftçilik yapıyor.Ancak her birinin kaçar dönüm arazisi olduğunu bilmiyorum.Bu ama dediğim amca oğlunun hanımı evde bakım parasından yararlanabilir mi?Evde bakım parasından yararlanabilmeleri için her birinin kaçar dönüm arazileri olması gerekiyor?Lütfen bu mesajımı cevaplarsanız sevinirim.

CEVAP 2: Engelli bir kişinin evde bakım parası karşılığı evde bakım hizmetini alabilmesi için üç şart gereklidir. Bunlardan birincisi; özürlünün ailesindeki kişi başına düşen gelir miktarı asgari ücretin 2/3’ünden az olmalıdır. Günümüz itibariyle bu rakam 348-370 TL’ye tekabül etmektedir. Yani özürlünün ailesinin gelirleri toplanıp ailedeki kişi sayısına bölündüğünde çıkan rakamın 348 TL’den az olması gerekmektedir. Gelir tespitinde ailedeki gider unsurları dikkate alınmamaktadır. İkincisi; Engellinin heyet raporu veren hastanelerden alacağı kurul raporunun ağır engelli kısmında mutlaka “Evet” yazan bir ibare bulunmalıdır. Üçüncüsü ise, engelli kişinin başkasının yardımı olmadan hayatını devam ettiremeyecek şekilde bakıma muhtaç olması, yani tuvaletini, yemesini, içmesini giyinmesini başka birisi olmadan yapamaması, başkası olmadan dışarı çıkamaması ve dolaşamaması gerekmektedir. Engelli kişinin sosyal güvencesinin olup olmaması önemli değildir. Bu nedenle, verdiğiniz bilgilere göre amcanızın oğlu hemen bulunduğu yerdeki Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü’ne başvursun. Evde bakım parası alabilir.

NOT: İş dünyası, SSK, Bağ-Kur, Emekli Sandığı ve çalışma hayatıyla ilgili sorularınızı ve merak ettiklerinizi; [email protected] e-mail adresine yazın, sizin için cevaplayalım. Her hafta Cuma günleri farklı konu ve soru cevaplarıyla http://www.habervaktim.com adresinde, İş Dünyası ve Çalışanın Köşesi’nde buluşalım.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Arşivi