Hüseyin Koç

Hüseyin Koç

Açık mektup (2)

Açık mektup (2)

Olay nihayet baş vermiştir. Son günlerde, kendinden menkul “Bitki Uzmanı”, “Biyolojik Aktif Madde Uzmanı”nın istismarıyla (altınçilekle zayıflama programları gibi) ölümle sonuçlanan vakaların artması, 16 Ağustos 2010 tarihli açık mektubun aşağıdaki muhataplarında makes bulmadığını göstermektedir. Makes buluncaya kadar da halk adına önerimin takipçisi olacağım.
“Sağlık Bakanı Sayın Prof. Dr. Recep AKDAĞ’a, Tarım Bakanı Sayın Mehmet Mehdi EKER’e, Eczacılık Fakülteleri Dekanlarına, Eczacılar Odası Başkanlığı’na. Sayın Yetkililer,
Her biriniz, ülkenin değişik kurumlarında ve en üst düzeyde sorumluluk almış saygın zevatlarsınız. Sorumluluk alanlarınız geniş, geniş olduğu kadar da halkın sağlığını birebir ilgilendiren alanlar. Bir detay alanı nazarlarınıza sunmayı uygun buldum ve huzurlarınızı meşgul ediyorum.
Konu: Ülkemizde her ne kadar doğal kaynaklarla yapılan tedavi gederleri henüz sosyal güvence kapsamına alınmasalar da bu kaynaklara yöneliş ülkemizde de bir vakıadır. İşte bu yönelişin farkına erken varmış olan bazı iş bilirkişiler (!) piyasadaki talep ve hukuki boşluktan istifade ederek, sanki konu ile ilgili bir eğitim almış da, konunun sahibi imiş gibi bir intiba oluşturmuş bulunmaktadır. Öyle ki, konu ile ilgili piyasa her tür istismara açık olup televizyon ekranlarında ve radyo mikrofonlarında hançeresi yırtılırcasına bağıran KENDİNDEN MENKUL BİTKİ UZMANLARI (uzmanlığını sadece kendisi onaylamış kişiler) ile toplumun sağlığı tehdit edilmektedir. Şahsım olarak 35 yıllık Ziraat Yüksek Mühendisiyim ve bunun 34 yılı bitkilerle ilgili akademik çalışmalarla, 22 yılı da üniversitede Tıbbi-Aromatik Bitkiler dersini vererek, konu ile ilgili araştırmalar yaparak ve lisansüstü araştırma tezleri yöneterek geçmiş olmasına rağmen “bitki uzmanlığı” unvanını anlayabilmiş değilim.
Halk adına, bahse konu sorunla ilgili aşağıdaki soruların cevaplarını aramaktayım:
1) İzlediğim televizyon ve dinlediğim radyolarda, kendisini “bitki uzmanı” unvanıyla tanımlayan kişilerin konuk olduğu, halk sağlığı ve doğal tedavi yöntemleri ile ilgili programlar yapılmaktadır. Programlarda, bu kişilerce hadsiz hesapsız “reçete” adıyla tarifler ve tavsiyeler yapılmaktadır. Bu programlardaki sergilenen durumlar beni ziyadesiyle rahatsız etmektedir. Bu programlar acaba sizin de dikkatinizi çekti mi? Rahatsızlık duydunuz mu? Sorumluluğunuzla irtibatlandırdınız mı?
2) Doğal kaynakların tedavide kullanımıyla ilgili bilgi verilirken, bu bilgiyi verenlerin konu ile ilgili bir yeterliğinin olması ya da buna ait bir sertifika alması gerekir mi? Gerektiği halde sertifika almadan bu konuda kişilerin konuşmaları, sizin nazarınızda da, en azından bir şarlatanlık sayılır mı?
3) Eğer, icra edilen görevle ilgili bir eğitim gerekirse, ekranlarda boy gösteren ya da mikrofon başında yaptığı çığırtkanlıklarla halkın sağlığını tehdit eden bu kendinden menkul bitki uzmanlarına; “uzmanlıklarına ait eğitimleri var mıdır, varsa hangi kurumdan almıştır, uzmanlık sertifikasının düzeyi nedir” şeklinde bir sorgulama yetkiniz var mı, varsa işlem yapabilir misiniz?
4) Zira, bazıları isimlerinin başına akademik unvan da yazmaktalar. Bu unvanlar gerçek midir?
5) Yoksa uzmanlığı başka bir konuda olduğu halde, kullandığı “bitki uzmanlığı” unvanı, diğer şarlatanlar gibi kendinden menkul bir unvan mıdır?
6) Kullandığı akademik unvan, başka bir konuda olduğu halde bu unvanı bitkisel tedavi ile ilgili bir unvan zannedilmesini sağlayarak kullananların gerekçesi sizce ne olabilir? Ya da bir yanıltma olabilir mi? Bir yanıltma ise, uygulanabilecek bir yaptırımınız var mıdır? Varsa uyguladınız mı, uygulayacak mısınız ya da uygulayabilecek misiniz?
7) Hiçbir konuda ve özellikle de bitkilerle tedavi konusunda herhangi bir akademik unvanları olmadığı halde, varmış gibi yapanlarla ilgili bir işlem başlattınız mı, başlatacak mısınız?
8) Herhangi bir konuda akademik unvanı olup da, sahtekârlıktan dolayı mesleğinden atılmış olduğu halde hâlâ görevde imiş gibi ekranlarda Yar. Doç. unvanı kullananlar varsa bunlar için başlatabileceğiniz bir işlem var mıdır?
9) Kendinden menkul bitki uzmanlarının, isimlerinin başına yazdıkları unvanlar hak ettikleri akademik bir unvan değil de sadece bir aldatmaca ise bu kişilerle ilgili nasıl bir işlem başlatacaksınız ya da herhangi bir işlem başlatabilir misiniz?
15) Bu kendinden menkul bitki uzmanlarının, “reçete” numaraları vererek karalanmış basılı yayınların ilgili kurullardan onay alıp almaması kurumunuzu ilgilendirir mi? İlgilendirir ise nasıl bir işlem başlatacaksınız ya da herhangi bir işlem başlatabilir misiniz? Ve diğerleri...
Maksadımız, konu ile ilgili tüm soruları burada sıralamak olmayıp, sorunun ortaya konması, boyutlarının kabaca belirlenmesi, zat-ı âlilerinizin nazarlarına sunulması ve tepkinizin takip edilmesidir. Eğer yukarıdaki ilgili olduklarını zannettiğimiz makamlar kendilerini konu ile ilintilendirmezler ya da ilgili olanlardan beklenen tepki gelmez ise, konu ile ilgili ya da sorumlu olan makamı buluncaya, ilgili olduğu halde ilgisiz kalan makamı da harekete geçirinceye kadar bu davetimizi ya da uyarımızı yapmaya devam edeceğiz.”
Zira insanımız, bu hizmete layıktır.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Hüseyin Koç Arşivi